Great Lake Swimmers - Great Lake Swimmers (2003)

Canada
Folk
Label: Weewerk

1. Moving Pictures Silent Films (5:31)
  2. The Man with No Skin (5:27)
  3. Moving, Shaking (5:23)
  4. Merge, a Vessel, a Harbour (4:44)
  5. I Will Never See the Sun (3:36)
  6. This Is Not Like Home (3:46)
  7. The Animals of the World (5:31)
  8. Faithful Night, Listening (4:09)
  9. Three Days at Sea (Three Lost Years) (3:52)
  10. Great Lake Swimmers (6:45)
avatar van potjandosie
vrij minimale, kale muziek op dit debuut album van de Canadese GLS (= singer/songwriter Tony Dekker).
de spaarzame basis instrumentatie bestaat uit akoestische gitaren aangevuld met hier en daar accordeon, cello, bescheiden percussie en lap steel gitaar.

verwacht geen grote verschillen in de opbouw van de nummers, maar dat gebrek aan variatie doet wat mij betreft geen afbreuk aan de fraaie flow van dit album, dat uitsluitend ingetogen, melancholische nummers bevat. sterke liedjes waarbij vooral de eerste 6 nummers een bijzonder sterk aangesloten geheel vormen, waarna het vanaf "The Animals of the World" iets minder wordt uitgezonderd de afsluiter "Great Lake Swimmers".

de zoetgevooisde, wonderschone, "warme" zang van Tony Dekker zal niet aan iedereen besteed zijn.
je kunt het inderdaad zoals hierboven dagdroom muziek of muziek voor de herfst noemen.
wellicht ook geschikt voor liefhebbers van het werk van iemand als Mark Kozelek.

de iets rijker geinstrumenteerde opvolger "Bodies and Minds" blijft mijn persoonlijke favoriet van deze Canadese band, die regelmatig optredens hebben verzorgd in de Lage Landen.

All songs written & performed by Tony Dekker
additional swimmers:
Walter Kofman: piano (1,10), farfisa organ (7), accordian (5)
Sandro Perri: staccato cello (1), lap steel (8,10)
Victor Szabo: percussion (10)

Album werd geproduceerd door Tony Dekker
Recorded by Victor Szabo in an abandoned grain silo