God Forbid - IV: Constitution of Treason (2005)

Label: Century Media

1. The End of the World (6:09)
  2. Chains of Humanity (4:03)
  3. Into the Wasteland (4:00)
  4. The Lonely Dead (6:52)
  5. Divinity (4:09)
  6. Under This Flag (5:45)
  7. To the Fallen Hero (4:42)
  8. Welcome to the Apocalypse (Preamble) (4:07)
  9. Constitution of Treason (4:31)
  10. Crucify Your Beliefs (8:34)
avatar van ASman
Uitstekend album van een uitstekende band, die het jammer genoeg nooit zo ver geschopt heeft als had kunnen en misschien ook wel moeten gebeuren. Energie vind je in dit genre wel genoeg, maar prima songwriting zoals God Forbid hier toont, is toch wel wat spaarzamer te vinden bij de doorsnee meuk. Het opmerkelijk goede gitaarspel en cleane vocalen, die voor een keer helemaal niet wenerig, maar eerder "soulful" zijn, deden deze band toch wel boven de massa uitstijgen. Ondertussen heeft God Forbid al de handdoek in de ring gegooid, wat jammer is, want samen met Lamb Of God, Killswitch Engage, Devildriver, Chimaira en Shadows Fall behoorden ze tot veruit het beste wat het Metalcore-genre (al bestaat er discussie of deze bands, met uitzondering van Killswitch, wel écht Metalcore speelden- en naar mijn mening speelden ze eerder een moderne vorm van Thrash/Groove) ooit heeft voortgebracht en wat het intussen met uitsterven bedreigde genre ooit zal voortbrengen.

avatar van andnino
Ik zal wel nooit een echte liefhebber van het genre zijn geweest. Killswitch Engage en Shadows Fall hebben me bijvoorbeeld nooit echt weten te raken. Ik heb wel mijn favorieten, en ken ook wel albums die wat mij betreft het genre overstijgen.
Dit is er wat mij betreft geen. Als ik dit anno 2016 luister, hoor ik veelal gedateerde genrekenmerken, die bovendien door anderen beter gedaan zijn (ik denk dan aan vooral aan Lamb of God en Chimaira, hoewel die laatste band ook al jaren over zijn top heen is). De zang is niet typisch, maar ook niet bepaald mooi.
Al met al is het wel ok, maar geen plaat die in retroperspectief heel veel te bieden heeft.