Drie sterren en best wel met pijn in het hart. Met deze marathon is mijn sympathie voor Stratovarius toch nog wel gegroeid. Ik heb een veel beter beeld gekregen door eindelijk ook eens het (echt) oude werk eens te luisteren. Ik vind het goed dat Kotipelto en Johansson de band voortgezet hebben, nadat Tolkki de stekker eruit trok. Ik gun ze het allerbeste, maar ik voel toch echt dat onze wegen sinds de reünie aan het scheiden zijn.
Na een nachtje slapen heb ik de 4,5 van Elysium teruggedraaid naar 4*. Het ligt niet aan de songs. Die zijn goed. Het ligt aan de productie en het moderne invloeden. Op albums als Dreamspace, had je ook al van die futuristische fratsen, maar dat was nog op een lekker oubollige wijze. Stratovarius experimenteert op Nemesis steeds meer samples en moderne keyboards. Ook op Nemesis hoor ik in de basis prima songs. Het niveau is wel wat minder dan de voorganger, maar het is nog steeds te genieten. Regelmatig verstoren die bliepjes het luisterplezier. Het is langzamerhand niet meer de band waarmee ik opgegroeid ben. Er zijn nauwelijks nog neoklassieke stukken. De solo op (ik geloof) Unbreakable is trouwens wel echt fantastisch, maar mijn voorkeur gaat zonder twijfel uit naar het geluid van Destiny en Infinite.
Tussenstand:
1. Infinite