Reptile vraagt zich af:
Ik snap niet dat er nog steeds nieuwe opnames kunnen opduiken. Zijn dat dan allemaal demo's geweest, testopnames e.d.?
Ja ok, maar bij Hendrix heb ik het idee dat er steeds weer opnieuw zgn. nieuw materiaal boven water komt.
Hendrix kon geen noten lezen, dus een manier om zijn ideeen vast te leggen was alles opnemen, maar dan ook letterlijk alles.
Eddie Kramer, zijn vaste geluidstechnicus zowel in de studio als live, was er dan ook bijna altijd bij.
Veel geld ging tijdens zijn leven ook op aan studio huur. Een belangrijke reden om een eigen studio te gaan bouwen ( Electric Lady studio), die aan het eind van zijn leven zo goed als klaar was.
En het nieuwe van dit materiaal is relatief.
Hendrix werkte zijn ideeen meestal al jammend uit in de studio.
Zo zijn er van sommige nummers ( in wording) tientallen versies.
Met zeer grote stelligheid kun je zeggen dat Hendrix zelf dit materiaal niet uitgebracht zou hebben, maar verder zou hebben uitgewerkt. (wat hij in veel gevallen van de hier aanwezige songs ook heeft gedaan)
In de eerste plaats omdat hij heel onzeker was over zijn werk, maar daarnaast ook omdat hij een perfectionist was.
Voor de echte verzamelaar staan hier leuke dingen op, maar ook niet meer dan dat.
Het nummer met Youngblood vind ik eigenlijk niet passen op deze compilatie; stamt uit de tijd voordat Hendrix naar GB werd gehaald.
Behalve het betere geluid is dit ook niet nieuw of onbekend, maar wel voor het eerst op een reguliere uitgave.
De meeste andere stukken zijn met met Miles en Cox, en stammen uit '68/'69.
Twee stukken zijn met de Woodstock band, en 1 met aleen Mitch Mitchell op drums en Jimi ook op bas.
Veel van de zogenaamde nieuwe stukken zijn schetsen voor wat later uitgewerkt zou worden tot uiteindelijke nummers: Crash Landing werd Dolly Dagger, Hey Gypsy Boy werd Hey Baby.
Verder een paar hele vroege versies, o.a. van Izabella, en stukken met de originele begeleiders en niet de nieuw, na Jimi's dood, toegevoegde muzikanten van de lp Crash Landing. Muzikanten die vaak Jimi nog nooit hadden ontmoet.
Verder nog een boos klinkende Hear My Train, die het toch niet haalt bij de acoustische 12 snarige versie, en een bewerking van een nummer van de Ghetto Fighters.
Dus Reptile; er is nog veel meer, of het allemaal kwalitatief wat toevoegd is zeer de vraag.
Wat al die uitgaven van de laatste jaren in ieder geval te pruimen maakt is dat Eddie Kramer de techniek doet.
Hij weet in ieder geval hoe Hendrix wilde klinken, en behandelt de nalatenschap met respect.
Ik ben het verder wel met Stijn eens dat het allemaal niet super is.
De opnames met Cox en MIles in de studio hebben bijna allemaal dat euvel; ik vind dat te horen is dat deze formatie nog niet zo'n ingespeelde machine was, en nooit zou worden, als de Experience deel 1.
Niet voor niets was het na de Nieuw Jaars concerten ( Band of Gypsys) snel bekeken met dit trio.