Queensrÿche - Live Evolution (2001)

Rock / Metal
Label: Sanctuary

1. NM 156 (3:57)
  2. Walk in the Shadows (3:37)
  3. Road to Madness (5:46)
  4. Lady Wore Black (5:29)
  5. Take Hold of the Flame (4:56)
  6. Queen of the Ryche (5:01)
  7. London (5:16)
  8. Screaming in Digital (3:48)
  9. I Remember Now (1:14)
  10. Revolution Calling (5:14)
  11. Spreading the Disease (2:30)
  12. Requiem (1:14)
  13. Spreading the Disease (Part II) (1:49)
  14. The Mission (5:46)
  15. Suite Sister Mary (10:42)
  16. I Don't Believe in Love (4:23)
  17. Empty Room (1:22)
  18. Eyes of a Stranger (6:17)
  19. I Am I (4:05)
  20. Damaged (4:12)
  21. Empire (4:50)
  22. Silent Lucidity (5:28)
  23. Another Rainy Night (4:38)
  24. Jet City Woman (5:22)
  25. Liquid Sky (5:00)
  26. Sacred Ground (4:06)
  27. Falling Down (5:17)
  28. Hit the Black (3:40)
  29. Breakdown (4:03)
  30. The Right Side of My Mind (6:30)
avatar van Sinner
De opzet van Live Evolution is heel erg geslaagd. Het feit dat er van ieder album wel iets langskomt is in ieder geval veel boeiender dan het zoveelste platte greatest hits live setje. Dat er dan ook aandacht besteed word aan oudere songs als Walk In The Shadows, Screaming In Digital of London vind ik dan ook klasse.

Alleen jammer dat het geluid wat steriel is, het publiek zo goed als niet te horen is en Geoff Tate duidelijk wel zijn beste jaren achter zich heeft. Toch best een degelijk plaat voor de fans.

(overigens is de dvd wel rotslecht. Daar staat maar een deel van de show op, en die is overigens wel echt saai om te zien).

avatar van notsub
Wat mij vooral opvalt is dat het geheel na track 20 toch flink minder wordt. Maar daarvoor is het best genieten gblazen van de vele klassiekers die Queensryche op haar naam heeft staan. Jammergenoeg is de live-sfeer is niet echt voelbaar. Een officieel live-album van de Promised Land tour stukken was leuker geweest. 3.5

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Voor alle duidelijkheid: de opzet van dit live-album was wel degelijk een live en chronologisch overzicht vanaf The Warning tot ...

Dat het wat minder wordt (voor mij na nummer 22) is jammer maar begrijpelijk.

avatar van ricardo
Volgens mij is dit wel een lekker live album met vooral erg veel nummers van het album Operation Mindcrime. Ik heb deze nog niet zien liggen, maar als ik hem tegenkom voor een redelijke prijs dan gaatie wel mee natuurlijk.

Joy
de laatste 6 nummers zijn helaas de moeite niet waard

tot dan een prima plaat

avatar van Bravejester
Ik vind Q2k een goed album waarvan dus hier de nrs 23 t/m 28 met uitzondering van nr 26 ( Hit The Black ) van dit album zijn.

Daarvan vind ik toch vooral Falling Down en Breakdown geslaagd maar voor The Right Side Of My Mind wat voor mij 1 van de favorieten is van dit album.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Het is hun eigen schuld. Huh? Het is hun eigen schuld dat ik dit livealbum met het mes tussen de tanden en alle zintuigen op scherp beluister want met een dergelijke setlist laat je mijn tikkertje iets sneller tikken. Onderverdeeld in 4 “suites”, EP/Warning/Rage Suite, Mindcrime Suite, Empire/Promised Land Suite en HITNF/Q2K Suite schep je grote verwachtingen.

Over de kwaliteiten van de songs van de eerste drie suites kun je niet moeilijk doen, het is de periode waarin Queensrÿche uit de oersoep van Amerikaanse power metaal kroop en als een raket hemelse hoogtes bereikte in het muziekuniversum. De vierde suite heeft zijn momenten maar ondertussen zijn ze al lang weer op Moeder Aarde geland. Mensen die mij kennen weten wat ik van Queensrÿche vind en hun albumreeks tot en met Promised Land, stuk voor stuk meesterwerkjes van meesterlijke muzikanten en onderling fel gevarieerd.

Mijn verwachtingen worden niet ingelost, ondanks de prima setlist (ook vanaf nummer 24). Ik stoor me hier en daar aan de zang van Geoff Tate, eens een wereldzanger maar nu kort van adem en soms net niet de hoge noten halend. Verstaanbaar want hij wordt ook een dagje ouder, moet hij maar zijn stem verzorgen. Hij heeft hulp nodig met veranderingen in zanglijnen, galm op de zang en achtergrondkoortjes op tape. Leeftijd achterhaalt iedereen wel en zeker een zanger met zijn specifieke eigenschappen en kwaliteiten. De ritmesectie met Scott Rockenfield en Eddie Jackson is rotsvast en zoals altijd betrouwbaar. Nog een probleem heb ik met de gitaristen, niet met Michael Wilton die meer dan zijn werk doet maar met Kelly Gray, die de schoenen van voorganger Chris DeGarmo niet kan vullen met zijn zwakke gitaarpartijen (voorbeeld: Walk in the Shadows) en niet zo vertrouwd lijkt met het concept twingitaarwerk. Staat hij daarom achterop in de mix ten opzichte van Michael Wilton?

Silent Lucidity blijft eenzame klasse maar het weglaten van het snelle deel van Roads to Madness vind ik een regelrechte schande, speel het volledig of speel het niet! Het is een registratie van twee optredens op 27 en 28 juni 2001 in The Moore Theatre in Seattle, Washington. Ze spelen een thuismatch maar horen jullie veel interactie met het publiek? Hun eerste echte livealbum (Operation: Livecrime uit 1991 laat ik even buiten beschouwing) en het ontgoochelt een beetje.

avatar van gigage
Van deze uitgave heb ik alleen de DVD. Voordeel daarvan is dat er een hele show opstaat, beperkt tot 20 songs, die niet chronologisch gespeeld zijn zodat je niet het gevoel hebt dat deze als een nachtkaars uit gaat. Aanrader! (de dvd althans)
Live Evolution - tracklist dvd

avatar van habada
Beetje teleurstellend en dan vooral de zang.
ik koester maar de herinneringen aan de live optredens ttv operation mindcrime tour..
Sommige groepen moet je ook zien om optimaal van te genieten..

avatar van Von Helsing
Eigenlijk is Live Evolution een fantastisch live album waar de band en ook Geoff Tate goed op dreef zijn. De hogere regionen worden niet meer gehaald maar so what. De uitvoeringen en de songkeuzes zijn prima op orde, chronologisch opbouwend. Geoff legt een gevoel in zijn woorden die ik mis bij Todd. Todd is IA en Geoff is de wortel van Queensrÿche.

Ik hoop nog steeds op een reünie maar met rechtszaak na rechtszaak wordt dit lastig.

Verdomd jammer dat er inderdaad niet echt een live gevoel aanwezig is bij dit album. Tel daarbij op de wat matte mix en de stem van Tate die niet echt de hoge noten hier haalt en dat levert een licht teleurstellende plaat op, ondanks de indrukwekkende setlist. Heel jammer. De live opnamen te horen op de reissue remaster van de eerste E.P. blijven toch het ultieme live document van deze fantastische, unieke groep.