Big Big Train - English Electric (Part Two) (2013)

Label: English Electric

1. East Coast Racer (15:43)
  2. Swan Hunter (6:20)
  3. Worked Out (7:30)
  4. Leopards (3:54)
  5. Keeper of Abbeys (6:58)
  6. The Permanent Way (8:29)
  7. Curator of Butterflies (8:44)
avatar van Brunniepoo
Echt een album om naar uit te kijken, kan eigenlijk niet tegenvallen! Ik heb alvast een exemplaar in de pre-order.

Is die tracklist inmiddels trouwens al officieel?

Er staat nog steeds een 'not confirmed yet' op de aankooppagina

Mindscapes schreef:
Er staat nog steeds een 'not confirmed yet' op de aankooppagina

Dat is hij intussen wel want het album is in zijn geheel gemasterd en dan staat de volgorde wel vast. Geen idee of deze tracklist correct is overigens.

avatar van Brunniepoo
Album draait inmiddels zijn tweede rondje en het is weer vertrouwd goed. Aangezien beide delen van English Electric tegelijk zijn opgenomen vielen grote verschillen niet te verwachten en die zijn er dus ook niet. Hoogstens heb ik het idee dat de strijkers op deel 2 wat prominenter aanwezig zijn.

Hoogtepunt lijkt vooralsnog de lange opener.

Brunniepoo schreef:

Hoogtepunt lijkt vooralsnog de lange opener.

Amai is het album al toegekomen? Blijkbaar zijn ze gisteren pas verstuurd, las ik op hun Facebookgroep. Blij dat ik morgenavond thuis ben. Slaapkamerdeur barricaderen om niet gestoord te worden!

avatar van Brunniepoo
Eergisteren volgens het poststempel maar al met al erg voorspoedig.

Leuk overigens dat in The Permanent Way wordt terugverwezen naar Hedgerow.

Brunniepoo schreef:
Eergisteren volgens het poststempel maar al met al erg voorspoedig.

Leuk overigens dat in The Permanent Way wordt terugverwezen naar Hedgerow.

En nu geen woord meer, ik kan het niet meer aan

avatar van DikkeDarm
Als deel 2 net zo goed of nog beter dan deel 1 is, dan wordt dit nu al mijn nr.1 van 2013...

DikkeDarm schreef:

Net de eerste luisterbeurt er op zitten en het is een wat ingetogener album is mijn eerste indruk met uitzondering van de 15 minuten durende opener East Coast Racer.

Heel mooi maar ik heb nog geen kippenvelmoment gehad zoals op deel 1 tijdens bijv. The First Rebreather of Boy In Darkness. Tot nu toe blijft het album van Lifesigns boven aan staan.

avatar van DikkeDarm
Net de 2e luisterbeurt gehad hij is met zo spannend en afwisselend als part 1, kortom de perfecte aanvulling en afsluiting van deze prachtige prog cd.

avatar van snarf349
DikkeDarm schreef:

Dat zou best wel eens kunnen. Wat een geweldig sfeervol album is dit geworden. Vooral de zang, in met name, het eerste en laatste nummer zijn bijzonder mooi.
Goeie!

avatar van Scython
Juist, was weer even helemaal vergeten dat dit album er ook weer aan zat te komen! Ik ben momenteel helaas niet in de juiste stemming hiervoor, dus ik laat het nog even op de plank staan.

Ben hier wel zéér benieuwd naar. Het eerste deel van English Electric was namelijk erg sfeervol en prettig om naar te luisteren.

Scython schreef:

Dan ga hier ook van genieten....

avatar van Soul Dreamer
Wat een subliem album! Stond er op Part 1 nog een zwakke track (IMHO) (Uncle Jack), dit is fantastisch van begin tot einde.

Part I is fantastisch. Dit album is goed, maar toch een pak minder naar mijn mening.

Dit ligt zo mooi in het verlengde van deel 1 dat het enige cijfer dat ik kan geven een 5 is. Een stukje rustiger dan deel 1 maar de melancholie en een hang naar vervlogen tijden die niet meer terug keren wordt hier nog mooier hoorbaar (bijna voelbaar) gemaakt. Iemand trok onlangs een vergelijking met Yes en Genesis in de jaren 70: in een paar jaar tijd worden we verblijd met een oeuvre dat zijn weerga bijna niet kent. Het zijn ook vaak de kleine subtiele dingetjes: motiefjes die af en toe terugkeren en tekstuele verwijzingen naar vorige track cq vorige albums. Ik heb soms het idee dat we nog niet helemaal bevatten wat BBT vanaf Underfall Yard aan het bouwen is maar dat hier een stel meesters aan het werk is, da's wel duidelijk.

avatar van El Stepperiño
Prachtig prachtig! Hulde

Tomio
Het toetreden van veteraan gitarist Dave Gregory bij de opnames van English Electric part 1 en 2 heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de degelijke retro sound. Dat zijn gitaarwerk zich goed leent voor (prog)rock met een jaren 70 tintje bewijst hij ook in zijn samenwerking met Tin Spirits op het album "Wired To Earth", dat vorig jaar uitkwam. Bovendien verzorgt Dave ook enkele strijkarrangementen, zowel op part 1 als op part 2, iets wat hij geleerd heeft in zijn XTC periode tijdens de opnamen van Skylarking. Tot mijn verrassing zie ik op dit album ook een strijkarrangement uitgevoerd door Louis Philippe (Leopards).

Tomio schreef:

Eerdere albums hebben ook wel degelijk een mooie retro-sound. Nog veel gekker, de nieuwe versie van English Boy Wonders is misschien wel hun meest XTC achtige album bij vlagen. En daar is Gregory in geen velden en wegen op te bekennen.

De link met Louis Philippe komt voor zover ik weet via zanger David Longdon

avatar van Mindscapes
Een prachtige live-versie van Victorian Brickwork werd zonet vrijgegeven (van de concertenreeks vorige maand). Om duimen en vingers bij af te likken: Victorian Brickwork by Big Big Train live in London - YouTube

beaster1256
East Coast Racer is hier een 8,5 nummer wat ZEER VEEL is
Ik bespreek nu ik op pensioen ben mijn volledige collectie , cd , lp en mc , meer dan 10.000 stuks .... nu 60 jaar , ik hoop mijn levenswerk te voltooien binnen de 12 jaar , dan verkoop ik alles .....

avatar van popstranger
Deze beluisterd samen met deel 1 tijdens een reis door Zweden. De opener East Coast Racer is hier het prijsbeest. Swan Hunter blijft ook netjes aan de juiste lijn van de meligheid, iets wat bij deze muziek misschien soms om de hoek loert maar om een of andere reden slaagt deze band er wonderwel in. Keeper of Abbeys is wat mij betreft het andere hoogtepunt met zijn mooie melodie en die zang die alle noten gewoon pakt ongeacht hoe hoog of laag. Tijd om het sterke punt van deze band in de verf te zetten namelijk de zang gecombineerd uiteraard met die breed georkestreerde muziek. Wie op zoek is naar spaarzaam getokkel is eraan voor de moeite. The Permanent Way en Curator of Butterflies doen de plaat mooi eindigen en zorgen er ineens voor dat ook dit 2de deel de 4* binnenhaalt.

avatar van jorro
Met dit album doet BBT in mijn beleving een stapje terug. De composities zijn goed, alleen vind ik de uitvoering en/of produktie behoorlijk mellow. De scherpe kantjes en spanning van vorige albums ontbreken en dat komt mijn luisterbeleving niet ten goede. Afsluiter Curator of Butterflies is daarvan het beste voorbeeld. Maar er blijven nog altijd 4* over.