Strawberry Switchblade - Strawberry Switchblade (1985)

Rock / Pop
Label: Korova

1. Since Yesterday (2:57)
  2. Deep Water (3:56)
  3. Another Day (3:52)
  4. Little River (2:41)
  5. 10 James Orr Street (2:58)
  6. Let Her Go (2:47)
  7. Who Knows What Love Is? (3:48)
  8. Go Away (3:10)
  9. Secrets (2:51)
  10. Who Knows What Love Is [Reprise] (1:04)
  11. Being Cold (4:15)
avatar van TornadoEF5
Goed begin met Only Yesterday en Deep Water, wat minder middenstuk, maar "Go Away" moet wel één van mijn favoriete tracks uit de jaren '80 zijn. Wat een nummer.

avatar van Lukas
Nogal onderschat plaatje hier. Klinkt ontzettend 1985, maar niettemin fris en toch ook zeer gelaagd. De popliedjes veinzen een soort gespeelde naïviteit, maar daar tussendoor sluimert steeds iets melancholisch en zwaarmoedigs. Met Since Yesterday begint het nog ongecompliceerd, maar Deep Water heeft meteen iest heel onheilspellends. De instrumentatie is licht, maar zeker de helft van de nummers zou in een bak galmende gitaren ook op een zware gothicplaat kunnen staan. Het zijn die nummers die er ook vooral uitspringen: Deep Water dus, 10 James Orr Street en het tegen coldwave aanschurkende Go Away.

Het absolute prijsnummer is wat mij betreft echter de afsluiter. Een beetje een buitenbeentje, een soort smartlap waarvan ik óók kan begrijpen dat mensen het vreselijk vinden. Maar het is heerlijk hoe alles er net niet aan klopt. De melodie die steeds net een andere wending neemt dan je verwacht, de zang op het randje van irritant. Het geeft Being Cold net even de rafelrandjes die het nodig heeft om er méér van te maken dan een iets te gladde en overgeproduceerde ballad. Let ook op hoe de orkestratie eerst even ingetogener wordt - daar komt de heerlijke bas extra tot z'n recht. En naar het einde juist een prominentere rol gaat spelen om uiteindelijk te culmineren in een heerlijk outro.