Toontje Lager - De Beste Van (1990)

Label: Sky (II)

1. Net Als in de Film (3:29)
  2. Ben Jij Ook Zo Bang (2:40)
  3. Morgen Misschien (3:46)
  4. In Gedachten (4:35)
  5. Alle Dagen Dorst (4:02)
  6. Fijn Na de Dood (5:10)
  7. Stiekem Gedanst (3:35)
  8. Zoveel Te Doen (4:38)
  9. Viel Die Maar (4:25)
  10. Vroeg of Laat (4:38)
  11. Lente in Twente (3:03)
  12. Niemand (3:00)
  13. Hart van Goud * (3:45)
  14. Nooit Meer Zeuren * (3:35)
  15. Het Beest in Mij * (3:50)
  16. Als Ik 'N Meisje Was * (3:25)
avatar van Janz
Goh, dat waren nog eens tijden, die jaren 80. Het leuke van deze verzamelaar is dat er ook een stel van die losse singletracks op staan die je nooit meer hoort, zoals Niemand, Alle Dagen Dorst en Als ik een meisje was.
Ameezingplaatje!

Marcel²
Leuke muziek dat vind ik nog steeds, moet eigenlijk eerlijk bekennen al hun singles te hebben. Veel mensen zullen dit hebben maar dat maakt mij niet uit.

avatar van dynamo d
Net als in de film + Zoveel te doen zijn gewoonweg leuke Nederpopsongs. Niks mis mee. Vooral muzikale tussenstuk van Zoveel te doen (ook bekend als tune van vroeger autoprogramma van Veronica) is erg goed.

avatar van monique
blijft leuke muziek,voor mij is dit echt jeugdsentiment

dynamo d schreef:

De Heilige Koe!

avatar van foxhusky
Mijn CD heeft een andere hoes, maar verder wel dezelfde tracks in ook dezelfde volgorde. Mijn versie is wel iets ouder, uit 1987.

Ja, erg leuke muziek met vaak bijzonder grappige teksten. In die tijd vond ik Toontje Lager zeker net zo goed als Doe Maar, Frank Boeijen Groep en Het Goede Doel. Van die vier blijf ik Het Goede Doel wel het beste vinden. Toch mag ik nog heel graag dit album van Toontje Lager opzetten.

Het mooiste vind ik "Vroeg of Laat", niet grappig maar juist gevoelig en puur. Ook "Zoveel te doen" is geweldig, lekker herkenbaar als tune van De Heilige Koe.

Toontje Lager had ooit nog eens een heuse rel veroorzaakt door het nummer "Niks na de dood" van de LP "Er of Eronder". De omroep EO had nogal bezwaar tegen het nummer. Toontje Lager reageerde met een parodie op haar eigen lied met het nummer "Fijn na de dood". Bijzonder grappig, jammer dat het origineel "Niks na de dood" niet op dit album staat, de reactie "Fijn na de dood" gelukkig wel.

avatar van dazzler
TOONTJE LAGER ...

Ik kon ze wel pruimen, vooral op 45 toeren.
Haalde ze vanavond bij toeval nog eens uit de kast.

En zie ... ik maakte gauw een 18 track verzamelaar.

Net Als in de Film / In Gedachten / Ben Jij Ook Zo Bang /
Het Beest in Mij / Viel Die Maar / Lente in Twente / Zoveel Te Doen /
Het Nut Van Volle Maan / Amigo / Stiekem Gedanst / Morgen MIsschien /
Vroeg of Laat / Fijn Na de Dood / Alle Dagen Dorst / Niemand /
Nooit Meer Zeuren / Hart Van Goud / Als Ik 'n Meisje Was

Eigenlijk gewoon gelijk aan deze hele CD met Amigo
en Het Nut Van Volle Maan uit Stiekem Dansen er bovenop.

Erg leuke verzameling!!

Je hoort wel dat de Doe Maar invloed overheerst in een aantal nummers, maar wel te begrijpen, dat scoorde!

Leuk bandje, met erg leuke nummers!!

lennon schreef:
Leuk bandje, met erg leuke nummers!!
Ik wil niet vervelend overkomen maar Toontje Lager vind ik echt drie keer niks. Ik hou van Nederlandstalige bands (Doe Maar, Het Goede Doel, The Scene) maar van de muziek van Toontje Lager ga ik zeker geen toontje hoger fluiten. "Stiekem gedanst" bijvoorbeeld, hoe kun je het verzinnen en hoe kan je als volwassen kerel nou zo'n tekst zingen......

avatar van kareltjemusic
Hans Brouwer schreef:

Nee de Beatles, met "we loves you yeach yeah yeah",
Waren dat wel zo geweldige teksten dan?

kareltjemusic schreef:
Nee de Beatles, met "we loves you yeach yeah yeah", Waren dat wel zo geweldige teksten dan?
Tja, dan plaats je op 18 augustus 2009 16:12 uur een bericht om te melden dat de muziek en teksten van Toontje Lager je niets doen . Dat Toontje Lager geen enkele emotie in je los maakt, zal ik maar zeggen . Krijg je op diezelfde dag om 16:19 uur een reactie van Kareltje waarin een tekstuele vergelijking wordt gemaakt met de Beatles . Het moet toch niet gekker worden .

avatar van Arrie
Ik vind het ook een beetje rare vergelijking. Ten eerste is dat één van de allereerste Beatles-singles, toen ze nog echt niet zo geniaal waren als ze later zouden worden. Ten tweede, wie zegt dat Hans de Beatles goed vindt? Ten derde, je hebt dat kleine stukje tekst nog fout ook, weet waar je het over hebt.
En het is gewoon een volledig uit de lucht gegrepen vergelijking. Je pakt gewoon een willekeurig nummer die niet zo'n sterke tekst heeft, van een band die over het algemeen best populair is. Als dat geen drogargument is, weet ik het ook niet meer.

Arrie schreef:
Ten tweede, wie zegt dat Hans de Beatles goed vindt?
Hans .

Hans Brouwer schreef:

Tja, soms vind ik de tekst niet echt belangrijk. Een nummer als zoveel te doen, of Net als in de fil, vind ik lekkere luisternummers, en misschien is het ook een deel nostalgie.

Ik ben zelf een groot liefhebber van alles van Henny Vrienten maakt, en bijvoorbeeld ook Het Goede doel, en daar heb ik dan ook reguliere albums van. Van toontje lager heb ik enkel deze verzamelaar, dus ik denk dat ik wat dat betreft wel een beetje op dezelfde lijn zit als jij, met als enkel verschil dat ik stiekum gedanst wel ok vindt

Nieuwstad
Janz schreef:
Ameezingplaatje!

"Niemand" staat gewoon op hun laatste album "Even Goeie Vrienden" hoor. Maar verder heb je wel gelijk, het leuke aan deze verzamelaar is het feit dat er een aantal non-album tracks op te vinden zijn. De b-kant "Glimlach Van Een Kind" had er wat mij betreft ook nog wel op gekund. Om het plaatje helemaal compleet te maken hadden ze er eigenlijk ook nog een track van het debuut uit 1980 op moeten zetten. "Achter De Wolken" en "Ja Verrek" waren bijv. hele kleine hitjes uit de beginperiode. Aan de andere kant werkten ze toen nog niet met Erik Mesie en hadden ze dus nog een ander geluid.

Al met al een prima verzamelaar.

Het was toch echt Doe Maar voor mij in die tijd maar dat nam niet weg dat ik Toontje Lager (en alle andere populaire nederpop bandjes uit die tijd) ook erg leuk vond.
Nu is het pure nostalgie geworden en dat is bij Doe Maar ook wel zo maar daar waardeer ik het gebodenen anno nu nog steeds heel goed.

Alle Dagen Dorst hoorde ik vroeger twee keer en ik vond het toen gelijk mooi. Dus kocht ik laatst dat single'tje op de rommelmarkt. Vervolgens bleek ik 'm niet meer mooi te vinden.
Verder hebben ze toch een aantal hits gescoord die allemaal leuk waren.

avatar van echoes
Bij het eerste nummer is wat misgegaan op deze cd. Er zijn wat arrangementen weggevallen, oa de saxofoon. Beetje jammer. Hoop dat op "Erop o Eronder" wel de goede versie staat,

avatar van musiquenonstop
Zoveel te Doen en Stiekem gedanst geniaal, is de eerste tekstueel ook geniaal, met de tweede kan ik ook mee leven. Hans vind het dan niet volwassen, maar ik kan bij een mooie meid ook wel eens in gedachten afdwalen.... en eh.. dansen kan ik niet.

Meer als de grote hits kan ik weinig met het album in totaal, te veel skippers voor mij. Voor mij is Frank Boeyen Groep (niet solo) veruit favoriet, gevolgt door Doe Maar.

Dit kan idd niet op tegen Doe Maar, maar ben blij dat deze weer eens in de updates verschijnt. Zeker de moeite waard.

Een leuk verzamelaar van Toontje Lager, de nummers liggen lekker in het gehoor. Stiekem gedanst heb ik gewoonweg veel te vaak gehoord, dus die skip ik. Wel blijf ik Net als in de film, Zoveel te doen en Alle dagen dorst mooie nummers vinden

Net zoals musiquenonstop is ook de Frank Boeijen Groep mijn favoriete nederpopband uit de jaren 80 solo vind ik dan wel weer beter Maar ook het Goede Doel en Doe Maar vind ik goed.

avatar van manecas36
Het blijft toch leuk! Eigenlijk veel beter dan Doe Maar ! Dat vond ik als kind al.

manecas36 schreef:

zonder doe maar had deze band helemaal niks klaar gespeeld...

Nieuwstad
lennon schreef:

zonder doe maar had deze band helemaal niks klaar gespeeld...

Das wel erg kort door de bocht. Door het succes van Doe Maar kreeg nederpop wel weer wat extra aandacht, dat klopt.

avatar van lennon
Er zijn toch een hoop nummers van toontje lager die wel erg geïnspireerd klinken. . En dat geeft niet, want het is heerlijke muziek

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
lennon schreef:

Ik volg je niet helemaal. Waarom zou het geven als een band geïnspireerd klinkt?

avatar van lennon
Geeft ook niks. Ik reageer op de opmerking daar voor.

avatar van dazzler
Ik pleit even voor Toontje Lager.

Viel Die Maar (een liedje over de bom op Erop of Eronder)
verscheen voor De Bom (Laat maar vallen...) van Doe Maar.

Over inspiratie gesproken.

En Toontje Lager had best een eigen geluid én charme (vind ik dan weer).

avatar van lennon
als ik zo terug lees is het inderdaad wat kort door de bocht, maar wat ik bedoelde is dat Doe Maar uiteraard wel de deur heel erg open heeft gertrapt om bands als Toontje lager een groot podium te geven.

Was de tekst over de bom misschien eerder wat TL betreft (ze waren uiteraard niet de eerste die dit issue ter sprake brachten, het was eenmaal koude oorlog en een onderwerp van gesprek in die dagen) muzikaal gezien druipt er natuurlijk de invloed van Doe Maar vanaf...

avatar van vigil
Doe Maar was toch veel puntiger, skagericht en tekstueel scherper? Toontje Lager was meer een echte popband met charme zanger. Veel braver dan Doe Maar.

Dit is overigens geen waarde oordeel, ik vind Doe Maar wel beter maar Toontje lager heeft ook prima liedjes (Ben jij ook zo bang, Zoveel te doen, Vroeg of laat om maar wat te noemen).