Tiles - Fence the Clear (1997)

Label: Inside Out

1. Patterns (4:31)
  2. Beneath the Surface (5:00)
  3. Cactus Valley (6:58)
  4. Another's Hand (6:32)
  5. The Wading Pool (6:24)
  6. Gameshow (3:40)
  7. Fallen Pieces (1:25)
  8. Changing the Guard (7:18)
  9. Gabby's Happy Song (0:50)
  10. Checkerboards (14:43)
  11. Splinters of Truth * (0:50)
  12. No Failure (5:38) [Demo] *
  13. Ballad of the Sacred Cows (6:55) [Demo] *
  14. Opportunity (4:56) [Demo] *
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
En op een dag kwam Sir Spamalot in bezit van deze Fence the Clear van de Amerikaanse groep Tiles, dit is het tweede album en ik heb ook nummer drie Presents of Mind. Aanleiding van deze aankoop was jaren geleden een artikel en meerdere verwijzingen in een Engels fanmagazine van Rush, de titel van het tijdschrift ben ik jammer genoeg vergeten.
Tiles werd omschreven als de Amerikaanse Rush en dat klopt wel deels, er zijn parallellen tussen beider hun muziek, zanglijnen alsmede de mix van Terry Brown natuurlijk, die lang genoeg met Rush heeft gewerkt. Virtuoze muzikanten zijn het en het is progrock maar met scherpere tanden (Another’s Hand). De zang kan een beetje eentonig klinken, maar is wel zuiver. Er zijn ook gelijkenissen met het overbekende Dream Theater, maar meer song en minder gefreak, zoals u kunt zien tien nummers in één uur dus geen ellenlang gewauwel. The Wading Pool is volledig akoestisch en Fallen Pieces is een kort keyboard intro op Changing the Guard. Checkerboard is weliswaar een kanjer van bijna vijftien minuten maar verveelt geen seconde: prachtnummer.
Eigenlijk kan ik ze nog het beste vergelijken met de fantastische Nederlandse progrock van Marathon (The First Run – luistertip!). Vele hoogtepunten hier, maar mijn favorieten zijn en blijven: Beneath the Surface, Cactus Valley (subliem middenstuk) en Changing the Guard. Ik ben geen progrock kenner noch liefhebber maar als ze van het niveau van Marathon en/of Tiles zijn, mag je mij er altijd op attenderen. Ik verhoog gevoelig.
Te ontdekken album voor de fans van Dream Theater, Rush en Marathon. In 2004 is hiervan een remaster verschenen (met bonustracks – correctie ingediend), dus goed opletten voor aankoop.

avatar van ozwald
heb 'm geprobeerd Sir. Werd getriggerd door je enthousiaste review.
en de link daarin naar Rush die ik toch tot mijn top 5, goed maak er top 3 van, bands aller tijden reken.

Allemaal niet bijster slecht maar op alle fronten haalt het het volstrekt niet bij Lifeson, Lee, Peart..

avatar van Rockfan
Mwaooh, ik haal er veel uit maar Rush Nee....

Het klinkt wel goed iig.

avatar van Rockfan
De zanger gaat op den duur toch wel een beetje irriteren