Latin Quarter - Modern Times (1985)

Label: Rockin' Horse

1. Modern Times (4:29)
  2. No Ordinairy Return (3:11)
  3. Radio Africa (5:17)
  4. Toulouse (4:21)
  5. America for Beginners (3:53)
  6. Eddie (3:34)
  7. No Rope as Long as Time (3:49)
  8. Seaport September (3:20)
  9. New Millionaires (3:36)
  10. Truth About John (4:05)
  11. Cora (2:59)
  12. Modern Times [12" Version] * (5:49)
  13. Thin White Duke * (3:27)
  14. This Side of Midnight * (2:46)
  15. Sandinista * (5:33)
  16. Voices Inside * (3:10)
avatar van Snakeskin
Dit is ook een typisch voorbeeld van een beeld die enerzijds een sterke plaat aflevert maar die doordat men enkele ongemakkelijke thema's bij het poppubliek onder de aandacht wil brengen op grond daarvan niet doorbreekt naar een breed publiek. "Radio Africa" schopte het bijna tot een hitnotering. Het blijft een aanrader.

avatar van spaceman
Enthousiast gebrachte pop met een melancholisch tintje door de prima zang en mooie melodieën. Daarnaast hebben de dames en heren ook nog een boodschap, bijvoorbeeld over de slechte situatie in Afrika en over apartheid. Die missie doet niets af aan de kwaliteit en wordt niet vervelend; de plaat is gewoon goed te pruimen.

avatar van suffeteun
Dit is een pareltje.Modern Times en Radio Africa kon ik nog.Andere nummers zijn minstens zo goed.Heerlijke band met erg goede zanger en zangeres.

Hendrik68
Ik heb Radio Africa zelfs nog op 12 inch, maar bij gebrek aan een platenspeler al zeker 20 jaar niet meer gedraaid. Prachtig nummer, voor de rest ken ik de band totaal niet.

avatar van Jan Wessels
Een album wat nog altijd op mijn verlanglijstje staat. Het mooie (en helaas nog steeds actuele) 'Radio Africa' heb ik op een verzamelaar staan en dat nummer maakt me erg nieuwsgierig naar hun overige werk.

rico24
Jan Wessels schreef:

Goed album, zeker het aanschaffen waard

avatar van VanDeGriend
Blind aangeschaft voor een habbekrats maar het is een behoorlijk fijne plaat hoor. Radio Africa is prachtig maar er valt meer te genieten. Het ontstijgt in iedere geval het guilty pleasure niveau big time

Als je de hoes goed bekijkt, is het best apart dat dit sociaal bewogen plaatje met de titel Modern Times, van vóór 9-11 is

Nooit meer wat van vernomen.

ard
Prachtige plaat. Als je inderdaad kijkt naar de hoes is het apart zeg, was me nog nooit zo opgevallen. Heb deze band nog live gezien in maart 1986 in de Patronaat (Haarlem). Heel goed optreden, kwamen gewoon door de zaal naar voren om vervolgens het podium op te stappen. Hebben de laatste tijd nog wel wat cd's uitgebracht.

Parlotones
Snakeskin schreef:

Heb Radio Africa net op mijn FB gezet, een prachtige nummer en in mijn hit dossier staat echt dat het een hitje was in 1985 3 weken in de top 40 en heeft de 37 ste plaats bereikt, en heel vaak vind ik de kleine hitjes of de tips mooier dan de top 10 hits. Te mainstream. En ik hoorde net een moderne versie van America for beginners op YT. Gaat over o,a president Bush en Obama.

avatar van gaucho
Tja, ik weet niet of je dat een hit(je) kunt noemen: drie weken onderin de lijst bungelen. Ik geef je wel gelijk met je veronderstelling dat de interessantste nummers vaak in de onderste regionen van de hitlijsten staan.
Radio Africa pakte me destijds wel: zwoel sfeertje, maar duidelijk met een trieste ondertoon, die nog wordt versterkt als je daadwerkelijk naar de tekst luistert. En er staat veel meer moois op deze plaat, met name de trits 5, 6 en 7 is van een geweldige schoonheid.

Ik heb deze plaat ook al jaren in de kast staan (op CD), en wat jullie hierboven schrijven over die hoes, dat is me nooit eerder opgevallen. Maar inderdaad, je zou zweren dat het betrekking heeft op 9-11. Ware het niet dat het plaatje al in '85 is uitgebracht...

Ik dacht even dat het label van deze plaat hier verkeerd stond, want mijn originele versie staat gewoon op RCA. Maar in thuisland Engeland werd de LP in eerste instantie inderdaad uitgebracht op het mij onbekende label Rockin' Horse, volgens Discogs. Vandaar waarschijnlijk dat ze de muziekstijl daar labelen als 'indierock'. Zucht...

Mooi en nogal ondergewaardeerd album van de band van frontman Steve Skaith. De teksten, bijna allemaal van de hand van Mike Jones (die overigens zelf niet in de band speelde, maar die alleen als tekstschrijver bij de band betrokken was), hebben vaak een politieke lading of tonen op zijn minst de sociale betrokkenheid van deze Britse formatie. Ook de muziek, een mix van pop en reggae, die wordt gekenmerkt door mooie, vloeiende melodieën en prima vocalen is zeer de moeite waard.

Hoogtepunten zijn voor mij het titelnummer (over de communistenjacht in de Verenigde Staten in de jaren '50, door een overheidscommissie onder leiding van senator Joseph McCarthy) en vooral het schrijnende 'Radio Africa' dat handelt over de (toen nog heersende) apartheidspolitiek in Zuid-Afrika en de slechte economische situatie op het gehele Afrikaanse continent, vooral in de hand gewerkt door ongunstige en oneerlijke voorwaarden in het handelsverkeer met Europa en de Verenigde Staten.

I'm hearing only bad news from Radio Africa
I'm hearing only sad news from Radio Africa
.......
.......

The West still complains about the foreign aid
They'd do better to change the terms of the trade
There's more tanks than food in the Ogaden
It looks like Moscow got it wrong again

Mozambique and Mugabe
Still got Frelimo I hear them say
But "Exchange" means...
"Recession" means...
It all means it's harder to take
Tanzania could be moving up a gear
Instead they've got to step on the brake

So many movements should come this far
But "Lending" means...
And "Interest" means...
It's harder to fight
Independence has a hidden expense
When the hands on the purse strings are white

Au! Die laatste zinnen doen pijn. Vooral omdat ze nog steeds waar zijn.