Pretty Maids - Motherland (2013)

Denemarken
Rock / Metal
Label: Frontiers

1. Mother of All Lies (4:33)
  2. To Fool a Nation (4:23)
  3. Confession (1:37)
  4. The Iceman (3:47)
  5. Sad to See You Suffer (4:31)
  6. Hooligan (3:40)
  7. Infinity (3:48)
  8. Why So Serious (4:08)
  9. Motherland (3:27)
  10. I See Ghosts (3:30)
  11. Bullet for You (3:58)
  12. Who What Where When Why (3:54)
  13. Wasted (5:14)
avatar van Metalhead99
Pretty Maids, de band rondom zanger Ronnie Atkins en gitarist Ken Hammer, is nog steeds een band waar ik mezelf nog eens graag in zou willen verdiepen.
Dat gevoel is nu na het beluisteren van deze plaat alleen nog maar bevestigd. Na eerder dit jaar het spetterende Graspop optreden via de livestream bekeken te hebben is mijn aandacht voor deze groep gaan sluimeren. Toen ik zag dat het geweldige Frontiers een nieuw album van ze had uitgebracht raakte het toch eens tijd om me aan de band te wagen en... deze "Motherland" smaakt zeker naar meer!

"Motherland" is een prima combinatie van moderne rock (industrial) invloeden en de jaren '80 (hard) rock. De plaat begint serieus een een beetje duister met "Mother of All Lies". Atkins' rauwe, harde stemgeluid valt gelijk op. "To Fool a Nation" is doorspekt met prachtig gitaarwerk van Ken Hammer en ook de rest van de instrumentatie is in dit nummer heerlijk krachtig. De productie van Frontiers is werkelijk fantastisch! Alle instrumenten en de vocalen van Atkins klinken scherp en de balans is geweldig. Het word bijna eng hoe perfectionistisch deze plaat in elkaar is gezet.
De plaat blijft best knallen tot en met The Iceman en met "Sad to See You Suffer" doet de band het wat rustiger aan met een nummer dat ik kan omschrijven als een "uptempo ballad". De stijl is echt als een ballad, maar het tempo blijft er voor een ballad lekker in zitten zullen we maar zeggen.
Na deze rust knalt "Hooligan" er weer lekker hard in. Wat een heerlijk nummer is dit! Het klinkt allemaal best hard, maar toch weten ze ook nog behoorlijk melodieus te blijven. Het nummer balanceert heel erg op de metal/rock lijn. Met een nummer als "Infinity" laat de band prima horen hoe ze de moderne rock klanken in hun muziek hebben verwerkt. Het nummer klinkt lekker fris voor een band die al sinds '81 bezig is.
De plaat kakt eigenlijk op geen enkel moment in en blijft de gehele speelduur boeiend en lekker om naar te luisteren. Een geweldige plaat die zowel voor jonge en nieuwe luisteraars als voor de doorgewinterde liefhebbers van de band interessant is.