Bob Dylan - Greatest Hits, Volume 3 (1994)

Label: Columbia

1. Tangled Up in Blue (5:42)
  2. Changing of the Guards (6:37)
  3. The Groom's Still Waiting at the Altar (4:04)
  4. Hurricane (8:34)
  5. Forever Young (4:58)
  6. Jokerman (6:17)
  7. Dignity (5:58)
  8. Silvio (3:08)
  9. Ring Them Bells (3:02)
  10. Gotta Serve Somebody (5:26)
  11. Series of Dreams (5:53)
  12. Brownsville Girl (11:05)
  13. Under the Red Sky (4:10)
  14. Knockin' on Heaven's Door (2:29)
avatar van musician
(Dat hier nog een enkel bericht is geplaatst!)

Het lijkt misschien een wat merkwaardig allegaartje, deze verzamelaar van Bob Dylan.

Maar de voorlaatste in deze serie, Bob Dylan's Greatest hits Volume 2, komt uit 1971. Vandaar dat Dylan wat betreft de samenstelling zich in een wat merkwaardige bocht moest wringen, met nummers uit de periode tussen dat jaar en 1994.

Het was vroeger blijkbaar een stuk gemakkelijker: je bracht 10 singles uit en daarna gelijk een Grootste Hits. Maar Bob Dylan is eigenlijk sinds Knockin' on heaven's door (1973) geen man meer van singles. Hij bracht ze wel uit maar het werden gewoon geen hits. Onbegrijpelijk, want we praten wel over nummers als Hurricane of Changing of the guards.

Waarschijnlijk slaagde Bob Dylan er al vrij snel in een hele schare LP en later Cd volgelingen aan zich te binden en liet het (jeugdige) single publiek het bij hem afweten. Ik heb nog wel wat singletjes van Bob Dylan uit de periode t/m 1985, daar ontbreken er op Greatest Hits Volume 3 nog wel een paar van, zoals I and I, de eerste single van Infidels.

Maar goed, de volledig tijd is ingeruimd op dit album en blijkbaar heeft Bob Dylan zelf de keuze gemaakt voor een aantal indrukwekkende en onmiskenbare klassiekers, dat valt niet te ontkennen. Ik vind echter niet alles even sterk, Brownsville girl duurt mij echt 11 minuten te lang en Ring them bells is ook een geliefkoosd skipmoment. Maar over het algemeen is deze cd prima te genieten. Bob Dylan heeft zelfs nog ruimte gevonden voor een niet onaardige nieuwe track (Dignity).

Niet dat dat laatste nummer er in slaagde de Top 40 te behalen.
En of Dylan daarom ooit nog zal komen met een Volume 4, bekroop mij de gedachte, zal waarschijnlijk wel niet meer gebeuren. Een hit heeft hij vanaf 1994 al helemaal niet meer gescoord, als hij zich sowieso al heeft bezig gehouden met het uitbrengen van singles om sinds die tijd verschenen cd's te ondersteunen.

En aangezien al zijn fans alle albums in huis hebben, heeft het ook geen nut (meer) om nog met een Greatest hits Volume 4 met album tracks aan te komen.
Dus de liefhebbers van compilaties moeten het met deze Volume 3 dan nog doen, even afgezien van nieuwe en uitgebreidere verzamelaars met vooral meer van hetzelfde.