The National - Trouble Will Find Me (2013)

Label: 4AD

1. I Should Live in Salt (4:08)
  2. Demons (3:32)
  3. Don't Swallow the Cap (4:46)
  4. Fireproof (2:58)
  5. Sea of Love (3:41)
  6. Heavenfaced (4:23)
  7. This Is the Last Time (4:43)
  8. Graceless (4:35)
  9. Slipped (4:25)
  10. I Need My Girl (4:05)
  11. Humiliation (5:01)
  12. Pink Rabbits (4:36)
  13. Hard to Find (4:13)
  14. Learning * (3:02)
High Violet was ondanks het feit dat ik het nog steeds een klasse-album vind toch iets minder dan Alligator en Boxer, erg vreemd hoe heel wat mensen op deze site dat album als hun beste waarderen. Zal wel iets te maken hebben met het feit dat het in de lage landen hun mainstream-doorbraakplaat was.

Maar je kan er toch moeilijk omheen dat op High Violet Berningers teksten van een iets minder kaliber waren en de muziek zich soms wat dreigde vast te rijden in zijn eigen epische ambities. Nu goed, volgens de karige info die de heren over dit album tot nu toe losgelaten hebben zou deze wat directer en minder overdacht in de studio moeten zijn, wat ik toch hoopgevend vind.

avatar van Snoeperd
Ik denk dat The National sowieso niet snel echt teleursteld omdat de stem van Berninger op zichzelf al zo prachtig is dat het mij niet echt uit maakt welke sound of karakter het album heeft. De stem wekt toch veel emotie op.

avatar van sierrra
Nu maar hopen dat die emotie een beetje origineel verpakt wordt en niet meer van hetzelfde is.

avatar van Justinx
Sufjan Stevens is op deze nieuwe plaat ook weer van de partij

avatar van Mat_
alleszins wel een vreselijk lelijke hoes

Jammer dat "Rylan" de plaat niet heeft gehaald, prachtig nummer

Daar keek ik ook van op, al zal het me niet verbazen dat die onder een andere titel verpakt zit.

High Violet is als beste beoordeeld aangezien dit voor de meesten (waaronder ik) de introductie van The National is. Na een tijdje werd dit Boxer en op het heden luister ik het liefste naar Alligator.

Ik heb wel een Alligator fase gehad, maar deze plaat is wmb toch duidelijk inferieur aan Boxer. Heel veel goede ideeen maar de uitwerking laat soms nog te wensen over. De plaats voelt veel minder in balans dan Boxer en de nummers weten niet altijd van begin tot eind te boeien.

D-Vine schreef:

Neen, Rylan staat er niet op, dit is reeds bevestigd door de drummer van de band. Vind ik persoonlijk wel een goede zaak want meer dan een degelijke b-side zat niet in dit nummer.

En inderdaad, Alligator is hoewel ik alles sinds Sad Songs for Dirty Lovers erg hoog aansla primus interpares onder de National-platen. Wel grappig dat de poster boven mij het over "een minder uitgebalanceerde plaat" heeft want Alligator heeft net de variatie die het Boxer mijns inziens soms wat ontbreekt. Zowat elk nummer op Alligator (buiten misschien Val Jester & Looking for Astronauts) "werkt" bovendien makkelijk buiten de context van het album, iets wat je van Boxer toch wat minder kan zeggen. Boxer is misschien coherenter maar Alligator heeft de betere nummers imo.

Valt mij trouwens altijd op hoe op overwegend Amerikaanse boards of muzieksites Alligator (en de Cherry Tree EP) doorgaans als beste naar voor wordt geschoven terwijl dat op overwegend Europese eerder Boxer of zelfs High Violet is. Denk dat de factor met welk album een mens kennis heeft gemaakt met deze band op zo'n moment behoorlijk doorslaggevend is.

Nieuwstad
spoon schreef:
Ik kijk niet uit naar dit album, ik heb wel wat beters te doen.

Ik kijk er ook niet naar uit. Maar ben wel benieuwd wat ze er van zullen bakken. Boxer en High Violet waren wel erg goed namelijk.

En oh.. wat een foeilelijke hoes trouwens.

avatar van Chameleon Day
En welke wordt het album van het jaar? Deze of die van Sigur Ros? Het is nu al een nek aan nek race.

avatar van Zoute Popcorn
Hoort er bij genre geen Rock te staan? Boxer en High Violet waren mijns inziens toch echt Rock. We kunnen er denk ik wel van uit gaan dat dit album ook onder Rock wordt geschaard..

Jav-
Chameleon Day schreef:
Geen van beide. Riverside of Steven Wilson.

Zoute Popcorn schreef:
Mee eens.

avatar van jacobz
Chameleon Day schreef:

Ik hoop Sigur Ros, maar ik denk The National. Die zijn de laatste jaren alleen maar aan het groeien.

avatar van Boris1
Who cares? Muziek is geen wedstrijd, al denken sommigen van wel. Ik hoop op twee fantastische albums.

Een-na-laatste alinea is trouwens wel erg miskennend, maar een positief bericht dus.

Zwan
Mat_ schreef:
alleszins wel een vreselijk lelijke hoes

Jammer dat "Rylan" de plaat niet heeft gehaald, prachtig nummer

Wat is dat toch met hoezen dit jaar???
Er komt een album uit en het eerste wat niet goed klinkt is de hoes

Gajarigon schreef:

Wat een geZwans ?

avatar van Mat_
Zwan schreef:

Wat is dat toch met hoezen dit jaar???
Er komt een album uit en het eerste wat niet goed klinkt is de hoes

Op een paar live-versies van nummers na ook het enige "tastbare" dat er momenteel is van het nieuwe album

avatar van coldwarkids
Valt zwaar tegen

avatar van Timo-otje
Valt toch wel mee? Typische The National sound. Ik ben niet erg onder de indruk maar slecht is het zeker niet.

Nieuwstad
Een echt heel bijzonder nummer is het niet nee. Gewoon de bekende The National sound.

avatar van Linius
Zou niet weten hoe dit tegen moet vallen. Gewoon weer een mooi nummer van deze band.

Fijn nummer, breekt gelukkig wat met de opgepompte epische sound waar een aantal nummers op High Violet wat last van hadden. Typische voouitgeschoven single wel: catchy maar niet baanbrekend binnen hun repertoire - maar dat hoeft ook niet voor een single.

Enige probleem dat ik met dit nummer heb is de productie: klinkt me enerzijds wat te clean en anderzijds zijn de verschillende lagen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden - en als ik andere production jobs van Aaron Dessner hoor (Sharon van Ettens Tramp b.v.) krijg ik hetzelfde gevoel. Vrees dat het een behoorlijk beroerd idee kan geweest zijn om Peter Katis te laten vallen.

avatar van Gloeilamp
Ik vind het een erg sterk nummer, typisch The National. De verwachtingen voor Trouble Will Find Me zijn erg hoog.

Zoals bij alles van deze band zijn hun track groeiers, eerste luisterbeurt vond ik het niet zo bijzonder, net de tweede keer werd het al wat beter, waarschijnlijk bij de tiende keer is het de-beste-song-ooit-gemaakt.