Frameshift - An Absence of Empathy (2005)

Label: ProgRock

1. Human Grain (4:41)
  2. Just One More (5:49)
  3. Miseducation (5:41)
  4. I Killed You (9:01)
  5. This Is Gonna Hurt (4:34)
  6. Push the Button (6:09)
  7. Outcast (5:32)
  8. Blade (9:22)
  9. How Long Can I Resist (6:05)
  10. When I Look into My Eyes (5:12)
  11. What Kind of Animal (5:56)
avatar van c-moon
Het tweede album van Henning Pauly's project "Frameshift". Waar hij het de vorige keer (2000, "Unweaving the Rainbow") met Dream Theater's James LaBrie deed, heeft hij nu Sebastian Bach (Skid Row) kunnen strikken voor de vocalen. Een goede keuze zo blijkt. Daar waar "Unweaving the Rainbow" meer symfonisch gericht is, is het geluid hier harder en gemener. En een zanger zoals Sebastin Bach is dan géén slechte keuze. Het hardere, meer rockende geluid heeft natuurlijk ook alles te maken met het thema dat hier aangesneden wordt: Geweld. Geweld, en het waarom ervan..

Een dik uur stevige hard rock en progmetal, met verhalen over daders en slachtoffers en alle vormen van geweld.

Weerom een knap plaatje van Frameshift!

avatar van james_cameron
Muzikaal een prima moderne rockplaat met progressieve elementen. Prima ingezongen door Sebastian Bach, die hier met gemak zijn beste prestatie ooit neerzet. Helaas zijn sommige zanglijnen en refreintjes nogal knullig en oubollig, zodat het album net geen topper wordt. Het uitvoerige gebruik van keyboards en het lekkere gitaarwerk is daarentegen wel erg geslaagd, alsmede de prima produktie. Afsluiter What Kind Of Animal is jammergenoeg een tenenkrommende miskleun, slechts geschikt voor een EO-jongerendag.

avatar van c-moon
??? WTF heeft de EO hier nu mee te maken??????
Mocht je het nu nog over een plaat van Neil Morse hebben, ok dan, kan ik nog volgen (u weet wel die ex-Spocks Beard zanger die plots het licht zag....)

Ik ga akkoord met je JC ivm dat het een prima rockplaat is, ivm de heerlijke keys en dito giraarwerk en S. Bach in topvorm.. Maar waarom "What Kind Of Animal" zo slecht zou moeten zijn nee, dààr volg ik je niet.. en dan de EO.. alsjeblief zeg???
Wat is er dan zo "EO"aan??

avatar van c-moon
Nog maar eens naar deze prachtplaat geluisterd, zo net... maar ook nu kan ik me niet vinden in de kritiek van James_Cameron.... en als er een balad op staat: is dat dan zo érg? Waarom meteen die link met de evangelische omroep?

Enfin: vind het nog steeds een knap album, en de stem van Sebastian "Skid Row"' Bach is ongeloofelijk sterk!!

Had het album aan een vriend uitgeleend, sinds het weekend heb ik het terug, en echt waar: ik miste het.. dus vandaag nog eens het album op gepaste geluidssterkte opgezet.. en "gaan"! Yearh

Overigens jammer dat Henning Pauly's Frameshift, zo weinig gekend is hier op MusicMeter, zowel wat "Unweaving The Rainbow" betreft (met James La Brie op zang) als deze "An Absence Of Empathy"... ontdekt deze parels, beste mensen!

Heb deze cd ook in huis (zeker al meer dan een jaar)
toch maar 2 keer gedraaid
Nu ik je verhaal lees moet ik hem toch maar eens te voorschijn halen en opnieuw een kans geven
Maar dat is zo moeilijk, tegenwoordig er komt zoveel goeds uit (ook rommel) Zoals de laatste tijd de Nieuwe maiden, Black label Society, Dream Theater DVD,
nu nog wachten op de nieuwe UFO en Slamer
In afwachting zet ik deze even op

:D
hardrock schreef:
Heb deze cd ook in huis (zeker al meer dan een jaar)
toch maar 2 keer gedraaid
nu nog wachten op de nieuwe UFO en Slamer
In afwachting zet ik deze even op

hardrock schreef:

... het bevalt je precies.. bij je "3de luisterbeurt" ?

Maar gelijk héb je hoor... er komt ook Zovéééél uit he!
(... en die arme geldbeurs....)

Het wordt tijd dat de cd prijs eens naar beneden wordt bijgesteld !!!

hardrock schreef:
Het wordt tijd dat de cd prijs eens naar beneden wordt bijgesteld !!!

Helemaal akkoord !!

avatar van king_pin
Wat een waardeloze opvolger van een behoorlijk indrukwekkend debuut!
Henning slaat op deze plaat echt door, een overkill aan lagen maakt deze plaat super chaotisch... en Sebastian Bach op zang vind ik sowieso al niks dus dat doet mn eindoordeel niet ten goede.
Nee dan vond ik LaBrie veel beter bij dit project passen.

avatar van c-moon
LaBrie paste bij dit project - deel I (zie mijn bespreking wat hoger). Voor dit meer aggressieve vervolg werd opnieuw naar een gepaste stem gezocht. Die werd gevonden bij Bach. Ik heb persoonlijk geen probleem met 'smans stem...
Ik zou het wel jammer vinden mocht Bach "Unweaving the Rainbow" hebben ingezongen: dat zou niet gewerkt hebben. Labrie kan dan weer op beide ingezet worden. Maar de keuze viel deze keer dus op Bach en mij valt dat dus niet tegen....

Benieuwd naar een derde Frameshift-project !

avatar van Edwynn
Progmetal met Sebastian Bach achter de microfoon.Dat is zonder meer een aparte combinatie. Ondanks het feit dat Bach een rellerig imago heeft opgebouwd bij het luidruchtige Skid Row, staan zijn zangkwaliteiten zonder meer buiten kijf. We weten ook dat hij in staat is om acteerwerk met zijn stem te leveren. Niet voor niets heeft hij in een Broadway musical gestaan. Dan weet je dat het geschifte I Killed You, om er maar eens één nummer uit te pikken, al bij voorbaat geslaagd is. Waarom heb ik het steeds over Bach? Omdat het juist hij is, die dit album meerwaarde geeft. Het is namenlijk voor de rest, overigens goed uitgevoerde, standaard dertien in een dozijn progmetal die we na Dream Theater wel kunnen dromen. Het vocale acteerwerk geeft het geheel sfeer en maakt het een aangename luisterervaring.

avatar van namsaap
Vandaag heb ik beide albums van Frameshift weer eens een luisterbeurt gegeven. Waar ik 'vroeger' het eerste album beter kon waarderen dan 'Absence..' merk ik dat mijn voorkeur nu meer uitgaat naar dit album. Zoals anderen al aangeven is het Sebastian Bach die dit album naar een hoger plan tilt. Ook productioneel klinkt dit album aangenamer.

Jammer dat het derde Frameshift album er nooit is gekomen (met Dan Swano zou dat zijn volgens mij). Henning houdt zich tegenwoordig liever bezich met gear-reviews op youtube en de gitaardocent uithangen. Waarschijnlijk zorgt dat voor meer beleg op de boterham dan muziek uitbrengen.