Toto - Absolutely Live (1993)

Label: Columbia

1. Hydra (7:44)
  2. Rosanna (8:25)
  3. Kingdom of Desire (8:02)
  4. Georgy Porgy (3:45)
  5. 99 (3:01)
  6. I Won't Hold You Back (2:09)
  7. Don't Stop Me Now (2:35)
  8. Africa (6:11)
  9. Don't Chain My Heart (10:44)
  10. I'll Be over You (5:38)
  11. Home of the Brave (7:07)
  12. Hold the Line (10:44)
  13. With a Little Help from My Friends (10:08)
Lukather en consorten hadden lang getwijfeld of deze tournee doorgang zou kunnen vinden, vlak voor dit tournee overleed drummer Jeff Porcaro.
maar ze zijn toch ermee doorgegaan, alle shows waren immers al uitverkocht.
de nummers Africa, Home of the Brave en Hold the Line zijn o.a gezongen door twee vrouwen, wat eerlijk gezegd niet erg geweldig klinkt.
de nummers waar Steve Lukather de leadvocals heeft zijn wel erg goed.
over het algemeen is dit, begrijpelijk wijs, een mindere live-cd.
want zie maar eens een geweldige live-show op te voeren, als een paar weken ervoor je drummer/vriend/broer is overleden.
knap van Lukather, Paich, en broer van Jeff; Mike Porcaro dat ze toch doorgegaan zijn.
en gelukkig maar want na 1995 hebben ze nog een aantal schitterende albums uitgebracht, en geven nog geweldige live-optredens.
zoals afgelopen jaar in een uitverkocht Heiniken Music Hall in Amsterdam.

Ik heb dit concert ook op de radio gehoord en ik heb het bandje zo vaak gedraait dat ie nou helaas kapot is, ik wou er eigenlijk een kopietje van maken maarja het concert zou uitgebracht worden op cd dus heb ik het maar niet gedaan, dom dom dom dom achteraf gezien want ik schrok behoorlijk toen ik de cd beluisterde wat een waardeloze plaat is het uiteindelijk geworden onvoorstelbaar de hele plaat is kapot gemixt en er zijn duidelijk hoorbare studiotruukjes toegepast en dan noemen ze de plaat ook nog "absolutely live"ik kan er nog steeds kwaad over worden ik luister de plaat ook nooit meer hij heeft voor mij geen waarde meer ik heb hem nog wel maar ik zal hem nooit meer draaien. Luister maar eens bv naar de outro solo van "I'll be over you", totaal geen samenhang in die solo terwijl het orgineel prachtig was van opbouw, en ook de arrangementen van "hold the line"als je goed luistert naar de instrumentale gedeelte aan het eind net voor de solo van David Paich hoor je op de achtergrond een van de zangeressen zingen in het originele concert was dat gewoon op de voorgrond daar hebben ze gewoon in zitten kloten en ook in "afrika"hebben ze de boel veranderd in het concert op de radio was de hele song met een piano gespeeld en op de cd hoor ik alleen een keyboard al met al dus een enorme flop , dus het concert was super alleen de cd registratie was om te huilen

tegenvallende livecd, misschien idd wat de man hierboven zegt door het verkrachte van de opnames, maar ook vind ik door de achtergrondzangeressen en die het ook nog eens wagen om nummers als Hold the Line, Home of the Brave en Rosanna lead te zingen, echt verschrikkelijk !
gelukkig zingt Lukather nog genoeg nummers op dit album dat ik nog uit kom op 3.5*

0,5
Ik ben bij 1 van de concerten geweest in 1992, en heb meerdere live opnamen gehoord (Den Bosch, Arnhem, Rotterdam, Heerenveen).
Ik heb ze allemaal vaak gedraaid en vergeleken, en ben tot de conclusie gekomen dat Absolutely live NIET live is.
Waarom ze dit gedaan hebben is me een raadsel. Er zaten zulke goede nummer bij en dan gaan ze het verpesten door verschillende nummer opnieuw in te zingen, keyboards toe te voegen etc. etc.
Deze cd had NOOIT uitgebracht mogen worden.

avatar van Torch
0,5
volkomen mee eens, Lukather heeft zelf eens gezegd dat ze van het radiostation (een NL station geloof ik een derde (ofzo) generatie tape hadden gekregen en dus veel hebben moeten poetsen aan het geluid.
Mike Porcaro zei in een interview; de bootleg van hetzelfde concert klinkt vele malen beter.
ook wel bekend onder de titel; papa was a sexy dancer.

Ik vind het zeker een geweldig album! ik merk niet zo dat er veel gemixed is, dat komt misschien omdat ik gewoon naar de nummers luister en geniet. Toto heeft hier een prachtig optreden neergezet, als je kijkt naar de omstandigheden die er waren. De songs die erop staan zijn ook gaaf, en sommigen had ik nog nooit live gehoord. Dus mensen: Let niet op de studiotruukjes en mixages, maar luister en geniet van de muziek!

P.S. Trouwens, waar is dit concert opgenomen? welke plaats, welk land?

is opgenomen in Ahoy, Rotterdam in 1992, vlak na het overlijden van Jeff dus.

het enige afschuwelijke aan dat concert was, die achtergrond zanger John James, de meest waardeloze zanger ooit, schandalig dat ie gevraagd is om mee te mogen op tournee, zelfs van 1990 tot 1997, te erg gewoon, zijn versie van Stop Loving You van de bootleg van dit concert is tenenkrommend zo slecht.

Gelukkig zingt Spinner dat nu.

Zo slecht vind ik deze live Cd niet, zitten wel vette dingen tussen, de 'arkoestische set' is ook erg mooi.
Maar je hoort wel duidelijk dat er veel geknipt en geplakt is.

3.5*

Ps. Simon Phillips eindigd zijn breaks wel 9 van de 10 keer bij deze live set op de snare.
Jammer;)

RollendeStenen
Torch schreef:
ook wel bekend onder de titel; papa was a sexy dancer.

Ben het helemaal met Mike eens, want ik heb die bootleg (In Memoriam) en die is vele malen beter en completer dan dit album. Ik heb 'm gister voor 5 euro gekocht en toch is het album wel aardig. Natuurlijk zijn er betere live-albums uitgebracht (ben benieuwd naar hun nieuwste 'Concert'), maar de opmerking dat deze nooit uitgebracht had moeten worden slaat als een tang op een klein varkentje .

fastpulseboy
die hoes! (in 1993 nog denken dat het 1981 is...) typischer toto kan niet

avatar van Lamontagne
Goed album, alleen het geluid is om over te twisten daarentegen heeft Live Fields en Live in Amsterdam een mooiere sound.

Maar de tracklist van dit album staat mij erg aan, deze hadden ze later moeten opnemen en inderdaad zonder die krijsstem van die achtergrondzangeres. Haar geschreeuw met "HELLOOOO!!!!!!" bij Hold the line is tenenkrommend. Ik snap ook niet dat ze na hun beste en ruigste album zo op toernee gingen.

Maar ik vind hem nog steeds goed te pruimen met ijzersterke nummers zoals Hydra, Don't chain my heart en een goeie uitvoering van I'll be over you

3,5 ster (komt mede door de productie)

Deze had Absoluteny Live moeten heten als ik het zo lees..

Music Man schreef:
Deze cd had NOOIT uitgebracht mogen worden.

Ik heb me jaren afgevraagd waar Absolutely live opgenomen was. Want een ding is zeker, het concert in Den Bosch van 1992, dat op verschillende bootlegs te verkrijgen is (o.a. "Papa was a sexy dancer", "In Memoriam"), klinkt zo anders dat Absolutely live NIET (puur) van Den Bosch af kan komen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Africa, en dan in het bijzonder naar David Paich. David haalt al jaren de hoge tonen richting het refrein niet meer (Frightened of this thing that I become). De bootlegs tonen dat ook aan, maar volgens Absolutely live kan David het nog steeds. En Africa is niet het enige nummer. Het moet wel zo zijn dat er achteraf door de heren het een en ander in de studio 'live ingezongen" is. Kortom, niet live dus. Ik ben een enorme Toto-fan, maar dit is echt een hele slechte plaat.

FiB
Toch maar eens even "In Memoriam" en "Absolutely live (in de studio ingezongen)" naast elkaar gelegd: Rosanna, Georgy Porgy, '99, I won't hold you back, Africa, Don't chain my heart en I'll be over you zijn in ieder geval allen achteraf opnieuw ingezongen. De stemmen van Steve en David (Africa) zijn te gepolijst, te jongensachtig. Bovendien zingt Steve zoals meestal vals tijdens Rosanna, iets wat op Absolutely live absoluut niet blijkt.

De mannen zijn perfectionistisch en met dit album naar die kant doorgeslagen.

Maar de conclusie is dat Absolutely live wel is gebaseerd op het concert van Den Bosch, maar dat er zoveel achteraf aan de 'opnames' is aangepast, dat het lijkt alsof het niet zo is.

Van mij krijgt dit album 1*, omdat het als 'absolutely live' wordt verkocht, terwijl overduidelijk blijkt dat dit niet zo is.

De 'akoestische set' van dit album vind ik trouwens wel erg mooi... ook veel aan gekloot?

tis niet de schuld van Toto, ze schamen zich zelf ook dat dit is uitgebracht, de schuld ligt bij Alfred Lagarde en de mensen die verantwoordleijk waren voor de opnames en die waren schijnbaar zo slecht dat er wel ies aan gefixt moest worden.

avatar van Yak
Yak
Berichten verplaatst naar Toto

TOTO schreef:

Kom op zeg! Ok, ik ga even mee in dit verhaal: Nee, in eerste instantie ligt de schuld misschien niet bij Toto, maar als je vervolgens stukken opnieuw moet inzingen om er een 'Absolutely live' album van te maken, dan moet je toch op dat moment zeggen: NEE, hier werkt Toto niet aan mee. Maar dat hebben ze dus wel gedaan. Neem dan een ander concert op en breng dat uit. Kortom, Toto zal toch echt ook de hand in eigen boezem moeten steken!

Geweldigenoten
Lekker album, waar vooral de acoustische set heerlijk klinkt. Ik heb ook de genoemde bootleg (In Memoriam) en die klinkt inderdaad vele vele malen beter en is compleet...

Mensen. Ik haatte het album eerst maar achteraf gezien...de acoustische set met Simon op percussie: Georgy Porgy/99/I won't hold you back..vind ik eigenlijk zeer goed om bij weg te dromen. Ik vind ze prachtig. Simon vond zelf ook de versie van Hydra geslaagd en dat vind ik ooit. Die klinkt echt bruut. Btw. Home Of The Brave heeft uiteindelijk toch wel wat met die Donna McDaniels op vocals...ik vind het wel lekker. Dat zijn de toppertjes en ook wel Kingdom Of Desire. Het klinkt zo...tjah vet. Die snare is agressief van simon...zijn hele sound. Hij drumt gewoon lekker simon.

Maar de rest..neeeeeee! Hold the line: schaam je. En Africa ooh my. Luke zei inderdaad uitgebreid eens in 1995 volgens mij dat ze een slechte kopie kregen met een sticker etc erop en ook dat zij in Holland of elders de tracklist al hadden samengesteld. Dat was de afspraak ofzo. Nou het resultaat is er.

Ik mis Angel don't cry en zeker If it's the last night bij de acoustic set...het was zoooon lange show echt waar maar zo weinig nummers op deze plaat. en dan nog wel durven 3 acoustische nummers en 1 instrumentaal jazz stukje erop te plaatsen..prachtige nummers maar liet die dan weg en plaatste dan hele nummers ervoor in de plaats.

Ik mis dus:

Gypsy train
How Many Times
Never Enough
Angela
If It's the last night
en zeker Angel Don't Cry

wat een kneuzen. Het ligt zeker niet alleen aan Toto, die tv uitzending sound was echt sorry...ik kan er naar luisteren maar de kwaliteit ervan is niet veel soeps. Ik ben blij dat ze het iniedergeval ubermixed hebben!

bikkel
Muzikaal prima,maar Steve Lukather als voornaamste leadvocalist is niet de meest voor de hand liggende oplossing.
Op een album als Kingdom of desire werkt het wel,maar Luke ''live'' is minder.Ondanks de backup van de 3 backgroundvocalisten.
Daarbij is de sound erg mager en pover.Een band als Toto hoort te knallen.Ik mis de dynamiek en de power die de band zo goed kon neerzetten.
Daarom voor mij een vrij matig livealbum.

Jammer dat dit album zo heeft moeten worden, en dat er zoveel uitgeknipt is.
Ik heb de versie van 'Africa' van deze plaat vergeleken met 'Africa' van de bootleg 'Papa was a sexy dancer'.

Een paar punten:

- Op Absolutely Live lijkt Africa versneld.
- Er is overduidelijk in de studio nog een synthesizer aan toegevoegd, luister maar naar de intro's.
- De eerste zin van het refrein: "It's gonna take a lot to drag me away from you.' word op de bootleg maar door één van de 2 achtergrond zangeressen gezongen, en op Absolutely Live door, zo te horen, in ieder geval 2. Maar het lijkt er op dat de stem gewoon gedubbed is.
- De stem van Paich klinkt op Absolutely Live warm, gepolijst en helder. Maar op de bootleg slaat zijn stem soms over, en klinkt hij veel rauwer.

Dat is allemaal heel jammer, maar als je dit even vergeet, vind ik toch dat het een fijne CD is om naar te luisteren. Er zit een mooie klank in en het klinkt heel warm.

Gelukkig heeft Toto dit goedgemaakt door in de jaren erna top albums uit te brengen, en ook hele goede live platen en DVD's.
Maar helaas is Toto er in juni van dit jaar mee gestopt.

Dit concert is inderdaad in Den Bosch opgenomen, en ik snap niet waarom iedereen zo zit te zeuren over gemixd enzovoort, luister nou eens gewoon of het mooi klinkt, zo ja, mooi album.

avatar van Lamontagne
Wie kan mij helpen aan de bootleg van dit concert?

Ik ging in die tijd naar het concert in Den Bosch op 2 november '92. Het was voor het eerst dat ik naar een groot conert ging en ik had er hoge verwachtingen van. Vervolgens vond ik het tegenvallen dat vooral de zang niet zo zuiver en krachtig klonk als op de CD's. Dan zong ik bijvoorbeeld in het publiek Gipsy Train zoals ik het van de CD kende terwijl Steve het ondertussen anders zong. En die hoge zang in bijvoorbeeld Angel Don't Cry kon alleen door een vrouw gedaan worden en dan verliest het aan kracht.
Later kocht ik deze CD en toen vond ik het heel goed klinken. Korte tijd later zag en hoorde ik het concert op TV en toen was ik echter teleurgesteld dat het geluid van de CD niet écht was.
En ik vind juist dat een concert-CD altijd een natuurgetrouwe weergave moet zijn.
Maar goed, als ik onbevooroordeeld luister, dan klinkt het van het begin tot het einde goed. Zoals With a Little Help from my Friends met die vette tempoversnelling later in het nummer en dat mooie heavy einde, Rosanna en Kingdom of Desire die in het echt ook goed waren, Home of the Brave, die ook in het echt wel degelijk goed gezongen was door Donna McDaniel, Hold the Line, en Hydra die nog mooier is dan de originele versie, óók in het echt.
Ik heb ook de bootleg-CD 'In Memoriam'. Dat is voor mij een miskoop gebleken. Er staat op dat die op 2 november is opgenomen maar ik vind hem écht wel anders klinken. En daar komt nog bij dat er heel veel is weggelaten.

TOTO schreef:
is opgenomen in Ahoy, Rotterdam in 1992, vlak na het overlijden van Jeff dus.
Het is niet opgenomen in Ahoy, maar in de Maaspoort in Den Bosch.

Hier heb ik iets fout gedaan, maar ik bedoelde dus: Het is niet opgenomen in Ahoy, maar in de Maaspoort in Den Bosch.

bikkel schreef:
Daarom voor mij een vrij matig livealbum.

Vooral het tweede zinnetje ben ik het helemaal mee eens. Want wat níet op de CD staat; op het concert deden ze ook Never Enough, en met dat vrij hoge nummer had Luke de nodige moeite.

avatar van IntoMusic
Die "In Memoriam" is vele malen beter en completer als deze Absolutely Live. Erg jammer dat ze er destijds voor hebben gekozen om maar een klein anderhalf uur op schijf te zetten. Diverse hoogtepunten uit die tour staan er niet op (denk aan Child's Anthem, How many times, Stop loving you en Gypsy train).

Natuurlijk staan hier ook goede versies op, maar ook de acoustische set is niet compleet. Ik kan niet meer geven dan 3 sterren, want ik draai deze maar zelden en irriteer me mateloos aan de incompleetheid en de kwaliteit.

avatar van vielip
1,0
Waardeloze live cd! Heb 'm lang geleden dan ook verpatst. Toen ik de nummers achterop zag staan dacht ik; ha, Home of the brave live, da's gaaf! Wát een tegenvaller bleek het te zijn zeg. Die zangeressen verpesten de hele cd. Nee, dit is Toto onwaardig. En dan afsluiten met With a little help from my friends Alsof ze zelf niet tig klassiekers hebben die ze veel beter kunnen spelen!