Jolly - The Audio Guide to Happiness (2013)

Alternatieve titel: Disc Two of Two

Rock / Metal
Label: Inside Out

1. Guidance Three (1:43)
  2. Firewell (6:43)
  3. You Against the World (5:11)
  4. Aqualand and the 7 Suns (4:07)
  5. Dust Nation Bleak (5:10)
  6. Golden Divide (5:45)
  7. Guidance Four (1:00)
  8. Lucky (2:38)
  9. While We Slept in Burning Shades (5:17)
  10. Despite the Shell (6:42)
  11. As Heard on Tape (5:34)
  12. The Grand Utopia (6:18)
avatar van james_cameron
Ook dit tweede deel is een avontuurlijke, afwisselende plaat geworden. De band komt sporadisch zeer stevig uit de hoek, luister bijvoorbeeld maar eens naar de monsterlijke gitaarriffs in opener Firewell. Op andere momenten klinkt de band zeer ingetogen, zoals in het zweverige As Heard On Tape. Er is soms zelfs ruimte voor een stukje reggae of een electronische beat. De dynamiek wordt knap gehandhaafd en alles zit wederom erg fraai in elkaar. Net als deel één zakt ook hier de boel wel wat in tegen het einde, maar er is genoeg moois om de aandacht er de volle lengte bij te houden.

avatar van notsub
Dit is een wel erg logisch vervolg op de eerste deel. Dat eerste deel heeft nog enkele echte uitschieters, hier mis ik dat een beetje. Toch is het niveau hier ook goed. De dynamiek en het baswerk kleuren de CD mooi in. Het eigen geluid staat verder als een huis. Deze CD is tijdelijk gratis te downloaden via de officiële Jolly site.

avatar van milesdavisjr
Jolly is een interessant collectief, ergens in de schemerzone tussen alternatieve rock en progressieve metal in, blijven deze Amerikanen de aandacht trekken.
Weliswaar doen ze dat onder de radar, hier in Europa kent volgens mij niemand deze band.
Desalniettemin leveren de heren songs af die meer liefhebbers van tegendraadse rock zou aan zich zou kunnen binden.
Ook Jolly - hoewel wat anders van aard - stoeit, net als een band als Dredg bijvoorbeeld, met ritmes, percussie en elektronica.
Soms luchtig van aard, een andere keer heftig beukend, en alles wat er tussen inzit.
De voorganger van deze plaat, met overigens dezelfde titel, vond ik wat sterker, enkele songs staken er echt boven uit.
Dat maakt disc two niet direct minder, ook op dit album staat genoeg fraais om te ontdekken.
Aqualand, een van de meer toegankelijke tracks op Audio Guide nestelt zich al vrij snel tussen de oren, of wat te denken van de woeste transities in het afwisselende Firewell.
Niet alles is even sterk maar het feit dat Jolly met weinig bands te vergelijken is, maar nog meer het feit dat de heren graag willen experimenteren met geluiden en ritmes maakt dit collectief tot een intrigerend genootschap.