sq schreef:
De discografie van deze Queen of Disco is een zootje. Bijna alleen maar verzamelaars, eindloze hoeveelheden platenlabels, en verder veel gelijke titels. Er zijn nog zeker twee andere albums met deze titel in omloop, met compleet andere tracklists.
Klopt, maar dit is het enige echte originele album dat die titel met recht mag dragen. De originele LP uit '75.
Gloria's carrière raakte na haar laatste en grootste hit I will survive danig in het slop, met als gevolg dat ze zich ging toeleggen op remakes en re-remakes van haar grootste hits. Het aanbod van dat soort albums is overstelpend, maar je kunt ze het beste links laten liggen. Alleen de verzamel-CD's op het Polydor-label bevatten de originele hitversies.
sq schreef:
Dit is echter een historisch album. Het het oudst mij bekende disco-album waarbij nummers aan elkaar werden gemixed. De overgang van 2 naar 3 is feestmuziek bij uitstek. Maar 'Reach out' blijft natuurlijk wel een cover, en het nummer werd daarom vergeten.
Tja, Never can say goodbye was natuurlijk óók een cover (van The Jackson Five, en ook eerder opgenomen door Isaac Hayes). Maar die hebben we als discoklassieker nog aardig onthouden. Waarschijnlijk omdat deze versie voor het eerst een grote hit werd.
Maar dit is inderdaad een grensverleggend album: het eerste waarop (op kant 1) drie nummers in elkaar overlopen zonder dat de 'beat' wordt onderbroken. Een vondst van de legendarische DJ en mixer Tom Moulton.
DJ's gingen zich vervolgens massaal bezighouden met dit naadloze mixen van verschillende platen. Dat leidde tot de disco-mixen en de rest is geschiedenis. Raar dus eigenlijk dat zo'n historisch album zo ondergewaardeerd is gebleven. Het was zelfs nooit op CD verkrijgbaar.
Tot dit jaar, want onlangs besloot het piepkleine disco-reissue-label Big Break het erop te wagen. De CD-versie bevat naast het originele album ook de single-versies van de drie hits plus de B-kantjes daarvan. Ik heb 'm gekocht, al vind ik de geluidskwaliteit nogal tegenvallen.
De muziek swingt nog steeds, al klinkt het allemaal wat gedateerd natuurlijk (deze is echt uit de begindagen van de disco). Maar als stukje disco-geschiedenis is het onmisbaar.
Overigens: 12 inch singles had je toen nog niet, die kwamen pas rond '76/'77 voorzichtig om de hoek kijken. De lange versies van deze nummers zijn dus ook nooit op dat format uitgebracht.