Warrior - Fighting for the Earth (1985)

Metal / Rock
Label: 10

1. Fighting for the Earth (5:26)
  2. Only the Strong Survive (4:53)
  3. Ruler (3:34)
  4. Mind Over Matter (3:52)
  5. Defenders of Creation (5:56)
  6. Day of the Evil (Beware) (3:57)
  7. Cold Fire (5:10)
  8. PTM1 (0:36)
  9. Welcome Aboard (4:42)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Debuutalbum van deze band uit Los Angeles, in vele tijdschriften kwam deze hoog uit in de eindejaarslijstjes. Destijds vond ik dit zeker niet slecht maar ook zo speciaal niet. Nu pas begrijp ik een beetje waarom een aantal mensen dit goed vinden: er staan hier een aantal sterke nummers op, sterke directe productie en mooi gitaarwerk. Alle nummers werden geschreven door gitarist Joe Floyd met hier en daar teksten van zanger Parramore McCarthy. Beste nummers zijn voor mij Fighting the Earth, Only the Strong Survive en Mind over Matter. De rest vind ik nog steeds zo speciaal niet (vooral vanaf Cold Fire), enkel het gitaarwerk en de snellere nummers doen mij opveren. De foto’s van de groepsleden op de achterkant van de hoes blijf ik redelijk fout en hilarisch vinden.

avatar van wizard
Dit album was voor mij een soort toevalstreffer: toen ik opmerkte dat ik verrassend weinig metalalbums uit 1985 had, was ik wel benieuwd welke albums ik ‘miste’ uit dat jaar. In de MuMe-metalalbumjaarlijst stond dit album bovenaan. Sinds ik Fighting for the Earth voor het eerst hoorde, heb ik het altijd een uitermate vermakelijk album gevonden.
Het vermakelijke zit voor mij in de geweldig pompeuze popmetal, totaal over the top, inclusief de zwart-witte teksten over goed en kwaad. Zo’n beetje alle nummers geven een grootste indruk, en zijn met hun midtempo en makkelijke refreinen zonder problemen meezingbaar (de hoge uithalen, dit zijn tenslotte de jaren ’80, even niet meerekenend). Alleen met PTM 1 vliegt Warrior gierend uit de bocht, maar zo’n tenenkrommende intro past dan ook wel weer bij de rest van het album.
In al z’n grootsheid vind ik het lastig dit album helemaal serieus te nemen, maar onderhoudend is het zonder twijfel.

3.5*