Vandenberg - Heading for a Storm (1983)

Label: ATCO

1. Friday Night (3:37)
  2. Welcome to the Club (3:29)
  3. Time Will Tell (3:46)
  4. Different Worlds (4:31)
  5. This Is War (4:00)
  6. I'm on Fire (4:15)
  7. Heading for a Storm (4:01)
  8. Rock On (4:02)
  9. Waiting for the Night (4:27)
avatar van lennert
Toch wel een erg fijne plaat. Of Vandenberg de beste Nederlandse hardrock band ooit is (zware concurrentie van Vengeance in ieder geval) ga ik me niet over uitlaten, maar het is voor mij wel logisch dat ze internationaal gezien succesvol waren. Heading For A Storm klinkt bij vlagen wat commercieel en gepolijst, maar tegelijkertijd vonkt het zo ongelooflijk goed in het gitaarwerk dat het allemaal niet uitmaakt. Adje heeft qua techniek een perfecte combinatie van Rhoads, Van Halen en Blackmore en klinkt daarbij tegelijkertijd toch heel 'eigen' dat ik me prima kan voorstellen dat hij als gitaargod werd onthaald.

Persoonlijke favorieten zijn toch wel het heerlijk catchy Welcome to The Club en de ballad Different Worlds (die ik stiekem toch beter vind dan Burning Heart) die beide getuigen van het grote talent van de band om heerlijk aanstekelijke nummers te schrijven die ook in de details veel te bieden hebben.

avatar van gigage
De intrede van de in die tijd immens populaie electronische snaredrum en ondersteunende keys bij de opener Friday Night maken direct duidelijk dat het geluid is aangepast aan de hippe 80's sound. Er zijn ook wat meer lagen aangebracht en daardoor is de productie wat voller, comercieler zoals u wilt. Maar dat maakt het album voor mij niet minder dan het debuut. Mijn all-time favoriete Vandenberg track This is War zit zo vol met gitaarhoogstandjes dat je er duizelig van wordt. Deze wordt gelijk gevolgd door de pomprocker I'm on Fire met ook een heerlijke extended solo. De titeltrack (hoewel het rijm schema wat moeilijk loopt bij gypsy) is de meest heavy rocker waar ik ook niet snel genoeg van krijg, mede door de dubbele bass aan het eind. En door die drie opeenvolgende krakers is het wat simpele begin van het album alweer snel vergeten.