Iron Maiden - The Essential (2005)

Label: Sanctuary

1. Paschendale (8:27)
  2. Rainmaker (3:48)
  3. The Wicker Man (4:35)
  4. Brave New World (6:18)
  5. Futureal (2:56)
  6. The Clansman (9:00)
  7. Sign of the Cross (11:16)
  8. Man on the Edge (4:12)
  9. Be Quick Or Be Dead (3:24)
  10. Fear of the Dark (7:53)
  11. Holy Smoke (3:48)
  12. Bring Your Daughter to the Slaughter (4:44)
  13. The Clairvoyant (4:26)
  14. The Evil That Men Do (4:34)
  15. Wasted Years (5:06)
  16. Heaven Can Wait (7:20)
  17. 2 Minutes to Midnight (6:00)
  18. Aces High (4:30)
  19. Flight of Icarus (3:52)
  20. The Trooper (4:13)
  21. The Number of the Beast (4:52)
  22. Run to the Hills (3:55)
  23. Wrathchild (2:55)
  24. Killers (5:02)
  25. Phantom of the Opera (7:06)
  26. Running Free [Live] (8:43)
  27. Iron Maiden [Live] (4:50)
avatar van Eddie
Heel erg sterke verzamelaar, alle topprs staan er op, in chronologische volgorde, deze plaat zal echter alleen in ameriva uitkomen, ach hier hebben we al twee goede verzamelaars (Best of the beast, en edward the great, waarvan de laatste binnenkort uitzal komen met een nieuwe track listing)

Mis ik dan niets op deze verzamelaar jawel hoor: Wat mij gelijk op viel is dat Sanctuary er niet op staad maar goed je kunt niet alles hebben...

avatar van HammerHead
Ehm... Can I play With Madness? Lijkt me een nogal reusachtig gemis zelfs.

avatar van Eddie
Bijvoorbeeld ja, ik had de tracklist ff vlug doorgekeken, het valt mij op dat re per album twee nummers op de plaat staan, en tja dan vallen er nummers af, maar inderdaad CIPWM is een groter nummer dan Evil that men do. maar het. alleen van killers staan er drie numers op, wat ik vreemd vind want het nummer killers is niet zo groot als bijv Where eagles dare of idd CIPWM

avatar van HammerHead
Dat zal altijd wel een probleem blijven bij verzamelaars, zeker van bands die zoveel hebben uitgebracht. Er is op 2 CD's gewoon niet genoeg ruimte om alle belangrijke nummers een plek te geven. Al blijft de keuze om CIPWM dan weg te laten vreemd natuurlijk. Was dit in Amerika misschien geen hit dan?

nee
IM had in Amerika geen "hits"

avatar van avdj
Bestond/bestaat Iron Maiden uit 6 personen?
Wel veel

avatar van HammerHead
Iron Maiden bestond altijd uit 5 personen, alleen de laatste paar jaar hebben ze een 3de (!) gitarist bij mijn weten.

avatar van avdj
Is dat wel nodig? Ik bedoel: moet hun muziek per see met zoveel gitaristen gespeeld worden? Gaat de muziek er op vooruit?
Ik ken geen enkele band met 3 gitaristen.

avatar van HammerHead
Tja, Maiden was in de jaren 80 op z'n hoogtepunt met 2 gitaristen. Je zou het overkill kunnen noemen, ja.

Er staan goede nummers op. Er staan alleen weer erg veel singles op. Beetje gaar dat ze na Dance of Death weer een verzamel plaat maken.

Is dit een bootleg of zo? Aangezien dit album niet op de officiele site staat, en ik er ook niets over gehoort of gelezen heb. Ook de cover wijkt erg af van de andere albums. Wat was de release datum?

avdj schreef:
Ik ken geen enkele band met 3 gitaristen.

Wat dacht je van de Eagles en van Lynerd skynnerd allebij drie gitaristen, of de muiek er op vooruitgaat betwijfel ik als echte maiden fan ook, ik denk dat je het voordeel van drie gistaristen in dit geval anders moet zien. Kijk, het zijn alledrei erg goede song schrijvers (zeker adrian smith en dave murray) alledrie de gitaristen hebben een eigen manier van spelen, smith speeld heel strak en werk al zijn solo's tot in detail uit en dave murray is meer een freestyler, Jannick gers is de minste van de drie maar is weer een showman van jewelste, dus op die manier dragen ze alledrie hun steentje bij. Maar op de plaat hoor je er niet zo heelveel van terug, alleen heb je nu het voordeel dat er wat meer variatie in de solo's zit, en song strukturen zit.

waterboy schreef:

Dit is geen bootleg maar een release die alleen in America uitkomt, en tja over het nu ervan valt te twisten, dit is een release van Sony music die op deze manier al meer essentials uitbracht (Ozzy osbourne, Micheal Jackson, Bruce springsteen) vandaar dat het cover artwork ook afwijkt van de andere platen. Persoonlijk vind ik het een volstrekt overbodige release, net als de live cd Death on The road. ik wacht liever op Death on The Road DVD (staad gepland voor oktober). Het unieke is er een beetje af vroeger was het zoiets van wow weer een maiden life dvd, nu brengen ze een plaat uit gevolgd door een best of en een live cd en een life DVD. De DVD's zijn overigens wel zeer de moeite waard.

Ik bedenk me nog iets, The essential Iron Maiden is volgens mij dee eerste officiele maiden plaat waarbij bandmascotte Eddie niet de hoes siert.

avatar van Black Math
Hoeveel verzamelaars heeft Maiden nu niet imiddels? 3 ofzo?

Stomme hoes trouwens, zonder Eddie erop.

avatar van avdj
Waarom staat Eddie altijd op de hoezen?
Ik vind het maar een duivels gezicht, net als alle metalplaten trouwens. Weet iemand hoe dat komt? De eerste van Black Sabbath had al een duisterse hoes.

avatar van Eddie
Metal is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het kwaad, een verbintenis die overigen vaker door niet metal heads gelegd als door de luisteraars zelf, tsja waarom staad hip hop in verband met goud en diamand om de zelfde reden , je meet je een image aan dat bij de muziek past.

Gesnapt
Maar het levert wel onsmakelijke hoezen op...

avatar van Black Math
Ik vind die van Maiden altijd wel grappig.

Gesnapt
Maar het levert wel onsmakelijke hoezen op...

Dat zal een verschil van smaak zijn.

Bedankt voor de info Eddie

Eddie schreef:

Klopt inderdaad. Alleen betwijfel ik of Eddie wel op de hoes van Virtual XI staat.

avdj schreef:

Bestond/bestaat Iron Maiden uit 6 personen?
Wel veel

Eigenlijk niet zo gek. In het begin waren ze met hun vieren: Een zanger, een gitarist, een basgitarist en een drummer. Ze hadden een 2e gitarist nodig. Iron maiden bestond toen uit 5 leden. Na seventh son ging Adrian uit de band en werd vervangen door Janick. En na fear of the dark ging Bruce uit de band vanwege een solo-carriere en werd vervangen door Blaze. Bruce ging weer terug naar maiden samen met Adrian. Dus eigenlijk kon Janick ook weer vertrekken. Janick wilde dit niet en bleef uiteindelijk toch bij de band. Daardoor bestaan ze uit 6 personen.

Eddie staad zeker weten op de hoes van Virtual XI kijk hier maar eens

waterboy schreef:

Dat is niet helemaal waar, de eerste Iron Maiden line up bestond ook uit vijf man, te weten Steve Harris, Paul Day, Dave Sullivan, Terry Rance & Ron Mattews. Iron Maiden heeft wel ff uit vier persone bestaan in de periode 76/77/78. Ook van het vertrek van Jannick is geen moment sprake gweest, de opzet was juist om met drie gitaristen te gaan werken.

avatar van HammerHead
Hmm, ik weet niet wie die knakker op Virtual XI moet voorstellen, maar voor een Eddie is ie behoorlijk mislukt in ieder geval.

Eddie schreef
Eddie staad zeker weten op de hoes van Virtual XI kijk hier maar eens
Ik ken de hoes van Virtual XI, Maar die ''Eddie'' Lijkt echt niet op Eddie.

Ik begin voor het gemak ff bij de periode 76/77/78
Je begrijpt mijn punt. Dat er geen sprake was van dat Janick weg ging dat kan. Maar wat ik wil zegen is dat ze zo aan 3 gitaristen zijn gekomen.

HammerHead schreef:

De eddie van 'Killers' en 'Iron Maiden' lijkt ook niet echt op de eddie van 'Seventh Son...' en 'Fear of The Dark' Maar ik moet je wel gelijk geven dat op de hoes van 'Virtual XI' wel de minste Eddie staad.

Eddie schreef:

Die Eddie op virtual XI is erg raar. Maar volgens mij staat eddie wel op Fear of the Dark, want ze liepen ook met die gare boom over dat podium. Dat is nog wel de meest mislukte Eddie. Ook met dat rode ding op Virtual XI liepen ze niet over dat podium. Wel met dat groen geval op Ed Hunter.

avatar van HammerHead
Over Eddie's gesproken trouwens. Ik kwam een jaar terug of zo eens een site tegen met flash animatie filmpjes waarin Eddie werd gevolgd door de verschillende albums heen. Dus van album cover naar album cover, echt geweldig was dat. Ik weet niet of iemand hier die ook wel eens heeft gezien, anders zal ik kijken of ik die link nog kan vinden.

waterboy schreef:
Maar volgens mij staat eddie wel op Fear of the Dark,

Goed lezen Waterboy, ik zei ook niet dat er op FOTD geen eddie stond maar dat die niet lijkt op de oudere eddie's

Eddie schreef:

Weet ik. Deze Eddie is echt veel anders. Op powerslave staat trouwens geen Eddie. Alleen een piramide waar een beeld van hem bij staat. Het verschil is dus dat er geen ''levende" eddie op staat.