Townes Van Zandt - Flyin' Shoes (1978)

Folk
Label: Tomato

1. Loretta (3:45)
  2. No Place to Fall (3:28)
  3. Flyin' Shoes (4:21)
  4. Who Do You Love (3:58)
  5. When She Don't Need Me (3:09)
  6. Dollar Bill Blues (2:59)
  7. Rex's Blues (2:28)
  8. Pueblo Waltz (3:00)
  9. Brother Flower (2:52)
  10. Snake Song (2:27)
avatar van frolunda
Na me onlangs verdiept te hebben in het album Townes,een eerbetoon van Country bluesrocker Steve Earle aan de roemruchte singer/songwriter van ruim tien jaar geleden,leek het me vandaag wel een geschikt moment (zit al een poos in de Country,folk en roots hoek) om mijn kennis van het oeuvre van Townes Van Zandt zelf ééns wat te gaan uitbreiden.
Zonder aanwijsbare reden is het Flyin' Shoes uit 1978 geworden en dat bleek achteraf geen slechte keuze.Weet niet in hoeverre zijn lichamelijke neergang hier al gevorderd was maar op mij komt ie hier vrij sterk en zeker over.De eerste twee songs kwamen ook voor op Earle's album maar de beleving is hier toch van een iets andere orde.De meer ingetogen en zalvende stem van Van Zandt dekt de lading van de teksten,voor mijn gevoel toch wat beter.Ik vraag me overigens weleens af in welke mate het levensverhaal van Townes van Zandt van invloed is op de manier waarop zijn muziek bij je binnenkomt.
Maar los daarvan is Flyin' Shoes gewoon een erg sterk en mooi album dat ter gelijkertijd ook wat somber stemt.Toch kun je niets anders dan concluderen dat dat hier een pluspunt is want de zanger uit Fort Worth, Texas brengt zijn muziek en teksten vol gevoel en melancholiek,op een wijze die je maar zelden tegen komt.Dat verschaft het album vervolgens met het titelnummer en When She Don't Need Me twee verdere hoogtepunten.
De tweede helft van Flyin' Shoes vind ik in zijn geheel iets minder en heel soms klonk de productie iets te gepolijst maar uiteindelijk is dit zonder meer een voortreffelijke plaat die heel duidelijk maakt waar Townes van Zandt zijn bijna mythische status vandaan komt.