KMFDM - Naïve (1990)

8. Go to Hell (4:59)
  9. Dub (6:28)
  10. Live (2:58)
  11. Godlike (3:33)
Dit is geen Duitse CD maar een Amerikaanse. Het genre is niet electronic maar industrial. KMFDM is de Godfather van de industriële rock. Naïve is al snel uit de handel gehaald vanwege ongeoorloofde sampling (Orfs Carmina Burana nota bene...).
Het is uitgebracht op het WAXTRAX label dat kort na de rechtzaken failleerde en werd opgekocht door TVT-records. TVT maakte een re-issue onder de naam "Naïve Hell To Go". Niet alleen zijn hier de sampletjes weggelaten maar zijn ook een hoop nummer gedownsized naar gepiel in de marge.
De orginele Naïve is een zogenaamde collectable CD, wat betekent dat 'ie voor teveel geld verkocht wordt via Ebay enzo...
Gek genoeg trekt een concert van KMFDM fans uit Scandinavië, Duitsland, België, Engeland et cetera naar het Haarlemse Patronaat maar wordt haar muziek niet gedraaid bij de zogenaamde alternatieve radiozenders.

avatar van titan
titan (crew)
Volgens allmusic is het wel een Duitse band (geformeerd in Parijs!) en industrial kennen we hier niet als genre (ik zou in dit geval voor rock kiezen). KMFDM betekent trouwens Kein Mitleid Für Die Mehrheit. Doordat de band hier zelf wat geheimzinnig over deed circuleerde de wildste betekenissen van die afkorting, zoals Kill MotherFucking Depeche Mode....

KMFDM is voornamelijk afkomstig uit Duitsland (en voor een deel geloof ik ook uit Amerika), en de band is inderdaad geformeerd in Parijs.
De muziek komt erg in de richting van industrial, maar ik zou het niet per definitie industrial durven noemen.
En ook omdat deze site het sub-genre industrial niet kent, is electronic een mooie alternatieve benaming, lijkt mij.

Tip voor 'nevast'; check ook eens de officiële KMFDM site en check je bronnen!

Empyrium
KMFDM komt uit Hamburg, maar wonen nu gewoon in Amerika, maar de band is en blijft Duits.

Prima album overigens.