Folkways: A Vision Shared (1988)

Alternatieve titel: A Tribute to Woody Guthrie and Leadbelly

Folk
Label: CBS

1. Sweet Honey in the Rock - Sylvie (2:06)
  2. Bob Dylan - Pretty Boy Floyd (4:27)
  3. John Mellencamp - Do Re Mi (3:24)
  4. Bruce Springsteen - I Ain't Got No Home (3:44)
  5. U2 - Jesus Christ (3:14)
  6. Little Richard - Rock Island Line (2:35)

met Fishbone

7. Arlo Guthrie - East Texas Red (5:37)
  8. Willie Nelson - Philadelphia Lawyer (3:02)
  9. Emmylou Harris - Hobo's Lullaby (2:43)
  10. Taj Mahal - The Bourgeois Blues (2:46)
  11. Sweet Honey in the Rock - Gray Goose (2:11)
  12. Brian Wilson - Goodnight Irene (2:39)
  13. Bruce Springsteen - Vigilante Man (4:14)
  14. Pete Seeger - This Land Is Your Land (3:45)

met Sweet Honey in the Rock, Doc Watson en The Little Red School House Chrorus

avatar van Wandelaar
Een volkomen terecht eerbetoon aan Huddie Ledbetter (1885-1949) en Woody Guthrie (1912-1967). Twee muzikanten die elkaars liefde voor muziek en politiek bewustzijn deelden. Bindende factor was het Folkways platenlabel, opgericht door Moses Asch. Dit platenlabel gaf vanaf de jaren '40 stem aan de 'American folk music revival'. Een prachtige verzameling folksongs, met een sociaal hart. Erg fijn klinken hier Bob Dylan, Bruce Springsteen, John Mellencamp, Taj Mahal, Sweet Honey in the Rock en Emmylou Harris. Al deze artiesten blijven dicht bij het sobere originele folk of gospelgeluid. Meer pop brengt Little Richard en Brian Wilson interpreteert Goodnight Irene in een onvervalst Beach Boys-jasje. Ontroerend is de afsluiter This Land is Your Land, met Pete Seeger. Een strijdlied voor gelijke rechten in dat vrije Amerika, een indringende song, met de boodschap voor de handige zakenman-politicus die denkt wel even de dienst uit te kunnen maken: "This land was made for you and me". Dat je het maar even weet!

avatar van potjandosie
1 van de betere tribute albums met 5 covers (1,6,10,11 en 12) van Huddie Ledbetter (Leadbelly) nummers en voor de rest covers van Woody Guthrie nummers plus "Hobo's Lullaby" met muziek en tekst van de Amerikaanse folkzanger Goebel Reeves, dat bekend werd in de versie van Woody Guthrie. de 14 nummers op dit album werden in 10 verschillende studio's opgenomen.

"less is more" dekt de lading met de prachtige uitvoeringen van "Pretty Boy Floyd" (Bob Dylan: acoustic, guitar, vocals), "I Ain't Got No Home" (Bruce Springsteen: guitar, vocals, Roy Bittan: organ, Nils Lofgren (guitar), "East Texas Red" (Arlo Guthrie: vocals, guitar, autoharp) en "Hobo's Lullaby" (Emmylou Harris: vocals, guitar) en Mark O'Connor (fiddle). stuk voor stuk 5 sterren nummers.

de folk/country van "Philadelphia Lawyer" (Willie Nelson) dat ook prachtig werd gecoverd door Mark Erelli en Jeffrey Foucault op hun duo-album "Seven Curses" en de folk/blues van "The Bourgeois Blues" (Taj Mahal) doen er nauwelijks voor onder.

daar staan banduitvoeringen tegenover, zoals de aanstekelijke versies van "Do Re Mi" (John Mellencamp) en "Jesus Christ" (U2), de rock 'n roll van "Rock Island Line" (Little Richard & Fishbone) en het uitbundige "Goodnight Irene" (Brian Wilson) met die typische Beach Boys sound.

de folk/gospel a-capella gezongen nummers "Sylvie" en "Gray Goose" van Sweet Honey in the Rock sluiten naadloos aan bij de (h)eerlijke sfeer van dit album.

de Bruce Springsteen bandversie van "Vigilante Man" bevalt mij persoonlijk minder dan de meer ingetogen versie van Ry Cooder op zijn album "Into the Purple Valley", die behalve dit nummer o.a. "Do Re Mi", "The Bourgeois Blues" en "Goodnight Irene" al eerder coverde, maar dat terzijde.

de afsluitende meerstemmig gezongen klassieker "This Land Is Your Land" is ronduit indrukwekkend met o.a. zang van folkicoon/activist wijlen Pete Seeger. ik vermoed dat mensen als Pete Seeger die zich altijd duidelijk uitsprak tegen sociaal onrecht en stelling durfde te nemen, in het huidige tijdsgewricht enorm worden gemist. zal er verder niet over uitweiden aangezien MuMe geen politiek forum is.