Boards of Canada - Old Tunes Volume 2 (1996)

Electronic
Label: Music70

1. We've Started Up (5:39)
  2. Jimbo Rehearsing (0:35)
  3. Staircase Whip (2:14)
  4. Statue of Liberty (1:52)
  5. Dave (I'm a Real Traditionalist) (1:50)
  6. Peace-Tony-Devil (0:18)
  7. To the Wind (2:30)
  8. Iraq Says (0:38)
  9. Nine-Rubber Wisdom (1:20)
  10. On a Rolling Sea (1:34)
  11. Iced Cooly Beatnik (0:36)
  12. David Came to Mahana'im (4:39)
  13. Sir Prancelot Brainfire (2:51)
  14. North Sea Arbeit (1:12)
  15. Mushyz (0:35)
  16. Heysanna Hosanna (0:59)
  17. Fly in the Pool (0:51)
  18. Mukinabaht (5:05)
  19. It's a Whole 'Nother Year (2:00)
  20. Kiteracer 2 (2:29)
  21. Bmx Track (5:05)
  22. Hiscores (3:38)
  23. Geometric Piss (0:51)
  24. Zander Two (3:59)
  25. Magic Teens (3:00)
  26. Apparatus (0:33)
  27. Music for Pylons (1:12)
  28. Alpha Rainbow (1:12)
  29. Northern Plastics (1:55)
  30. Buckie High (5:16)
  31. I Love My New Shears (3:11)
  32. Solarium (0:22)
  33. Breaking Nehushtan (2:41)
  34. Orange Hexagon Sun (2:22)
  35. Lick (2:39)
  36. Powerline Misfortune (1:15)
avatar van bas
bas
Geweldige plaat (of eigenlijk, cassette), het is echt zonde dat deze nummers niet opnieuw uitgebracht worden. Ik zou de cd direct kopen. Veel nummers zijn wel erg kort maar wel heel mooi, en het voelt dan zo zonde dat ze hier geen langer nummer van hebben gemaakt... Het feit dat ze niet zo in de winkel te koop zijn geeft het natuurlijk ook een bepaald gevoel bij, maar afgezien hiervan is het heerlijke muziek, zeer toegankelijk, en heel BoC-eigen. 4*

avatar van John Doe
Bij één van de grootste Board of Canada fans op last.fm zag ik dat het voor mij nog onbekende nummer ''Buckie High'' z'n meest gedraaide nummer was. Snel opgezocht en inderdaad: een rustige emotionele parel. Heel basic, maar prachtig.

avatar van jtsterkenburg
Deze en die andere old tunes zijn toch geen officiele releases? Ik las zelfs ergens dat Boc de nummers op deze platen niet eens erkend (ook niet ontkent). Heb net een complete Boc discografie gedownload dus ben wel benieuwd hiernaar

Nee, dit is geen officiele release. Of dit echt BoC is? Durf ik wel ja op te zeggen.

Sietse

In early 2000, the official website for the band, Music70.com, removed the early discography of Boards of Canada, although some information has been preserved by fans. Early tape releases by Boards of Canada include Play By Numbers, Acid Memories, Hooper Bay, and the earliest known release by the band is titled Catalog 3. None of the material from those days is readily available, and since official Boards of Canada sources ignore the existence of this material, there seems to be little chance for this early material ever to resurface.

De heren van BoC geven zelf nog niet eens toe dat deze opnames daad werkelijk bestaan.

(geldt dus ook voor al die andere BoC releases die her en der op mume staan, waarvan niemand ooit een versie vast heeft gehad)

avatar van wooz
Van 'A Few Old Tunes', 'Old Tunes Vol. 1' en 'Old Tunes Vol. 2' wordt wel aangenomen dat de legitieme versies te vinden zijn. Moet je maar eens naar het overigens schitterend nostalgische Sir Prancelot Brainfire luisteren en daarna naar Sixtyniner (Twoism).

avatar van sinterklaas
Deze plaat was in 1996 ook niet in Nederland te ondekken/ te koop/ te luisteren? (downloaden zou wel moeilijk gaan )

avatar van Mindshifter
Boards of Canada in zijn puurste vorm. Alsof je een lang verloren cassettebandje opzet met langvergeten nummers. De vaak minimale geluidskwaliteit maakt de illusie compleet.
Naar mijn mening een nog interessanter geheel dan zijn voorganger; A Few Old Tunes.

avatar van John Doe
Echt een heel tof, apart geheel en iets beter dan 'Old Tunes Vol. 1' vind ik ook, wat in feite dezelfde release is als 'A Few Old Tunes' (zie).

Luister dit al jaren en het is zeker puur te noemen. Doet grotendeels niet onder voor latere Boards of Canada naar mijn mening als je de relatieve lo-fi-heid kunt omarmen zoals de reviewer hier boven mij. Je moet het ook vaker tot je nemen en laten bezinken om alles te laten vallen, net zoals bij latere boc eigenlijk, maar dan kun je dit ook echt gaan koesteren. Het artwork erbij is ook prachtig en persoonlijk.

Favorieten die de volle aandacht zeker verdienen zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar als uitschieters: We've Started Up, Sir Prancelot Brainfire (van mijn vriendin ook een grote favoriet ), Mukinabaht, BMX Track, nr 28 t/m 31, en Lick.

Zijde A is na de opener waarschijnlijk erg vaag bij de eerste aantal luisterbeurten. Zijde B is dan wellicht beter om in het begin te draaien, deze bevat wat toegankelijkere electronische tracks. De track 'Hiscores' op kant B bevat in de melodie een basis voor een melodie in de titeltrack van hun 'Hi Scores EP' ontdekte ik vandaag. 'Buckie High' blijft m'n grote favoriet nog steeds van al deze tracks. Heerlijke waterige synths, heel emotioneel treffend nummer.

'Sir Prancelot Brainfire' is trouwens flink gejat hiervan. Alleen wat manische synths zijn eraan toegevoegd en een sample uit een pornofilm die ze ook in het midden van 'Sixtyniner' (Twoism EP) hebben gebruikt.

Liefhebbers hiervan dienen trouwens ook de 'Random 35 Tracks' release die rondcirculeert op internet te checken (welke vaak mislabeled is als Old Tunes Vol. 1), daar zitten andere nummers tussen dan op de twee Old Tunes Volumes staan, met wat pareltjes eronder.

Sietse schreef:
ik vraag mij af hoe mensen hier ooit naar kunnen hebben geluisterd...afgaande op het volgende: ..
Het bestaan van deze van tape gelekte release hebben de mannen van boc echter nooit ontdekt. Als je het luistert en bocpages checkt vind je daar heel veel harde bewijzen voor.

De twee Old Tunes volumes en de 'Random 35 Tracks' (zonder artwork en niet op de site) zijn voor de aandachtige boc-opspitters overduidelijk boc en de rest van de rondcirculerende onofficiele releases zijn dit duidelijk niet. Deze releases mogen wat mij betreft ook allemaal worden verwijderd.

Poa
Hoewel Boards of Canada al vele jaren mijn favoriet is, heb ik me nooit gewaagd aan hun onofficiële releases. Misschien vanwege het sprankje hoop dat er toch ooit een boxset komt met opgepoetste versies van al het oude materiaal, misschien omdat de echtheid bij sommige van deze uitgaven nog altijd discutabel is, misschien omdat het nooit hun bedoeling is geweest dat dit op deze manier te horen valt, ik weet het niet.

Doordat mijn BoC-hypelevel de afgelopen weken/maanden door het dak ging vanwege het aankomende album en de legitimiteit inmiddels wel bewezen is ben ik toch gezwicht, mezelf afvragend waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Want hoewel het eigenlijk al vanzelfsprekend was dat hier ruwe parels tussenzitten ben ik toch weer verrast. Wat een kwaliteit. Met name tracks 2 t/m 9 van kant A ( ), maar ook nummers als Mukinabaht, Bmx Track, Hiscores en Powerline Misfortune.

Dit tweede deel vind ik nog een stukje interessanter dan de eerste omdat alles 'nieuw' is. Onbegrijpelijk eigenlijk dat ze hier niet wat dingen van gerecycled hebben, zoals dat wel gebeurt is met spul van Old Tunes 1. Alleen sommige titels (Iced Cooly, Hi Scores, Orange Hexagon Sun bijvoorbeeld) zijn hergebruikt, de muziek ervan niet.

De slechte kwaliteit, het wat doffe geluid en andere imperfecties passen eigenlijk alleen maar goed bij de stijl van Boards. Ik stoor me er totaal niet aan en het was zelfs weer even wennen toen ik gisteravond de audio-perfectie van Tomorrow's Harvest voor het eerst hoorde.

Nu maar eens op zoek naar de random 35 tracks tape.

Poa schreef:

Nu maar eens op zoek naar de random 35 tracks tape.

random 35 tracks tape is samen met boc maxima mijn favoriet, als het gaat om onofficiele releases. Zeker de moeite waard die te downloaden!

Sietse schreef:
Dat doen ze wel hoor. “They exist,” assures Sandison. “In their first incarnation they were cassette tapes, and we re-released some on CD, but the runs were very limited and they only circulated among friends. We make sure to give them to the right people, in whose hands they could be safe; we never gave anything to anyone we didn’t know very well. If one of those records has leaked on the internet it’s because we placed too much confidence in someone or because maybe we distributed more cassettes than necessary, there are twenty or thirty copies of some records, but there might be up to a hundred of others.” “In all these years,” continues Eoin, “only ‘BoC Maxima’ and the compilation “Old Tunes” have circulated widely on the internet. But it wouldn’t surprise me if next year “Acid Memories” starts to show up there. Anyway, that tapes of ours remain unreleased is a miracle; when we made them we never imagined that something called MP3 could be invented.” Now, a consolation for the fans: apart from an ep for 2006, Boards of Canada’s most ambitious plan is to release a box with an ample selection of material from between 1987 and 1995. “Maybe we’ll do it with Warp.”

Sietse
ahh kijk eens aan.

Poa
Momenteel weer naar Random 35 Tracks Tape aan het luisteren, vooral kant A is zó goed. Jammer dat 'ie niet op de site mag. Er is recentelijk een betere remaster beschikbaar gekomen van de tapes (ook deze Old Tunes), die via een simpele Google opdracht te downloaden zijn. Erg de moeite waard.

Poa schreef:

Waarom mag die niet op de site en deze wel? Overigens stoor ik me er soms aan dat Catalog 3. en Closes wel op MuMe staan terwijl niemand deze ooit heeft gehoord, daar er alleen maar fakes op internet rondzwerven. Heb dit al een paar keer aangegeven maar er wordt niet op gereageerd, helaas.

tuktak
Ik heb verder niks behandeld, maar Random 35 Tracks Tape is officieel bevestigd als onbekend (al zijn de tracks wel echt), Old Tunes 1&2 zijn officieel bevestigd als echt. Daarbij is ook gezegd dat er naast Old Tunes 1&2 nog andere echte tapes bestaan. Alle remasters zijn trouwens ook niet echt.

tuktak schreef:

Aha. Wat maakt dat ervoor wordt gekozen om catalog 3 en closes wel te laten staan?

tuktak
Geen idee, ik heb de behandelingen niet gedaan, maar ik zou me er iig niet al te druk om maken