Red House Painters - Songs for a Blue Guitar (1996)

Label: Supreme Recordings

1. Have You Forgotten (6:13)
  2. Songs for a Blue Guitar (5:59)
  3. Make Like Paper (12:03)
  4. Priest Alley Song (4:34)
  5. Trailways (6:41)
  6. I Feel the Rain Fall (2:35)
  7. Long Distance Runaround (4:41)
  8. All Mixed Up (5:50)
  9. Revelation Big Sur (5:48)
  10. Silly Love Songs (10:57)
  11. Another Song for a Blue Guitar (5:07)
avatar van Zandkuiken
Dit prachtige album wordt hier wat ondergewaardeerd, terwijl deze groep het toch niet slecht doet op de site. Hoewel ik Red House Painters (I) ook fenomenaal vind, schat ik deze nog iets hoger in.
De plaat begint al meteen fantastisch met het bloedmooie Have You Forgotten, misschien wel mijn favoriete nummer van de band. De melancholie van de versie op de soundtrack van Vanilla Sky wordt net niet geëvenaard, maar toch is de uitvoering op deze Songs For A Blue Guitar ook erg mooi.
De heerlijke opener wordt gevolgd door Songs For A Blue Guitar, ook al een favoriet van me.
Wat volgt is een rits pareltjes die je nog het best kunt omschrijven als "slowcore", waar drie covers bij zitten, onder meer van Paul McCartney. Nu eens klinkt Kozelek erg ingetogen, dan weer is de muziek dreigend, maar de sfeer is immer melancholisch. De uitzondering is het poppy deuntje I Feel The Rain Fall, dat zich zelf een beetje lijkt af te vragen wat het uitspookt tussen al die sombere melodieën.
Overige favorieten zijn Make Like Paper, Trailways, All Mixed Up en Another Song For A Blue Guitar.

avatar van Artkramer
Have You Forgotten is magisch. Song For A Blue Guitar ook. De rest doet weinig tot niets met me. Nummers als Make Like Paper en Silly Love Songs zijn hopeloos saai en koud. Vind dit veruit het minste album van Mark.