The Bellamy Brothers - Best Of (1990)

Country
Label: Curb

1. Let Your Love Flow (3:18)
  2. If I Said You Had a Beautiful Body Would You Hold It Against Me (3:16)
  3. Old Hippie (4:06)
  4. Kids of the Baby Boom (3:29)
  5. Dancin' Cowboys (3:21)
  6. Bird Dog (2:29)
  7. Slippin' Away (2:58)
  8. Lovin' On (3:03)
  9. Ole Faithful (3:10)
  10. Satin Sheets (4:04)
DutchViking
Aardige compilatie van deze countryband. Met name Let Your Love Flow is fantastisch. Ik ben geen countryfan, maar dit is wel leuk. Ook songs als Lovin' On, Slipping Away en Dancin' Cowboys kunnen mij zeker bekoren.

Dancin' cowboys, singin' horses
Gypsy music, ringin' voices
Dancin' cowboys, singin' horses
Gypsy music, songs about love.

zijn dit soms de ooms van de muse-zanger?

DutchViking
De kans daarop lijkt me klein. Muse is een Britse rockband en dit zijn country-Amerikanen. Ik ken Muse wel redelijk, maar ik heb er nog nooit iets van gehoord dat ze familie van elkaar zijn.

avatar van John Doe
Even een snelle google search leverde ook niks op Bellamy is ook geen ongebruikelijke naam.

DutchViking
Ik ben een liefhebber van countrymuziek, maar met de traditionele countrymuziek uit de diepe binnenlanden van de VS heb ik vrij weinig. Zodra country glad of commercieel begint te worden, verliest het mij als liefhebber. Een enkele uitzondering daargelaten, kan ik meer genieten van vernieuwende countrymuzikanten die invloeden uit andere genres in hun muziek hebben geïntegreerd. Een veel gehoorde stelling is dat countrymuziek conservatief is en hoofdzakelijk beluisterd wordt door rednecks. Gezien de grote hoeveelheid substromingen kan die stelling al bij voorbaat beschouwd worden als fabel. Country kan immers ook innovatief, authentiek en progressief tegelijkertijd zijn.

Als er één band op deze aardkloot rondloopt die lak heeft aan alle vormen van vernieuwing, dan zijn het The Bellamy Brothers wel. In eigen land behoren ze qua populariteit tot de allergrootsten in haar genre, maar in Europa hebben de gebroeders Bellamy eigenlijk nooit voet aan vaste grond gekregen, uitgezonderd een handjevol liefhebbers in Duitsland.

Toen ik in jaren geleden het nummer Let Your Love Flow hoorde, was mijn interesse gewekt. Omdat studioplaten van de band vrijwel onvindbaar waren, kocht ik deze compilatie. Alleen daarom al was dit album een uitzondering in mijn collectie, die uitsluitend bestond (en bestaat) uit studio- en live-albums.

Na het bekende Let Your Love Flow volgde een rij songs, waarvan het merendeel inmiddels hopeloos gedateerd klinkt. Een voorbeeld daarvan is het banale If I Said You Had a Beautiful Body Would You Hold It Against Me, het flauwe Kids of the Baby Boom en de al even zouteloze cover Bird Dog. Het album bevat dus diverse skipmomenten en eigenlijk zijn naast Let Your Love Flow alleen Old Hippie en Ole Faithful nog vrij aardig en Dancin' Cowboys en Lovin' On zijn hooguit acceptabel.

Hoewel de aanstekelijke melodieën na afloop goed bij mij bleven hangen, zijn The Bellamy Brothers voor mij geen blijvertje. Als ik op zoek wil gaan naar de oervorm van country, dan luister ik wel naar Johnny Cash, Dolly Parton of Hank Williams. De oerconservatieve reputatie van The Bellamy Brothers helpt ook al niet echt mee voor een progressieveling als ik, waardoor ik uiteindelijk uitkom op 2*.

avatar van bikkel2
The Bellamy Brothers was een duo die in 1976 een grote hit scoorde met het pakkende Let Your Love Flow.
Nederland ging even voor het Countryduo door de knieen , want het werd een grote hit , die ook nu nog moeiteloos meegefloten wordt.
Luisterend naar het album , blijkt dit vooral ook hier het prijsnummer.
De rest is luchtige country/pop die te weinig diepgang kent , om ook te omarmen.
De stemmen zijn heel aardig en het is feitelijk muziek die het op een Country & Western partij ongetwijfeld goed doet.
Desondanks is het te netjes en te gladjes , net of de heren zich constant aan het inhouden zijn. Kortom weinig memorabel.

avatar van LucM
Ik heb een volledigere compilatie van The Bellamy Brothers. "Let Your Love Flow" en "If I Said You Had a Beautiful Body Would You Hold It Against" waren 2 grote hits en evergreens, de overige nummers van dit countryrock-duo vind ik ook nog acceptabel buiten de wat inspiratieloze Everly Brothers-cover "Bird Dog". Inderdaad een beetje te glad en luchtig, maar wel mooie stemmen.

avatar van musician
Je zult maar een Best of maken en dan niet verder komen dan 33 minuten.

Ik heb geen verstand van country en weet ook niet wat ik met de Bellamy brothers aan moet, wat ik er van moet denken.

Zelden luister ik echt aandachtig naar teksten maar If I said you ... heeft ongetwijfeld één van de meest treurige teksten aller tijden.

Toch vind ik het ook weer niet zo dramatisch af en toe een half uurtje de Bellamy brothers aan te horen. Het leidt niet tot agressie en wil, met af en toe een leuke wink, uitnodigen tot een aardig ritje op de prairie.

Maar Let your love flow is wel het meest nog aansprekende nummer van het album. Dezelfde conclusie die kan worden getrokken bij de cd waar Let your love flow de titeltrack van is.