Ill Bill - The Grimy Awards (2013)

Label: Fat Beats

1. What Does It All Mean? (1:48)
  2. Paul Baloff (3:03)
  3. I Don't Know How Long It's Gonna Last (0:34)
  4. Acceptance Speech (3:54)

met A-Trak

5. Truth (3:59)
  6. Exploding Octopus (3:51)
  7. Forty Deuce Hebrew (4:52)

met H.R.

8. How to Survive the Apocalypse (3:16)
  9. Vio-lence (3:46)

met Shabazz the Disciple en Lil' Fame

10. Acid Reflux (3:23)
  11. L'Amour East (4:04)

met Meyhem Lauren en Q-Unique

12. Power (3:19)

met O.C. en Cormega

13. When I Die [Pete Rock Remix] (4:22)

met Tia Thomas

14. Severed Heads of State (3:06)

met El-P

15. 120% Darkside Justice (3:29)

met Jedi Mind Tricks

16. Canarsie High (3:13)
  17. World Premier (4:18)
  18. Acid Reflux [Stu Bangas Remix] * (2:59)
avatar van discipline
Zo wat klinkt dit goed! Sowieso al stukken beter dan zijn vorige.

Rene1979 schreef:

Op vinyl nog niet.

Die heeft dezelfde tracks hoor. Misschien niet de bonus track.

avatar van flow natural
Die remix van Pete Rock net beluisterd en ik vind momenteel toch het originele beter. Dat heb ik altijd met remixen.

avatar van Elohim
Wat is die Pete Rock remix toch bijna een verkrachting van het origineel...
Heb er wel zin in om deze te beluisteren!

avatar van Silky & Smooth
Dikke plaat! Ill Bill mag dan een rapper zijn die ik niet heel snel op zal zetten (wat ook niet zal veranderen), maar na een paar luisterbeurten kan ik wel concluderen dat dit een heel vet album is geworden. Sterke, bijpassende beats en het kan aan mij liggen, maar ik vind Bill wat loskomen uit die hele rauwe hiphop. Iets wat ik zeker een pluspunt vind! Absoluut beter dan verwacht!

avatar van thgryda
Hmmm ik ben totaal geen fan van Ill Bill en consoorten, toch maar eens checken aangezien ik C4C en RAP music vorig jaar ook vet vond.

avatar van He$$el_01
Er is maar één beat van El-P hè. Of is er nog een andere connectie tussen deze albums?

avatar van -SprayIt-
Dit is toch potverdorie weer echt heerlijk! Ik vond Hour of Reprisal geweldig en alles daarna ronduit slecht. Deze mist weer wat thema en unieke beats, maar de flow en sfeer is stukken beter dan de producties na het vorige album. 4* met kans op een halfje hoger, maar ook lager. Ben benieuwd.

avatar van Glaciers of Ice
Net beluisterd, maar het weet mijn aandacht niet lang vast te houden. B-Real heeft volgens mij wel erg veel invloed gehad op Ill Bill de laatste tijd of ligt dat nou aan mij?

Rene1979
Waar haal jij B-Real vandaan? Denk dat dat aan jou ligt.

avatar van Robbie Keane
King Diamond was het trouwens niet eens met de sample in When I Die, daarom staat de Pete Rock versie er op en niet 't orgineel.

He$$el_01 schreef:

Ik bedoel dat ik normaal gezien geen fan ben van het type muziek dat EL-P maakt maar dat ik die albums wel vet vond.

Robbie Keane schreef:
Zoiets verwachtte ik al, sample-problemen.

avatar van MAS
MAS
Degelijk album maar ik mis uitschieters als The Anatomy Of A School Shooting of My Uncle. Daar is het een album dat ik waarschijnlijk niet vaak meer ga opzetten.

avatar van Thomas91
Ik vind het best een lekker album, maar het mist naar mijn idee echt uitschieters. Het is meestal wel redelijk, maar niet echt meer dan dat.

Elohim schreef:
Zoiets verwachtte ik al, sample-problemen.

Niets nieuw onder de zon he .

avatar van Elohim
Nee, niet echt... Heel "A World With No Skies" is verpest door sample-problemen. Dat het van de leadzanger van de band zelf komt, wat Robbie Keanse zegt in ieder geval, is wél verrassend. Volgens mij zitten daar meestal gewoon bedrijven achter die de rechten hebben van de muziek.

avatar van thgryda
Mwaa na het album een eerste keer te beluisterent: het klinkt niet slecht maar het is niet echt mijn ding...

Elohim schreef:

Ja kan ook dat het van het bedrijf komt hoor! Ik las alleen dat het de sample van die band was en dat er geen akkoord was in een youtube comment heb er verder helemaal niks over kunnen vinden.

avatar van Elohim
Ah okay, dat kan ook dan natuurlijk

Goh, dit album is wel ERG dope trouwens!
Een heerlijke verrassing! Met DJ Muggs in '09 was net, maar het was niet zo speciaal, dan was Heavy Metal Kings nog een stapje minder, een beetje JMT-achtig (incl. OS, King Syze), maar dit klinkt echt vers! Dope beats. Een lekker flowende Bill die nette beats voorgeschoteld krijgt en ze kapot maakt (op een goede manier).

Ik kan hier echt van genieten!

Ook heel leuk gescratch! Wat interessantere samples dan de standaarddingen. Hoorde Dead Prez nog langskomen (met een line die ik zelf ook nog wilde samplen): "Give the power back to the streets, where the people live". Genieten dit!

Elohim schreef:

Dat kan best mogelijk zijn. Enja,de originele blijft de beste,gelukkig heb ik die ook liggen.

avatar van Harderwiek
MJ_DA_MAN schreef:
Er zit ook nog een DVD bij waar de video van het origineel wel opstaat (als het goed is):
Ook op de DVD staat de Pete Rock Remix, wel gewoon met originele video.

Geniet overigens nog steeds echt hard van dit album!

avatar van Harderwiek
Glaciers of Ice schreef:

Ben inderdaad ook wel benieuwd naar de vergelijking (neem ik aan?) met B-Real?

avatar van Elohim
Ik denk dat hij doelt op het stemgebruik.

Hoewel dat al heel lang een stijl van Bill is, natuurlijk. Maar ik denk dat hij daarop doelt.

avatar van Glaciers of Ice
Zijn stemgeluid en delivery inderdaad. Het is ook meer de manier waarop hij zijn stem gebruikt.

Ik weet niet echt wat ik moet met dit album. De beats zijn niet per se slecht, maar ik herken de sound van de album niet echt. Ik weet ook niet hoe ik dit zou omschrijven, eigenlijk een beetje chaotisch. Ik heb Ill Bill nooit echt goed gevonden, maar er wordt erg positief gesproken over dit album op fora. Helaas ook weer een mindere Premier beat waar je hem vandaag de dag steeds vaker op betrapt. Pete Rock remix stelt me ook teleur. Dit is niet een album wat ik graag opzet.

4 sterren. Fakking strak album alleen de vocalen op When I Die hadden achterwege gelaten mogen worden....

avatar van Elohim
Bills vocalen? Of welke vocalen bedoel je?

avatar van -marco-
Aardig, niet meer dan dat. Paar uitschieters, maar die stem he, tsja...

-marco- schreef:
Aardig, niet meer dan dat. Paar uitschieters, maar die stem he, tsja...

Dit heb ik ook dus ook altijd gehad en ook dit keer weer.

Vandaar dat ik de vergelijking met EL-P maakte, bij de muziek uit zijn stal was het echter vooral die typische vorm van produceren die me niet lag, hier is het het stemgeluid van Ill Bill. Maar waar EL-P me wel wist te overtuigen met C4C is dat Bill niet echt gelukt met TGA.

avatar van MJ_DA_MAN
Een meer dan prima album, alleen jammer dat het nét wat te onevenwichtig is voor een echt hoge beoordeling. Er staan genoeg sterke tracks op, maar ook wat mindere broeders. Deze zijn alles behalve slecht, maar wanneer deze nummers wat beter waren geweest had dit album makkelijk 4* verdiend. Ill Bill zelf rapt overigens prima, wat ie de laatste jaren sowieso doet. Pete Rock heeft me trouwens héél erg verbaasd met zijn productie voor Truth: topbeat. Ook Primo verrast (heeft de afgelopen tijd ook weinig bijzonders uitgebracht met World Premier. Sowieso dien de oudgedienden het goed op deze plaat: ook Muggs en Large Pro (vooral Canarsie High) leveren prima beats af. En Jus Allah komt met een lekkere verse waarin hij laat horen dat als hij afwijkt van zijn geforceerde, flowloze boodschappen-raps hij nog steeds voor een hard (gast)optreden kan zorgen.