Tesla - Psychotic Supper (1991)

Label: Geffen

1. Change in the Weather (3:38)
  2. Edison's Medicine (Man Out of Time) (4:47)
  3. Don't De-Rock Me (5:11)
  4. Call It What You Want (4:31)
  5. Song & Emotion (8:29)
  6. Time (5:14)
  7. Government Personnel (0:58)
  8. Freedom Slaves (6:40)
  9. Had Enough (4:49)
  10. What You Give (7:15)
  11. Stir It Up (5:41)
  12. Can't Stop (5:27)
  13. Toke About It (5:24)
avatar van OzzyLoud
Ik beschouw de eerste 3 platen van Tesla als hun beste werk, the big three zogezegd. Hierna kwamen nog best goed werk uit maar het constante hoge niveau was wel verdwenen.
Bovendien is Psychotic Supper van de drie wel het meest gevarieerd. Van Snoeihard (Don't De-rock Me) tot zoet in de vorm van een van de mooiste rockballads allertijden (What You Give). Of geëngageerd met Freedom Slaves en Stir It Up naar het wonderschone in memorium track Song & Emotion (voor overleden Def Leppard gitarist Steve Clark). Maar ook "simpele" stampers als Had Enough en Edison's Medicine zijn niet te versmaden! Speciale vermelding voor het opzwepende rocknummer Can't Stop wat begint alsof het een "anthem" is maar toch gewoon een briljant liefdesliedje is. Er staan dus alleen maar goede tot supersterke composities op waarvan Change In The Weather inderdaad het minste is.
Kortom, een album die iedere hardrock liefhebber op zn minst in zijn afspeellijstje zou moeten hebben staan!

avatar van RonaldjK
Glimlachen om stukjes hierboven. De vergelijking met Janis Joplin snap ik wel, 'psychotic' wordt verward met 'psychedelic' en de inhoudelijke discussie of Psychotic Supper wisselvallig dan wel pretentieus is of juist heel goed.

Ik hoor bij de laatste groep. De groep doet waar ze goed in is: hard elektrisch rocken, met af en toe gas terug op akoestische gitaar. Gevarieerd, melodieus en eerlijk met af en toe flitsende sologitaren, zoals het duel in Don't De-Rock Me. Song & Emotion is inderdaad een ijzersterke ballade, waarin aan het slot een voormalige gitarist van Def Leppard het nirvana in wordt gemusiceerd.
Meer voorbeelden? Het akoestische Government Personel duurt nog geen minuut, waar ik het zeker twee minuten langer had willen horen en de engelachtige koortjes in Can't Stop zijn niet alleen verrassend maar ook effectief. In het fonetisch gespelde slotlied Toke About It klinkt opeens een Hammondorgel, bespeeld door gitarist Frank Hannon. Verder is het weer vliegend gitaarwerk in dit nummer.

Kortom, bij deze én andere nummers valt veel te genieten. Met z'n 68 minuten kan het bij sommige draaibeurten een lange zit zijn, maar begin dan eens halverwege en andere fraaie details vallen op.