The Fall - This Nation's Saving Grace (1985)

Label: Beggars Banquet

1. Mansion (1:21)
  2. Bombast (3:07)
  3. Barmy (5:20)
  4. What You Need (4:49)
  5. Spoilt Victorian Child (4:12)
  6. L.A. (4:09)
  7. Vixen * (4:01)
  8. Couldn't Get Ahead * (2:35)
  9. Gut of the Quantifier (5:15)
  10. My New House (5:16)
  11. Paint Work (6:38)
  12. I Am Damo Suzuki (5:40)
  13. To NK Roachment: Yarbles (1:23)
  14. Petty Thief Lout * (5:20)
  15. Rollin' Danny * (2:23)
  16. Cruisers Creek * (4:16)
avatar van Arno
I Am Damo Suzuki: wat een weergaloos nummer! Alleen al die drums

Mark E. Corrigan
This is my happening and it freaks me out!

Mark E. Corrigan schreef:
This is my happening and it freaks me out!

Ah hu, ah hu, ah hu.

avatar van Slowgaze
Ik roep hierbij Misterfool tot verantwoording voor zijn schandalige lage stem!

Slowgaze schreef:
Ik roep hierbij Misterfool tot verantwoording voor zijn schandalige lage stem!

eerwaarde aanklager wij van de verdediging van misterfool vragen wat tijd om de stem van misterfool te verklaren mogelijk in de vorm van een lange recensie. misterfool zelf is van geen schandelijk lage stem bewust en wij plijten dan ook voor volledige vrijspraak.

avatar van dix
dix
Misterfool schreef:
Misterfool zelf is van geen schandelijk lage stem bewust en wij plijten dan ook voor volledige vrijspraak.

Het volk schreeuwt anders om de strop, dat je 't maar weet.

avatar van Slowgaze
Ketterij! Vrijspraak? Mijn The Fall-minnende aarsch!

Dit is wel zo'n beetje het antidotum van Dream Theater waar onze Misterfool zo prat op gaat. Snap die stem wel, vanuit zijn optiek.

avatar van LucM
Het lijkt alsof Misterfool wil provoceren (zie ook zijn lage stemmen op bv. Beatles-albums). Zelf ben ik niet gecharmeerd door de zang van Mark E. Smith (en ik denk dat velen erover struikelen) maar afgaande wat ik eerder van the Fall heb voorbeluisterd kunnen ze knappe en originele songs in elkaar steken. Een Fall-fanaat zal ik niet gauw worden maar ik heb wel respect voor deze band.

Deel 1 de media

Dit is het Nos journaal met Sacha de boer. Vandaag is de beruchte Misterfool opgepakt. Hij wordt ervan verdacht the Fall beledigd te hebben door middel van het plaatsen van een haatstem. de maximale straf die Misterfool boven het hoof hangt is 2 jaar lang op water een brood. wij spraken met Fall aanhangers bij de Mark e Smit weg in Apeldoorn.

achtergrond: weg met misterfool weg met misterfool weg met misterfool.
fall aanhanger: het is gewoon vreselijk. this nation saving grace een 1,5* geven kan gewoon niet. hoort hij niet dat briljante punk gitaartje. die goddelijke stem van mark E Smit. hoeveel emotionele schade heeft hij wel niet berokkend. Sommige liefhebbers zijn zelfs in een depressie geraakt: gaat het zo slecht met de muzikale smaak van de jeugd van tegenwoordig.

Advocaat Bram Moszkowicz heeft geweigerd misterfool nog te verdedigen. Een hopeloos geval aldus Moskowicz.

Deel 2 in de rechtszaal.

Rechter: wil de verdachte opstaan…. De aanklager mag de aanklacht voorlezen
Aanklager. Voor het beledigen van een bevolkingsdeel, heiligschennis en allerergste misdaad ooit. het beledigen van Mark E smitt.
rechter: wat heeft Misterfool hier op te zeggen.

Misterfool: ik ben altijd progressief geweest. Mijn favoriete bands zijn O.A pink Floyd en Dream theater. Mijn progressieve gedrag heeft mij dus ook voor het leven getekend. Dus sinds de punk stromingen van 1980 ben ik me gaan wijden misdadig cynisme. Ik kan zo grafstem als smitt toch niet hebben. Die gast lijkt wel boventanden te missen. En die vreselijk drums met die vreselijke geluidskwaliteit, die zogenaamde Lo Fi. Bovendien slaan de teksten nergens op. en dat vreselijk gitaarwerk. Het doet gewoon pijn aan mijn progressieve oortjes. ik kan niks van punk hebben. ik ben dan ook on toerekings vatbaar

Aanklager: daar klopt niks van . Rechter wij willen graag bewijsstuk a voordragen. Misterfool's laptop. hierop is te zien dat hij graag naar de sex pistols green day en de kift luistert. toch bands met minstens punk invloeden. slechts de fall kan dit walgelijk persoon niet waarderen. er is geen excuus. ten tweede willen wij een getuige oproepen mede MuME’er LUCM.

rechter: Lucm zweert u de waarheid te spreken. lucm: dat zweer ik. Rechter: dan mag u beginnen.

Lucm: vele jaren lang heb ik op Musicmeter gezeten. Ik heb nooit problemen gehad althans nooit was er zo een erge trol als de verdachte daar. weet u wat dat vreselijk mens daar gedaan heeft. hij kan de beatles niet waarderen. hij heeft zelfs een half sterretje uitgedeeld aan a hard days night.

publiek: shrikt zich te pletter. rechter: stilte in de rechtszaak. gaat u verder Lucm.

Lucm: hij vind zelfs the alan parsons project beter dan the fall. getuige de gegeven stemmen. zijn enige doel is provoceren.

publiek: heiligschennis heiligschennis. rechter: NOGMAALS stilte. Misterfool u mag nog eenmaal proberen uwzelf te verdedigen maar ik waarschuw u als u de fall nogmaals afzeikt dan zal het oordeel niet mals wezen.

misterfool: ik hou echt niet van de fall neem nou het nummer paint work. de gitaren zijn hier al zo eentonig. en dan komt mark Smitt nog met zijn gebrabbel er overeen. mijn oren moeten uitgespoten worden na zoveel shit. Op een gegeven moment doet hij zelfs een gevild varken na. En dan bombast. Ik dacht nog wel een goed nummer te krijgen. maar nee eentonig geluid van zowel de gitaren als de stem. en dan l.a met die overdreven simpele tekst. de geluidskwaliteit is ongelofelijk slecht. de instrumentbeheersing is overwegend slecht. ik kan me haast niet voorstellen dat een mens met goed gehoor naar de fall luisterd.

Deel 3 het oordeel.

rechterNog nooit heb ik een dergelijk soort misdaad aanschouwd. uw slechte muzieksmaak is gewoon om van te kotsen. uw vele beledigen aan het adres van de fall heeft zelfs een medelevend mens als mij het bloed doen kozen. hoe durft u een godelijke stem als die van mark e smitt geneuzel te vinden. ik acht u dus schuldig. 2 jaar verplicht onderworpen worden aan Fall muziek en 5 jaar dwangarbeid bij mark…

Misterfool: nee genade genade

rechter: e smitt. moge u een goede muzieksmaak krijgen.

misterfool wat een walgelijk provocateur

Misterfool schreef:
Die gast lijkt wel boventanden te missen.

Ten tijde van TNSG nog niet hoor!

Misterfool schreef:
En dan bombast. Ik dacht nog wel een goed nummer te krijgen.

Ik kan me voorstellen dat je als progliefhebber inderdaad hoge verwachtingen hebt bij zo'n titel.

Als progliefhebber moet een titel als I am Damo Suzuki toch wel aanspreken.

Al is Can natuurlijk wel heel andere koek dan DT.

avatar van Omsk
Leuk berichtje hoor, maar ik vind Dream Theater dan weer niks bijzonders. Pink Floyd, Talk Talk en inderdaad Can hebben al laten zien hoe je goede progressieve muziek maakt met subtiliteit, en Ride heeft al laten zien hoe je progressieve muziek maakt mét bak herrie. Al vind ik de bak herrie heel wat indrukwekkender en lekkerder bij Ride.

Nu weet ik wel dat progressief iets anders betekent dan vernieuwend (je kunt gerust een progressieve partij oprichten die dezelfde punten heeft als alle andere progressieve parijen), maar evengoed is het niet mijn kop soep. Hun teksten zijn ook zo totaal beroerd.

Hier maar even het bruggetje naar The Fall, want die band moet het ook niet hebben van hun teksten en muzikale vernieuwing, maar ze hebben gewoon nummers met pit in de donder en de mimiek van Smith ligt me.

Jammer dat dit pleidooi niet meer bij kan dragen aan het oordeel van de denkbeeldige rechter . Anders zou ik je veroordelen tot dwangluisteren van o.a. dit Fall-nummer: YouTube - The Fall - Blindness

avatar van LucM
Muziek is perceptie en de reden dat the Fall mij niet ligt is de monotonie in die sound en meer bepaald de zang van Mark E. Smith, al geef ik toe dat de composities en teksten soms wel pit hebben. Bombastisch zou ik het zeker niet noemen, dat is eerder van toepassing bij Dream Theater wat mij ook niet ligt.

avatar van Slowgaze
Misterfool die zijn naam eer aan doet schreef:

De teksten slaan nergens op? Een beetje erudietie is wel pluspunt, jongen. Deze band is niets voor niets vernoemd naar de fantastische roman La Chute en heeft Mark mij tot Nietzsche lezen aangezet. Laten we voorop stellen dat Mark een buitengewoon intelligente man is, die ongewone onderwerpen als voetbalvandalisme en tijdreizen aansnijdt.

Op dit album staan dan ook veel teksten vol engagement, aangevuld met onnavolgbare verwijzingen. Ruikt het naar dada? Alleen voor de minder intelligenten onder ons.

Duidelijk ontgaat je trouwens de muzikale basis van The Fall. Deze band balanceert gevaarlijk op het koord gespannen tussen punk en avant-garde (ik verwees zo net trouwens naar Nietzsche). De invloed van Captain Beefheart, Can en vooral The Velvet Underground zijn duidelijk terug te horen in de sardonische geluidsmuur van The Fall.

Progressieve oortjes spreek jij trouwens over? Gezien je liberale ideëen, kun jij die dus niet hebben. Denk daar maar over na.

In navolging van het profetische "My New House":
Mark E. Smith for president!

The spare room is fine
Though a little haunted
By Mr. Reagan who had hung himself at number 13
Mr. Reagan hung himself at number 13

Overigens is dit album zo toegankelijk als de flamoes van een goede slet.

Leuk rollenspel maar ga eens the frighting world of the fall luisteren.

stuart
Beetje overdreven reacties allemaal; er zijn ongetwijfeld users die voor een ander geliefd album een 1,5 geven en men mag dat echter om zijn/haar eigen redenen dit doen. Dus als je favoriete album/band (geldt in het algemeen) eens wat tegengas krijgt, moeten de liefhebbers je ook niet te snel als een soort aggresief 'blok' reageren vind ik, tenzij die berichten/stemmen uit de hand lopen. Ik kan het me soms voorstellen, maar aan de andere kant staat nergens op Mume geschreven met welke methode/manier er gestemd moet worden, toch?

Als iemand constant erg lage cijfers uitdeelt, valt dat wel op en is dat wel (wat)vervelend/irritant misschien en volgens mij worden die wel 'aangepakt', maar heeft dat meestal niet veel effect bij albums die richting de 100 stemmen zitten (dan moet het wel in 'groepsverband' gebeuren; een soortemet van "terroristenactie" ). Bij dit album is er ook geen wereldschokkende verandering gekomen neem ik aan en dan nog.....maar goed, ik ben geen moraalridder en niet van de 'crew'.

stuart schreef:
Beetje overdreven reacties allemaal; ik kijk toevallig bij D - Ark (omdat ie de laatste is) en die geeft bijv. 1,5 voor American Idiot van Green Day. Dat album wordt over het algemeen heel goed ontvangen, maar hij mag echter om zijn eigen redenen dit doen. Dus als je geliefde album/bandje eens wat tegengas krijgt, moet je ook niet te snel 'piepen' vind ik. Bovendien staat nergens op Mume geschreven met welke methode/manier er gestemd moet worden, toch?

Ik piep niet. Ik zeg alleen dat misschien de wonderfull world van the fall hem beter zal bevallen en dat hij een mooi rollenspel heeft neer gezet.

stuart
Jij "piept" ook niet zo te 'lezen' , dus wat dat betreft heb ik het wat ongelukkig gekozen; ik zal mijn bericht sowieso even aanpassen; excusez moi.

avatar van Omsk
Tja, wie de bal kaatst... En daarbij: de meerderheid van de lezertjes zal het helemaal niet vervelend vinden dat er ergens wat vuurwerk is.

Wonderful & Frightning World vind ik trouwens helemaal niet zo'n goede CD, die is naar mijn smaak teveel gestoeld op (slappe) electronica. Geef mij dan maar de wat meer donkere, minimalistische Fall-CD's als Hex en Peverted By Language. Maar eigenlijk moet je gewoon met de Peel-sessies beginnen .

avatar van Slowgaze
Vuurwerk is goed voor je, goed zo Omsk. Met je Nits-nickname.
Ik vind dat het hoog tijd is voor een Fall-maffia, net zoals The Cure die heeft.

Slowgaze schreef:
Vuurwerk is goed voor je, goed zo Omsk. Met je Nits-nickname.

Check. Maar dan een échte, niet een paar verdwaalde nerds op een muziekforum

avatar van Slowgaze
Doe jij mee, jongen? Dan is Dix de godfather!

Misterfool
ik hoef hopelijk geen paardenkop in mijn bed te verwachten

avatar van Slowgaze
We worden zo wel op ideëen geholpen. Een paardekop in je bed met zulke tanden als Mark ftw!

avatar van Near
Moest Rollin' Danny niet zo'n gigantisch ***-nummer zijn, was dit een vlekkeloos werkje. Jammer, maar helaasss. Paint Work: een meesterwerk als geen ander; L.A.: idemdito.

Grappig stukje trouwens, Misterfool

avatar van itchy
Rollin' Danny is bonusmateriaal (net als alle met een * gemarkeerde nummers). Dus: vlekkeloos werkje!

avatar van Lukas
Het blijft een moeizaam huwelijk tussen de muziek van The Fall en mij. Ik heb inmiddels toch al wel een album of vier, vijf geprobeerd, maar dit is voorlopig de enige waarmee ik uit de voeten kan. Wat heet: een verhoging naar 4* is best op zijn plaats, al is het maar vanwege de één-na-laatste drie nummers, waarbij onder de monotone en repetitieve experimenteerdrift toch aardige popnummers schuilgaan. Daar wil ik eigenlijk best meer van horen.
Het gekke is dat users met een behoorlijk overeenkomstige smaak vaak nogal weglopen met Mark E. Smith en co. Maar wat ik verder van The Fall hoor, vind ik nogal eens eh... vooral saai eigenlijk. Niet zozeer irritant, als sommige anderen vinden. Maar gewoon niet melodieus of ritmisch interessant genoeg om mij te intrigeren.
Toch wil ik nog wel wat pogingen wagen, al is het maar omdat waarde smaakgenoten hier zo verzot op zijn. Dus kom maar op: waar kan ik met deze plaat als goede referentie het best verder luisteren?

avatar van Protonos
Hé leuk stukje misterfool

Verder vind ik dit een grandioos album!

Rauwheid, Brutaliteit, maar toch met een poppy randje eraan.

Gekanaliseerde energie die nauwelijks uit de bocht vliegt. soms noisy stukjes maar nooit te overdreven

Zéér fijn!

avatar van gd90
Protonos schreef:

Rauwheid, Brutaliteit, maar toch met een poppy randje eraan.

IK sluit me hier helemaal bij aan
en I Am Damo Suzuki