Steeleye Span - All Around My Hat (1975)

Rock / Folk
Label: Chrysalis

1. Black Jack Davy (4:17)
  2. Hard Times of Old England (5:13)
  3. Cadgwith Anthem (2:46)
  4. All Around My Hat (4:08)
  5. Gamble Gold (Robin Hood) (3:42)
  6. The Wife of Usher's Well (4:34)
  7. Sum Waves (Tunes) (4:03)
  8. Dance with Me (3:54)
  9. Batchelors Hall (5:45)
avatar van Brunniepoo
Misschien wel de meest rockende plaat van Steeleye Span. Dat pakt vaak fijn uit, bijvoorbeeld in de opener en in The Wife of Ushers Well, maar naar mijn mening weer net wat minder in Dance With Me, dat gebaat was geweest bij een rustiger tempo en minder rockelementen.

Ook het bekende titelnummer rockt flink. Er schijnt her en der wat weerstand tegen het nummer te zijn, waar ik dan weer niet zo veel van begrijp, want het wijkt verder toch niet af van wat Span in deze periode deed: traditionals opnieuw arrangeren, vaak met nadrukkelijke rockelementen. De tekst van All Around My Hat is wellicht niet de meest complexe – wat ongetwijfeld ook heeft bijgedragen aan de populariteit van het nummer – nog steeds is het tijdens optredens een van de hoogtepunten.

Hard Times Of Old England en Cadgwith Anthem zijn voor mij echter de toppers op deze plaat. De eerste is ook weer een folkrocker, de tweede is de samenzangparel van deze plaat. Die tweede lijkt overigens te eindigen met een trompet, maar die krijgt geen credits in de liner notes. Op Sum Waves doet de band iets te nadrukkelijk de toen erg populaire Mike Oldfield na.

Bachelors Hall is een fijn afsluiter, maar kent mij wat te veel bombast in het refrein – het lijkt wel alsof er een symfonieorkest meespeelt – wat verder niet echt bij de rest van de plaat past.
Met “All Around My Hat” levert Steeleye Span nog in het zelfde jaar een sterk vervolg op “Commoners Crown”. De productiviteit ligt hoog, de creativiteit eveneens. Gelukkig zal dit nog even doorgaan.