Frank Zappa - The Yellow Shark (1993)

Avant-Garde
Label: Barking Pumpkin

1. Intro (1:46)

met Ensemble Modern

2. Dog Breath Variations (2:09)

3. Uncle Meat (3:26)

met Ensemble Modern

4. Outrage at Valdez (3:29)

5. Times Beach II (7:33)

6. III Revised (1:47)

met Ensemble Modern

7. The Girl in the Magnesium Dress (4:35)

8. Be Bop Tango (3:45)

met Ensemble Modern

9. Ruth Is Sleeping (2:19)

met Ensemble Modern

10. None of the Above (5:58)

met Ensemble Modern

11. Pentagon Afternoon (2:29)

met Ensemble Modern

12. Questi Cazzi Di Piccione (3:05)

met Ensemble Modern

13. Times Beach III (4:28)

met Ensemble Modern

14. Food Gathering in Post-industrial America, 1992 (2:50)

met Ensemble Modern

15. Welcome to the United States (6:44)

met Ensemble Modern

16. Pound for a Brown (2:14)

17. Exercise #4 (1:39)

18. Get Whitey (7:03)
  19. G-Spot Tornado (4:31)

Joy
weer eens wat anders, zappa op leeftijd, maar nog steeds humoristisch, maatschappijkritisch en uiteraard even bizar als altijd

klassiek voor gevorderden, niet echt toegankelijk, maar bij vlagen wonderschoon

avatar van Reinbo
Klassiek Zappa Album met het ensemble modern. Ongelloflijk moeilijk en modern. Niet mij favoriete Zappa, maar geeft wel een goede indruk van zijn diversiteit en kwaliteit.

Pound for a Brown

avatar van Reinbo
Pound for a brown en met name de G Spot Tornado zijn geweldig.

LocoHermano
Niet eentje die ik in 1 ruk uit kan zitten, maar hier en daar zitten wel een paar pareltjes (G-Spot Tornado!!!). Moeilijk om hier de waardering uit te drukken in sterren.

Joy
hijs wel goed, en het klinkt allemaal dik ok, maar ik draai um zelden, is niet mijn ding

ik mis overigens Strictly Genteel in de lijsten

ook een klassiek werkje, meer toegankelijk

avatar van dj maus
Een monument. Hoewel muzikaal niet elke minuut even boeiend, de eerste echt bevredigende samenwerking tussen Zappa en een klassiek orkest.

Feitelijk ook zijn artistieke zwanenzang.

Mijn favoriete Zappa plaat in het klassieke genre. Op deze c.d. staan een aantal heel toegankelijke stukken, met name de bewerkingen van een paar tracks van Uncle Meat en een aantal lastig te doorgronden composities. Vaker luisteren is dus het devies.

Erg indrukwekkend vind ik Outrage at Valdez (geschreven voor een documentaire over de milieuramp met de olietanker Exxon Valdez).

Ik kan deze plaat erg waarderen, veel synclavier stukken die toch nog uitgevoerd zijn (in sommige gevallen was het nog maar de vraag of het mogelijk was), en hier en daar een zoete kers in de vorm van Uncle Meat materiaal, Pound for a brown, en all-time-favorite The Bebop Tango. Goede platen horen zoet-zuur te zijn, en dat is deze zeker.

M'n enige kritiekpunt is dat het te kort is. Er zijn veel andere composities van Zappa die ik ook graag in Ensemble Modern uitvoering had willen horen.

Er is een c.d. van het Ensemble Modern onder de titel Ensemble Modern plays Frank Zappa, Greggery Peccary & Other persuasions.

Op deze c.d. worden nog 10 stukken van Zappa gespeeld door het Ensemble Modern. De c.d. is in 2003 verschenen op BMG.

Dank je voor de tip!

Eeuwtje geleden sinds deze de cd-speler heeft gezien, maar toch is het zeker een vermakelijke cd met zeer goede interpretaties van het materiaal. Er is er in ieder geval wel aan af te horen dat dit Zappa's favoriete orkest was.

Ik heb een soort van bootleg-dvd met het optreden (is, geloof ik, van een Duitse tv-zender afgehaald) en dat is zeer vermakelijk!

rollingbeatle schreef:

en uiteraard deze

zeer sfeervol gedaan

avatar van ricardo
Ligt deze plaat een beetje in het verlengde van Jazz From Hell en Civilisation phase 3? Of is het totaal anders. Volgens mij heeft Zappa 3 electronische met de sinclavier in de hoofdrol, albums gemaakt. Of zit ik nu helemaal mis?

Ik heb London Symphonie Orchestra deel 1 en 2, en Jazz From hell ook, welke albums liggen allemaal in het verlengde van dat soort albums?

Joy
civilization komt het dichts in de buurt (of andersom) maar ook weer niet

dit zijn klassieke uitvoeringen van zappawerk

gave plaat, maar draai um zelden, toch maar eens vaker opzetten

ach doe eens gek, zal um nu eens draaien

, nee toch maar niet, de aandacht verslapt na 5 nummers, skip ik naar pound for a brown, immer ok, om um daarna af te zetten

ben benieuwd wie dit wel helemaal afluistert

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik! Heb de cd pas geleden via Ebay binnengekregen voor het astronomische bedrag van 2 hele euro (ex verz.ko.) en heb de cd al een paar keer helemaal uitgedraaid.

Die vergelijking die jij maakt met Civalization Phase III kan ik helaas niet maken, maar als dit erbij in de buurt komt, dan moet CPIII wel aardig meevallen dus.

Vooralsnog vind ik dit een hele leuk plaat. Zeker als je de kleine weetjes en feitjes achter de plaat kent. Zappa was natuurlijk al in een vergevorderd stadium richting zijn dood en aangezien hij van mening was dat er geen orkest ter wereld was wat G-Spot Tornado (van JFH) vlekkeloos kon spelen, was hij plezierig verrast toen dat tijdens dit concert wel gebeurde. Voor mij dan ook de absolute climax van de plaat!

4.0*

Joy
de vergelijking die ik maakte was een antwoord van ricardo op de vraag of dit leek op cpIII of jazz from hell

dan eerder op cpIII

natuurlijk is dat een hele andere plaat maar die komt het dichtsbij

avatar van ricardo
Op de 1 of andere manier heeft CPIII meer aantrekkingskracht op mij dan dit album, om in de toekomst eens gaan aan te schaffen. Ik ken deze ook nog niet net als CPIII, die ken ik ook nog niet. Deze is meer met een symphonie orkest zeker en CPIII is meer elecktrisch met de synclavier gedaan zeker?

avatar van dj maus
geen symfonieorkest, maar een ensemble

Antonio
Hierbij weer een mooie link via onze vrienden van Killuglyradio...

Yellow Shark Rehearsal - September 16, 1992 in de Alte Oper in Frankfurt.

Although in obvious pain and discomfort (you can hear it in his voice) – in this five part, never broadcasted rehearsal footage, one can easily see the tenacity with which Frank Zappa approached all of his musical endeavours, and the sheer enjoyment he’s having directing the Ensemble Modern the day before the opening night of the Yellow Shark tour, rehearsing such pieces as “Food Gathering In Post-Industrial America, 1992″, “G-Spot Tornado”, and “Welcome to the United States” at Alte Oper, Frankfurt, Germany, on September 16th, 1992 (By the way, the dancer in Part 4 is Louise Lecavalier, a well known Canadian dancer from Montreal, best known for her work with La La La Human Steps).

Klikken maar...

Zappa = Held

avatar van willemmusic

Echt gewèldige link naar het beste (bijna)postZappa album!
Bedankt Antonio

Aap
It is his last major work. The ensemble is awe-inspiring. It is a rich pageant of texture in colour. It's the clarity of his perfect madness, and mastery. Frank governs with Elmore James on his left and Stravinsky on his right. Frank reigns and rules with the strangest tools.
... zei Tom Waits over dit album.
Vooral dat laatste "Frank reigns and rules with the strangest tools" hou ik er voorlopig even in. Ik denk dat dat het genie van FZ vrij raak typeert.

avatar van willemmusic
willemmusic schreef:

Bedankt Antonio

Potverdorie, bedank ik jou, Antonio, schrijf je jezelf onmiddellijk uit !
Een verlies voor alle ZappaMuMe'ers.... maar toch: bedankt !

avatar van Stalin
willemmusic schreef:

Potverdorie, bedank ik jou, Antonio, schrijf je jezelf onmiddellijk uit !
Een verlies voor alle ZappaMuMe'ers.... maar toch: bedankt !

Niet getreurd, na een tijdje zonder MuMe begon het toch weer te jeuken, dus ik ben weer terug !!!

Wel onder een ander alias, maar voor de rest nog immer hetzelfde

Waardige afsluiter van Zappa's carrière. Ik had dit graag met een symfonie orkest gehoord, maar ook zo is deze live cd goed geslaagd.

Niet iedereen waardeert de 'klassieke' Zappa, maar ik heb er wel een zwak voor. Doordat de stukken niet bewust voor deze klassieke uitvoeringen zijn geschreven komen ze soms nogal apart over. De stukken blijven bijv. hun jazzy of experimentele karakter behouden. Het klinkt (meestal) in ieder geval heel anders dan welke klassieke muziek dan ook.

De dvd waarover kaztor spreekt (uit mijn hoofd is die op 17 september 1992 opgenomen in Frankfurt) is inderdaad ook erg de moeite waard.

Joy
ik dacht toch echt dat dit de afsluiter was

Frank Zappa - Civilization Phaze III (1994)

iig beschouw ik die als de ultieme afsluiter omdat het materiaal zo'n beetje zijn hele ouvre beslaat, ook al was de man al overleden, dit werkje was zon al af als ik me niet vergis

Ah oke, dat zou kunnen. Ik doelde er op dat dit de laatste cd was die tijdens zijn leven verscheen.

avatar van Stalin
Er stond onlangs een mooi artikel in de Volkskrant, over FZ en het nummer Outrage At Valdez.

Kreeg meteen weer zin om deze briljante plaat te beluisteren

Leuk stukje inderdaad.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Schitterend stukje.

Nooit de achtergrond van dit nummer, maar ik heb hem gelijk even opgezet en it makes sense to me.

Kaztor: lezen!

Joy
na jaren eindleijk eens echt voor gaan zitten

fantastische plaat, mede door de bij vlagen kritische lading

in de docu over dit project zie je een doodzieke zappa nog het maximale uit zichzelf en het orkest halen

prachtig om te zien, prachtig om te horen

geen alledaagse zappa plaat, bij vlagen echt wonderschoon