Masterplan - Novum Initium (2013)

Noorwegen / Duitsland
Label: AFM

1. Per Aspera Ad Astra (1:01)
  2. The Game (5:30)
  3. Keep Your Dream Alive (3:48)
  4. Black Night of Magic (3:41)
  5. Betrayal (4:44)
  6. No Escape (4:22)
  7. Pray on My Soul (4:35)
  8. Earth Is Going Down (3:46)
  9. Return from Avalon (4:28)
  10. Through Your Eyes (5:04)
  11. Novum Initium (10:17)
  12. 1492 * (3:49)
  13. Fear the Silence * (3:47)
avatar van Karma_To_Burn
Zonder Jorn?! Het vorige album was zo goed dat dit alleen maar minder kan gaan worden.
Masterplan zonder Jorn is geen Masterplan, hopen dat ze er niet een te groot zooitje van gaan maken en mijn vertrouwen in de band weer weg nemen.
Benieuwd, maar hou mijn hart vast..

avatar van jasper1991
Rick Altzi is in ieder geval een prima vocalist, naar wat ik van hem ken.

avatar van RuudC
Krappe, krappe voldoende. Rick Alzi is inderdaad geen verkeerde zanger, maar deze plaat heeft het probleem dat het verdomd veel doet denken aan de laatste (matige) platen van At Vance.

avatar van james_cameron
Zanger Jorn Lande heeft deze band nu voor de tweede keer verlaten; ditmaal heeft ene Rick Altzi de ondankbare taak hem te vervangen. Altzi heeft niet eens zo'n verkeerd stemgeluid, maar na een paar songs beginnen zijn tekortkomingen wel op te vallen. Zijn bereik is beperkt en op gegeven moment beginnen zijn zangpartijen zeurderig en vervelend te worden. Niet dat hij de enige oorzaak is van de middelmatigheid van dit album- de slappe songs zijn hier voornamelijk debet aan. Productioneel klinkt alles bijzonder goed, maar de songs zijn zowel muzikaal als tekstueel van een bedenkelijk niveau. Opener The Game en het afsluitende lange titelnummer kunnen er nog mee door, maar de rest is veel te braaf en kitscherig. Vooral de refreintjes zijn om te huilen zo simpel. Volgende keer toch maar weer Jorn Lande terughalen, vrees ik...

avatar van RuudC
Ze moeten Uli Kusch, drummer van het eerste uur, terughalen. Met afstand de beste songwriter die de band gehad heeft.

Jeddy van Est
Een briljant album van Masterplan, de beste sinds het debuut! Rick Altzi is al jarenlang een van mijn favoriete zangers (met name door At Vance) en afgelopen zaterdag heb ik zelfs even met hem gesproken, nadat ik hem met At Vance live heb gezien. Met name de eerste paar nummers en de laatste paar nummers vind ik erg sterk.

In het najaar ga ik vier dagen achter elkaar naar Masterplan. Hopelijk spelen ze dan veel nummers van dit album

avatar van The_CrY
De vijfde van Masterplan en ik ga helemaal mee met Jeddy van Est: dit is een van de fijnere platen van Masterplan. Natuurlijk, geen Jorn Lande (alweer), maar in plaats daarvan een hele goeie kloon die het gewoon ongestoord lekker doet. Ja en dan is het heel erg jammer dat Jan S. Eckert en Mike Terrana het ook al niet meer zoeken bij de band, waardoor het toch wel heel duidelijk is geworden dat dit dus echt de band van Roland Grapow is. De nieuwe line-up stelt niet teleur en is in ieder geval technisch bekwaam genoeg, maar wat het allemaal Masterplan houdt is natuurlijk het songmateriaal van Grapow wat gewoon weer erg goed is en heel erg klinkt als Masterplan. Qua geluid is deze iets donkerder, maar dat komt vooral door het uitgebouwde doch meesterlijke titelnummer dat mij persoonlijk qua sfeer wat doet denken aan 'The Dark Ride' van Helloween, die ook al door Grapow geschreven was. Daarnaast bevat Novum Initium verder alleen nog maar sterke nummers als 'The Game', 'Keep Your Dream Alive' en 'Return from Avalon', met misschien als enige uitzondering het wat dreinende 'Through Your Eyes'. Een stuk frisser, gevarieerde en kleurrijker dan de voorganger gelukkig.

Voorlopig 4 sterren.

avatar van notsub
Het gat dat Jorn achterlaat wordt meer dan behoorlijk opgevuld. Wel valt op dat Masterplan de Kamelot-truc uithaalt: er is een soort kloon opgenomen in de band. Het totaalgeluid verandert daardoor nauwelijks en dat is op zich wel fijn. Het niveau van het debuut halen is nog steeds een stap te ver, men komt af en toe wel in de buurt. Gelukkig trapt Masterplan niet in de power Metal val van de dubbele bas op hol en gaan met die banaan. Juist de melodie blijft een sterk punt. Een nieuwe start dus,en zeker geen valse.