Stream of Passion - Embrace the Storm (2005)

Nederland / Mexico / Zweden
Rock / Metal
Label: Inside Out

1. Spellbound (3:35)
  2. Passion (5:21)
  3. Deceiver (5:09)
  4. I'll Keep On Dreaming (3:45)
  5. Haunted (4:31)
  6. Wherever You Are (5:08)
  7. Open Your Eyes (5:14)
  8. Embrace the Storm (4:13)
  9. Breathing Again (3:39)
  10. Out in the Real World (4:32)
  11. Nostalgia (3:09)
  12. Calliopeia (5:40)
avatar van VanDeGriend
Hoe knap gemaakt, hoe degelijk t ook in elkaar zit, hoe mooi de zang ook is...deze cd is uiteindelijk het ultieme bewijs van het definitieve creatieve failliet van het genre.

Voor de driehonderduizendste keer worden, heel knap gespeeld hoor, symphonische gitaarmuurtjes, talloze solootjes, steeds maar weer gekmakende ritmewisselingen dicht gemetseld met o zo fraaie, maar ook o zo weinig originele synthesizerboogjes.

Zoals vandaag de dag te doen gebruikelijk, wordt het geheel overgoten met een fraaie, klassiek geschoolde vrouwelijke zangstem , die in beste within temptation traditie het hoge zoekt en waarvan je uiteindelijk, moe geworden van de voortdurende "hoor mij eens mooi zingen"- uithalen, alleen maar zin krijgt om The Fields of The Nephilim (met o zo niet geschoolde grafstem) op te zetten.

avatar van ChrisX
VanDeGriend schreef:

Welk genre? Als je zat te wachten op een symfonisch / progrock hoogstandje dan had ik je op voorhand wel kunnen vertellen dat dat het niet zo worden. Zeker niet toen bekend werd dat ze voor de Benelux bij Sony / BMG zitten.

Nee, dit is duidelijk een poging tot een commercieler avontuur van Lucassen (hmm... zouden die Ayreon platen toch niet genoeg opbrengen?) waarbij ik het bewonderenswaardig vind dat hij dan in zee gaat met totaal onbekende mensen en deze kans weet te geven. Ben alleen bang dat ze met dit album een jaartje te laat zijn om echt nog succesvol te zijn.

Het is niettemin een interessant project. Ik denk niet dat Arjen bewust een commercielere plaat heeft gemaakt, hij wou gewoon graag een plaat maken met Marcela van Elfonia nadat zij had gezongen op The Human Equation (hij was erg onder de indruk toen). Maar hij wou ook haar (en dus die andere onbekende bandleden) de nummers (mede) laten schrijven. Niks voor Lucassen om de regie zo uit handen te geven, en je ziet het dus terug in het resultaat. Wat ik hiervan heb gehoord is namelijk inderdaad niet bepaald geweldig.

Sorry, VanDeGriend, ik vind dat je er aardig naast zit. Ik vind deze combi van prog/metal/gothic (en een vleugje folk als je goed luistert) juist een openbaring in het 'genre'; als dat er al is. Ik werd persoonlijk juist een beetje moe van al die gregoriaanse koor-samples e.d. die het 'gothic' genre zo domineren; en daar is hier gelukkig geen sprake van.

Wat betreft de 'synthesizerboogjes' moet ik je even corrigeren; Voor dit album is alleen gebruik gemaakt van 'echte' instrumenten. Wat je dus hoort zijn echte cello's, violen, en piano. Dit om het album zo 'organisch' mogelijk te maken.

Ik kan het album in ieder geval iedereen die van goede, intelligente muziek houd, zeer aanbevelen. Judge for yourselves

avatar van VanDeGriend
ledo schreef:

Ok, is nieuw voor mij. Dan heb ik deze instrumenten aangehoord alszijnde uit het blik. Dank voor de aanvulling

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Mijn verwachtingen voor deze plaat lagen letterlijk op het nulpunt en toen viel het dus mee. Marcia moet niet te veel uithalen, maar als ze rustig zingt is het best aan te horen. En muzikaal is het allemaal ook wat coherenter dan op zo'n wanstaltige Human Equation. Daarmee is het geen topper, maar 2 sterren wil ik er toch wel aan kwijt.

avatar van Fianosther
even voor de goede orde, 2 sterren betekent dus een 4 out of 10, dat is een dikke onvoldoende...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Dat raakt aan een andere discussie, die ik best wil voeren maar die we waarschijnlijk beter ergens anders voortzetten. In elk geval wil ik de aantallen sterren zeker niet rechtstreeks als rapportcijfers vertalen, hoewel ik tussen 2½ en 3 wel onder meer een gevoelsmatige grens heb liggen of een album al dan niet te lang duurt voor het gevoel.

Verder suggereer ik met de inleiding "geen topper, maar..." wellicht zoiets als dat hij nog best goed is. Dat zou ik niet direct willen zeggen, hij was alleen lang niet zo slecht als ik verwacht had (op grond van het vooraf horen van enkele nummers en op grond van het feit dat het een Arjen Lucassen project is).

avatar van c-moon
Gisteren (18.02) STREAM OF PASSION live mogen meemaken, en het was gewoon fantastisch!!

Dat "Embrace The Storm" een dijk van plaat is, daarover zijn de meningen blijkbaar verdeeld.. nu ik vind het een album om duimen en vingers bij af te likken: knappe song, die heerlijke stem van Marcella Bovio... het knap verantwoord gitaar geweld, strakke drums en bas... de subtiele synths van Allejandro ...

En LIVE is het nog twee keer beter! Ik schreef een verslagje over het optreden in het "Musicmeter Live forum"...

mefyfrancky
"Embrace The Storm" vind ik een album om meerdere malen te beluisteren ! ! !

Men moet echter wel de moeite doen om de intelligente muziek te analyseren en pas dan komt men tot het besluit dat er nog degelijk muziek wordt gemaakt ! !

Al die kritiek hoeft niet, zijn er dan echt zoveel losers die denken dat ze er iets van kennen ???

avatar van Fianosther
dan vraag ik me af, wie is hier nou de loser?

avatar van Hermy
Zo op zijn tijd vind ik een gotisch nummertje inclusief overdreven koor/synthesizer/vioolbombast best aangenaam. Zo ook de single 'Out in the Real World'. Of het dan commercieel, niet-creatief of wat dan ook is maakt me eigenlijk niet zo veel uit. Als het maar lekker klinkt.

mefyfrancky
Wat ons Fianosther manneke ook mag beweren, van echte muziek kent die duidelijk niks ! En dan maar met modder gooien naar anderen of groepen die erg creatief zijn. Laag bij de grond man !!

avatar van Waldo Jeffers
Stream of Passion intelligent? ik moet iets gemist hebben denk ik...

avatar van Harribo
Erg goede plaat, ondanks dat ik al jaren uit de gothic/metal sferen ben. Doe het vnl nog met het oude metallica en megadeth:)

Er staan op deze plaat enorm goede nummers, helaas halen andere slechtere nummers die goede nummers naar beneden, maar al met al een goede plaat.
Mijn goede nummers: Wherever you are,Open your eyes,Out in the real world, Nostalgia

avatar van chansadres
Stream of Passion is de band die Within Temptation zou willen zijn. Een duidelijke overtreffende trap. Ik werd geïnteresseerd toen ik hoorde dat Lucassen bij dit album betrokken was. Commercieel? Zeker weten maar betekend dat meteen slechter. Betekend commercieel niet dat gewoon veel mensen het mooi kunnen vinden.

Live komen ze nog beter tot zijn recht. Zeker de samenzang tussen de zusters Bovio is een genot om naar te luisteren. Dit ontstijgt de middenmoot van de Gothic. Maar is wel opzich weer mosterd na de maaltijd. 1 à 2 jaar eerder dan zou dit een grote hit zijn geweest. Hopen dat Lucassen nog interesse in dit project heeft en binnen enkele jaren met een opvolger komt.

avatar van Sjaako
Heerlijke plaat.

Divers, uitdagend, interessant. Inderdaad een goed beluisterbare prog/gothic achtige plaat met een duidelijk Arjan Lucassen sausje.

Wat chansadres zegt. de band die WT en kloon Delain zou willen, en misschien wel moeten zijn.

Inderdaad hopelijk ooit een vervolg of nog een live rondje.

Ik heb hem eens aangeschaft omdat ik gewoon nieuwsgierig ben.

Ik zie het dan niet als een commercieel nummer, maar gezien ik sinds kort 'The Electric Castle' afgestoft had en weer eens draaide, ik weer heerlijk meegesleurd werd. Een kijken wat deze plaat doet dan

Goeie plaat. Vond het in het begin helemaal top maar nu iets minder. Heb ook de live dvd, ook die vond ik geweldig, maar ook die valt nu wat tegen, met een hele slechte versie van Love. 3.5*

avatar van Ayreonfreak
Wellicht bevooroordeeld, maar ik geef toch maar mijn mening.
Een geweldige plaat, die niet alleen door Arjen Lucassen is gemaakt, laat dat duidelijk zijn. Mooie riffs, geweldige soms on-ritmische drums, mooie solo's, (die door Lori Linstruth zijn gespeeld, en niet door Arjen Lucassen) en een geweldige zangeres. Een geweldig album, die je gek genoeg niet de eerste keer gelijk "pakt". Voor dat je dit waardeerd, moet je het minimaal 3 of 4 keer geluisterd hebben. Als absolute Arjen Lucassen fan vraag ik mij wel af wat Arjen Lucassen hiermee bereiken wilde toen hij het idee verder uitwerkte, en door meerdere redenen. Ik zelf denk dat hij ook een mogelijkheid zag om met een band zonder ego's een tour kon maken door Europa om zijn fans eens te trakteren op "live" gespeelde nummers van zowel SOP als Ayreon.

Maar hier staan geweldige nummers op, en de link naar Gothic kan ik persoonlijk alleen maken in de video clip van "Out in the real World..... Verder is dit album vooral Metal....

avatar van andnino
Best wel een standaard gothic plaat, maar tsjie... wat een mooi nummer is Open Your Eyes... samen met de twee laatste nummers de enige reden dat ik deze nog wel eens draai.

avatar van notsub
Van deze band kijk ik veel liever de DVD. Dan krijg je de dames er visueel bij en muzikaal ook een flink aantal Ayreon nummers. De CD zit vol met mooi gezongen nummers en enige Ayreon invloeden zijn er best uit te halen. Het is wel veel meer Gothic dan Ayreon, maar het echte vleermuizengevoel krijg ik er ook niet bij. Daarvoor zit er teveel muzikaliteit in. Het is gewoon een leuke CD met mooie zang.

avatar van Rinus
Ik heb het album al weer zo'n 2 jaar, maar vind het nog even mooi als in het begin. Sommige nummers geven echt de rillingen over mijn rug. Een geweldige zangeres en goede band, die een mooie sfeer neerzetten. Arjen's invloed is niet zo er big, het klinkt niet als Ayreon. Opvallend zijn soms de tegendraadse ritmes in de diverse nummers. Nee, de plaat heeft best een eigen identiiteit. Een prima diepe produktie ook.

Op de site van SOP is te lezen, dat ze weer touren en druk bezig zijn met hun tweede studioalbum.

avatar van andnino
Tweede studioalbum? Dit album is niet eens in een studio opgenomen, de opnames zijn per muzikant verschillend geweest, Arjen heeft de cd uiteindelijk gemixt.

avatar van Ayreonfreak
Detail. Uiteindenlijk wordt elk instrument tegenwoordig apart opgenomen.

avatar van Rinus
De albums die als band in een studio opgenomen worden zijn op 1 hand te tellen. Dit gebeurt vooral, als de band een "live" gevoel op de plaat wil zetten. Ik weet nog wel, dat de eerste Van Halen albums in (zowat) 1 take op de band werden gezet. Er werd niks gedubbed. Je hoort het ook, als Eddie van ritme naar solo overgaat op zijn gitaar. De band gooide gewoon alle apparatuur de studio in, en spelen en Ted Templeman nam het op. Tegenwoordig speelt iedere muzikant zijn stuk in (en dan maakt het niet uit waar deze zich fysiek bevindt), en het totaal wordt later inelkaar gemixt.

avatar van andnino
Wat dus voor perfectie kan zorgen, maar gevaarlijk kan worden voor bands die live iets niet kunnen naspelen omdat het vooral met (bv.) protools gegenereerd is zo kun je tegenwoordig het kaf beter van het koren scheiden tijdens concerten

avatar van Nakur
Late reactie, maar hier is maar één smiley voor:

Klinkt ook wel als Evanescence, en hoor er ook The Gathering door heen.
Feit is wel dat dit totaal niet lijkt op de Ayreon projecten, waar ik dus wel bang voor was. Dus prima dat dit onder een andere naam is uit gebracht; klinkt ook allemaal een stuk exotischer. Niet dat ik Ayreon slecht vind; in tegendeel, maar dit laat horen dat Arjen meer in zijn mars heeft.

Valt me op dat Breathing again nog door niemand is genoemd als één van de 3 favoriete tracks. Dit is juist een heel mooi nummer!