Hehe... this is awkward.
Als het aankomt op de minst favoriete albums van BÖC is het vaak bij de fans een beetje schommelend tussen Mirrors, Revölution By Night en Club Ninja. Laatstgenoemde album heeft op internet nog wel een paar die hard fans die het hardste schreeuwen dat Club Ninja een onderschat meesterwerk is dat ten onrechte verafschuwd wordt. Ik hoor hierbij. Sterker nog, Club Ninja is zich langzaamaan aan het nestelen in mijn lijst van favoriete albums aller tijden.
Waarom ik Blue Öyster Cult waardeer, is hoe zij hun muziek zelfs op de simpelste momenten verschillende lagen en tegengestelde emoties in hun songs kunnen steken. Club Ninja voelt voor mij niet als een veilig album, ondanks dat songs als White Flags, Dancing In The Ruins en Beat 'Em Up simpel aan kunnen voelen. Een refrein als dat van Dancing In The Ruins geeft mij echter in al zijn aanstekelijkheid en lichtvoetige sound eerder een zwaarmoedige en fatalistische indruk. En als de band los gaat, dan gaat het ook goed los. Perfect Water is een naargeestige en dromerige ballad die wat mij betreft een van de beste songs ooit is. De versnelling op het einde in Shadow Warrior is opzwepende naar heavy metal-neigende hardrock met een fantastisch vurige gitaarsolo die Donald Roeser op zijn best laat horen. When The War Comes is heerlijk dreigend en het afsluitende Madness To The Method laat een perfecte combinatie van melancholische romantiek en virtuoos musiceren horen. De minutenlange afsluitende muzikale passage met de piano, gitaarsolo en opzwepende drums zet mijn gemoed iedere keer in vuur en vlam.
Begrijp ik de afkeer? Ja, want oppervlakkig klinkt Club Ninja simpel en gelikt. Is het echter nog steeds onmiskenbaar BÖC? Absoluut. In mijn ogen een nagenoeg perfect album, waarop de band een artistiek hoogtepunt bereikt.
Voorlopige tussenstand:
1. Club Ninja