Alannah Myles - Alannah Myles (1989)

Canada
Label: Atlantic

1. Still Got This Thing (4:36)
  2. Love Is (3:42)
  3. Black Velvet (4:46)
  4. Rock This Joint (4:05)
  5. Lover of Mine (4:39)
  6. Kick Start My Heart (3:43)
  7. If You Want To (4:08)
  8. Just One Kiss (3:39)
  9. Who Loves You (3:37)
  10. Hurry Make Love (2:18)
nanneb
heb het hele album nog niet gehoord en ga dus nog niet stemmen. maar Black Velvet is echt een prachtig nummer!

Ik wil deze ook nog snel keer kopen, heb enkele songs al eens gehoord.
En ja Black Velvet is en blijft een mooi nummer

avatar van FunkStar
Wat een mooie rauwe stem heeft Alannah! In het voorjaar van 1990 kwam Alannah met de single Black Velvet en het is na al die jaren een echte radio - evergreen geworden. De 2e single Love Is deed het iets minder. Jammer dat we daarna bar weinig van haar gehoord hebben. Aleen het latere uitgebrachtte Song Instead Of A Kiss herrinner ik me nog vaag.

avatar van winterstorm
Schitterende stem en een album met ouderwets veel goeie nummers op.

avatar van Rinus
Black velvet is zo sensueel gezongen. Voor de rest een prima rockalbum.

stuart
Lekker rockalbum met het prachtige Black Velvet (over Elvis).

avatar van Snakeskin
Artieste die een beetje tangerig overkomt maar met "black velvet"wel een all time classic heeft afgeleverd. Een highlight in haar oeuvre. De volgende singles (o.a. Love is) waren stukken minder.

avatar van Madjack71
Allanah Myles heeft heeft de ideale stem voor pittige, rauwe rocknummers, of ingetogen akoustische liedjes. Helaas zijn deze m.i. op dit album niet ruim vertegenwoordigt.
Opener Still got this Thing hakt er al wel goed in. Black Velvet is de klassieker en dan heb je ook nog wel Kick Start My Heart, dat wat kissiaaans aandoet en het mooie gestripte Hurry Make love. De andere doen wat vlakker aan. Maar als geheel toch nog wel voldoende.

avatar van Dibbel
Pittige debuutplaat van deze Canadese zangeres, die in 1990 toch een half jaar in de LP-Top 50 stond.
Goede stem met een rauw randje inderdaad geschikt voor (hard)rock.

Black Velvet is natuurlijk de hit hier en nog altijd een classic rock radio-anthem.
Voor de rest rockt het er af en toe stevig op los met Still Got This Thing, Rock This Joint en Kickstart My Heart en dat klinkt dan ook best lekker.
Love Is was de tweede hit en heeft een lekkere drive, en haalde net de onderste regionen van de hitparade. Het mooie en rustige Lover Of Mine (zo mooi gezongen) had de derde hit moeten worden, maar haalde de hitlijsten al niet meer. Het is wel het mooiste nummer van het album.
Na Kickstart My Heart zakt het niveau iets in, al is Who Loves You nog wel een sterk nummer en met Hurry Make Love wordt er ingetogen afgesloten.
En dit album wordt niet verpest door jaren-80 syndrums en te veel toetsenpartijtjes.

Haar latere albums haalden het allemaal niet meer bij het succes van deze. Of dat terecht is hoop ik nog binnen afzienbare tijd achter te komen.

avatar van Boermetkiespijn
Ik denk niet dat ik de enige ben die dit album is gaan beluisteren voor "Black Velvet".
De rest viel me ook zeker niet tegen! Goede rockplaat, gouden strotje...

"Kick Start My Heart", ook leuk...

avatar van LucM
Een album dat ik lange tijd niet meer gedraaid heb maar nu eens uit de kast gehaald. Destijds gekocht vanwege de single Black Velvet maar de overige songs staan zowat op dezelfde lijn: stevige rock dat in het midden ligt tussen blues en AOR met een behoorlijk rauwe stem en af en toe een ingetogen nummer. Gelukkig geen syndrums en overheersende synths die vele jaren '80 albums verpesten maar een meer natuurlijke en open productie. Na dit album heb ik niets meer van haar gehoord.

avatar van lennon
Wat een tegenvaller is deze plaat. Black Velvet geeft echt valse hoop. Zeer sterk nummer, maar de rest is echt een stuk zwakker.

Dit was eind jaren 80 erg populair, vrouwen die rockten, met een wat rauwe stem. En toen was dit ongetwijfeld goed genoeg, maar nu blijft alleen Black Velvet overeind.

avatar van Kronos
Oh ja, want toen lagen de eisen lager.

Onzin natuurlijk.

Black Velvet is een prima nummer maar ik heb het destijds wel genoeg gehoord. Als ik nu het album draai is dat vooral voor de andere prima nummers, zoals bijvoorbeeld de overige drie top 40 hits: Love Is, Still Got this Thing en Lover of Mine. Maar ook Who Loves You is ook mooi.

avatar van gaucho
Kronos schreef:

Ze had nóg drie Top 40 hits?

Verdraaid, het is nog waar ook! Dat wil zeggen: Love is en Lover of mine haalden de onderste regionen van onze hitlijsten, Still got this thing komt er volgens de statistieken niet in voor. Maar van het volgende album was het fraai georkestreerde Song instead of a kiss nog een top 40-hitje.

Die laatste kan ik me nog als zodanig herinneren, al was het maar omdat het volgens mij een van de allerlaatste singles was die op vinyl wist te bemachtigen. Na die tijd kon je voornamelijk alleen nog CD-singles kopen. Maar die andere twee nummers staan me eerlijk gezegd niet bij als top 40-singles. Leuk dat ze het wel waren overigens, en ik vind het ook wel een beetje terecht. Misschien dat ze voor een belangrijk deel meevoeren in de slipstream van Black velvet, want zo gaat dat soms met kleinere hits die na een knaller volgen. Maar ik vind het allebei goede poprocknummers.

Ik geef Kronos gelijk als hij zegt dat het tijdsgewricht niet zou moeten uitmaken of je een album (of nummer) goed vindt of niet. Ik vond enkele nummers van dit album - dat ik destijds nog op vinyl kocht - heel behoorlijk, met name de nummers die al genoemd zijn. Vooral Lover of mine is echt een prachtige ballad. Goed gezongen ook, met net genoieg gruis op haar stembanden om er iets speciaals van te maken.

Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat Still got this thing als vierde single was uitgebracht, en ook Kickstart my heart heeft nog wel single-potentie. De rest van het album is minder, al was het maar omdat het minder goede doorslagjes zijn van de andere nummers, waardoor de formule binnen de context van één album al enigzins sleets begint te worden.

Rond 1990 deden dit soort nummers het beter op de Nederlandse - en internationale - radio dan tegenwoordig. Toch mag ik dit album af en toe nog graag horen. En ik kan me zomaar voorstellen dat Love is en Lover of mine anno 2022 door liefhebbers van enigszins commerciele rockmuziek herontdekt zouden kunnen worden als ze zomaar weer eens langs zouden komen in hun playlist. Alannah Myles mag dan voornamelijk bekend zijn van die ene enorme hit; ze had toch wel iets meer in huis.

avatar van Kronos
Inderdaad. Al was er na dit album nog weinig van te horen. Rocking Horse had mijn ex destijds nog gekocht maar ik herinner me dat ik die heel wat minder vond dan dit debuut.

Kronos schreef:
Oh ja, want toen lagen de eisen lager.

Onzin natuurlijk.

Nee, zo kortzichtig ben ik niet.
Het klinkt allemaal nogal achterhaald op dit album nu.. ingehaald door de tijd...

avatar van Kronos
Als dat zo is dan geldt dat net zo goed voor het nummer Black Velvet.

Kronos schreef:
Als dat zo is dan geldt dat net zo goed voor het nummer Black Velvet.

Maar dat vind ik dus weer niet.

Er zijn zat albums uit deze tijd die achterhaald klinken. En bij sommige stoort me dat niet. Bij dit album helaas wel.

lennon schreef:
Maar dat vind ik dus weer niet.

Dat kan hè. Maar dat is dan toch echt puur iets van je eigen beleving, doordat je Black Velvet al lang kent en er daardoor het zogezegd achterhaalde niet in hoort.

Ik schrijf zogezegd bij achterhaald want voor mij een onzinnige manier om over muziek te spreken. Een visie kan achterhaald zijn omdat er intussen meer wetenschap over iets bestaat. Maar ik zou niet weten hoe muziek acherhaald kan zijn.

avatar van lennon
Ik hoor bij zat nummers die oud zijn en ik heel veel gehoord heb dat ze nu wel wat oud klinken.

Black velvet is wat mij betreft echt een totaal ander niveau dan de rest van deze plaat.

En muziek wat enigzins outdated klinkt is echt niet erg, sterker nog,ik kan er heel erg van genieten..maar blijkbaar is voor mij het song materiaal niet sterk genoeg hier.

gaucho schreef:

Ze had nóg drie Top 40 hits?

Je kijkt nu naar de Single Top 100. Lover of Mine heeft de Top 40 nooit gehaald, zie hier.

lennon schreef:

Maar dan was het songmateriaal destijds toch ook al niet sterk genoeg? Daar is niks aan veranderd.

Arrie schreef:

Het album bracht vier Top 40-hits voort, staat op wikipedia. Foutje dan.

Vooral in Canada scoorde Lover of Mine heel goed. In België kwam het op de 40ste plaats in de Ultratop 50, een 40ste plaats in Nieuw Zeeland en 8ste in Polen. (bron)

De topposities die het album in 1990 haalde zijn nog indrukwekkender:

Swiss Albums (Schweizer Hitparade) 1
UK Albums (OCC) 3
US Billboard 200 5

Arrie schreef:

Eens...ware het niet dat ik het hele album pas dit jaar voor het eerst helemaal heb gehoord...dus die beleving van toen heb ik niet met deze plaat. Destijds had k het waarschijnlijk ook al niks gevonden denk ik. Nu zag ik m m voor weinig in de kringloop en dacht,waarom niet... nu weet ik weer waarom....

Arrie schreef:

Wat wil je precies van me?? Ik geef hier mijn persoonlijke mening..maar het lijkt er op dat je ergens je gelijk wilt halen ofzo?.kan je dar even uitleggen?.misschien snap ik je niet?

avatar van Arrie
Geen idee waar ineens deze reactie een dag later vandaan komt. Het viel me op dat je reactie niet logisch was. Ik reageerde erop.

avatar van vigil
gaucho schreef:

Wel een mooi nummer, doet me altijd aan Amanda Marshall denken met Beautiful Goodbye al vind ik die nog wel beter.

avatar van vigil
Overigens leuk dat Alannah Myles hier op Mume weer eens wat aandacht krijgt. Weliswaar in een wat vreemde discussie maar toch...

avatar van luigifort
Ken alleen Black Velvet, zal de rest eens proberen. Dat hele album van Amanda Marshall was ik destijds verzot op.

vigil schreef:

Ik zal even wat klaarheid scheppen. Als het nu niet goed genoeg is, dan was het toen ook niet goed genoeg. Maar toen was het wel goed genoeg. Ongetwijfeld volgens lennon. Dus nu is het ook goed genoeg. Maar lennon vind het nu niet goed genoeg. Dat is zijn persoonlijke mening. Waarschijnlijk had hij het toen dus ook niet goed genoeg gevonden. Terwijl hij persoonlijk wel van mening is dat het toen ongetwijfeld goed genoeg was.