Morgoth - Cursed (1991)

Duitsland
Label: Century Media

1. Cursed (2:05)
  2. Body Count (3:36)
  3. Exit to Temptation (6:02)
  4. Unreal Imagination (3:30)
  5. Isolated (5:25)
  6. Sold Baptism (3:40)
  7. Suffer Life (4:26)
  8. Opportunity Is Gone (7:21)
  9. Darkness (3:55)
avatar van Edwynn
Morgoth werd nog al eens verweten dat ze zich op de eerste platen louter begaven op de platgetreden paden van de zogenaamde Morrissound death metalbands die eind jaren 80, begin jaren 90 furore maakten.
Op dit Cursed wordt inderdaad ook veelvuldig geciteerd uit het vroege werk van met name Death. Maar wel op een verdomd aardige manier. Want deze kost is zeker niet vernieuwend maar wel degelijk zeer smakelijk. Na het onheilspellende intro barst het geweld los met het verpletterende Body Count. En het daaropvolgende Exit To Temptation is van een veel tragere, meeslepende aard waarmee duidelijk wordt dat het gebodene ook de nogige afwisseling bevat. Ook het mistroostige leadgitaarwerk verdient een vermelding want dat is een verrijking van deze boeiende composities.
Isolated en Sold Baptism zijn van een wat meer catchy aard en bevatten dientengevolge enkele te gekke hooks. Met Opportunity Is Gone nadert de plaat een zinderende climax waarin de dodelijke rochel van Marc Grewe alle ruimte krijgt.
Met het zwaarmoedige Darkness wordt deze vervloeking op waardige wijze afgesloten.
Hierna zou Morgoth zijn beknellende kledij afwerpen om nog enkele platen van een wat meer originele makelij op ons uit te storten. Met wisselend succes overigens.