Europe - Europe (1983)

Zweden
Label: Hot

1. In the Future to Come (5:01)
  2. Farewell (4:16)
  3. Seven Doors Hotel (5:17)
  4. The King Will Return (5:35)
  5. Boyazont (2:33)
  6. Children of This Time (4:55)
  7. Words of Wisdom (4:07)
  8. Paradize Bay (3:53)
  9. Memories (4:32)
Sterk debuut.

avatar van Genesis
Interessante plaat, aangezien Europe van oorsprong een progressive rock band is. Op dit album (dat tevens de allereerste van Europe is) is dat nog een klein beetje te horen. Bovendien is het allemaal een stuk minder glad en 80's.

Als je het openingnummer, in the Future to Come, hoort zou je dit echter niet denken. Deze had zo op The Final Countdown kunnen staan. Het is echter wel een waanzinnig goed nummer en gelukkig ook te vinden op de meeste verzamelaars. Daarna volgt het wat rustigere Farewell, dat zeker wel rockt maar niet bepaald bol staat van muzikale genialiteit. Als derde volgt Seven Doors Hotel. Een nummer dat gebaseerd is op een Italiaanse horrorfilm genaamd The Beyond uit de jaren 70. Mooie piano intro, een waanzinnig solo en een geweldige refrein zorgen ervoor dat ik dit nog steeds het beste nummer van deze plaat en misschien wel het beste nummer van Europe ooit vind. Echt een aanrader om even te luisteren, ook voor mensen die niet van Europe houden.

The King Will Return is dan zo'n nummer die wat progressive rock uitstraalt. Zowel qua lyrics als melodie. Mooi nummer, maar had van mij wat sneller gemogen. Nu lijkt het net een ballad maar dat kan niet bepaald de bedoeling zijn geweest van Tempest en co. Boyazant is een geweldig intrumentaal nummer. Lekker drumwerk en dito gitaar. Jammer dat ie zo kort duurt. Dan volgt Children of This Time die qua structuur wat op In The Future To Come lijkt, maar het niveau van dat nummer helaas niet haalt. Words of Wisdom is dan weer een van mn personelijke favorieten. Na SDH het beste nummer van deze plaat. Het begint met een couplet (goh) maar daarna volgt eigenlijk alleen nog maar het refrein dat zo'n 3 a 4 minuten achter elkaar doordendert. Een refrein dat ik eigenlijk altijd uit volle borst meezing: Whoho Words of Wisdom, Whoho so much more. Heerlijk Ook geweldig gezongen door Joey.

Paradize Bay is wat harder dan de rest. Valt voor de rest weinig van te zeggen. Lekker nummer. Dan komt alweer het laatste nummer van de CD: Memories. Mooi nummer, beetje in de trant van de vorige twee nummers.

Al met al een goede CD die net even anders is dan de vervolg CD's van deze band. Lekker ruig, goede solo's, een proggy randje en (uiteraard) een fantastische stem van Joey Tempest. En een erg mooie hoes moet ik zeggen: 4*

* * * *

Genesis schreef:

Volgens mij was dat nou juist wel de bedoeling. Europe heeft altijd 1 of 2 ballads op haar platen, en haar debuut is hierop geen uitzondering. Het had juist aan kracht verloren als het sneller was gespeeld..

Het was bij de meeste jaren 80 hardrock bands ook een beetje traditie om halverwege de plaat (meestal het laatste nummer van kant A) een ballad te hebben.

Verder erg leuk stukje om te lezen, ik geef hem ook 4*

Kwam met Seven Doors Hotel in aanraking via de 12 inch van Rock the Night, was meteen weg van de plaat

avatar van Rinus
Totaal geen onaardig debuutalbum, maar de volle potentie kwam hier nog niet uit. Dat zou pas bij de opvolger komen,.

avatar van James Douglas
Seven Doors Hotel!

Voor de mensen die weten te melden dat 'Europe' niet onbeschoft kan rocken. Think again.

avatar van rkdev
Genesis schreef:

Ja, ik ken dit nummer als B-kant van een Europe single die ik in mijn jeugd kocht (volgens mij was het Rock the Night), maar dit nummer heeft voor mij wel de tand des tijds doorstaan. Erg goed !

Haha, dat is nog een gekuiste versie van SDH.
De cdversie is iets anders

flebbie
Klopt, die b-kant van Rock The Night is een opnieuw opgenomen versie. Destijds veel naar geluisterd als klein ventje, heb het singeltje nog steeds

Het origineel op dit album klinkt iets rauwer.

avatar van rkdev
Ken ondertussen beide versies, en ze hebben allebei wel iets.
Het blijft gewoon een geweldig nummer.
En ook ik heb de single nog ...

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Van Europe ken ik twee albums: dit debuut en opvolger Wings of Tomorrow. Natuurlijk heb ik ook al gehoord van die megahit The Final Countdown maar mij interesseren meer beide voorgangers.
Je hoort een meer dan aardige hardrockgroep met een ferme gitarist (John Norum), Europe voor het tienermeisjes-syndroom. Ik ben blij dat op dit album de keyboards nog mooi op de achtergrond staan. Tenslotte waren ze toen nog maar met zijn vieren. Prijsbeest is voor mij ook Seven Doors Hotel.

avatar van vielip
Prima debuut! Samen met opvolger Wings mijn favoriete Europe albums. Op dit debuut klinkt de band nog lekker onstuimig en ongepolijst! Eigenlijk staat er geen echt slecht nummer tussen maar vind ik ( in tegenstelling tot Genesis) Words of wisdom een iets minder nummer. Het intro begint verrassend maar daarna wordt het toch wel erg voorspelbaar. Maar echt slecht vind ik het ook weer niet. Prijsnummers voor mij zijn Seven doors hotel (uiteraard), The king will return, Children of this time, Paradize bay en Memories.
De opnieuw opgenomen versie van SDH had ik trouwens ook als eerste (b-kant Rock the night single). Was er vanaf het begin al helemaal weg van maar toen ik later de oorspronkelijke versie hoorde steeg ie nog meer in waarde!
Grote verschil zit 'm voor mij in de solo. Die is op de album versie werkelijk fenomenaal!!

avatar van Houn
Heb altijd een zwak voor Europe gehad. Mede ook omdat het denk ik, mijn aanraking met rock-metal muziek is geweest. Vanwege pa die dit in de auto draaide. Prima album 3,5* met uitschieter in the future to come en seven doors hotel. lekker

avatar van Kronos
Aardig debuut. Het tempo zit er meestal lekker in maar de nummers zijn niet echt sterk. Het potentieel van de band is al wel duidelijk te horen en later zou een en ander verder uit- en afgewerkt worden.

Eigenlijk lijkt de huidige Europe meer een voortzetting van deze stijl dan van hun commerciëlere periode midden jaren tachtig. Stevige melodieuze hardrock zonder al te veel toeters en bellen.

avatar van vielip
Ja alleen maken ze nu mindere albums vind ik. Ook al zijn de nummers op dit debuut misschien niet allemaal goed of even sterk; ik hoor het toch liever dan bijv. een Last look at Eden.

avatar van Edwynn
Ik draai deze niet vaak. Enkel In The Future To Come en Seven Doors Hotel zijn krakers van de eerste orde. De rommelige sound geeft het wat extra charme.
De rest van de nummers vind ik, ondanks een paar toffe passages, ook maar zo/zo.
Wel aardig dus, maar Wings Of Tomorrow veegt m.i. de vloer aan met het debuut.

avatar van vielip
Ik mag alle nummers wel graag horen maar ik heb dan ook een zwak voor deze band. Vind je Memories en The king will return ook niet goed Edwynn? Die nummers reken ik toch wel tot de betere hoor. Ben het wel met je eens dat Wings of tomorrow de vloer aanveegt met dit debuut trouwens. Dat album is een klassieker! Niks meer niks minder

Nieuwstad
vielip schreef:

Ja vind ik ook, dit klinkt veel frisser en heeft sterkere songs. Vind het eigenlijk een vreemde vergelijking. Dit geluid valt onder klassieke hardrock, kun je van het nieuwe werk niet bepaald zeggen.

Ik zie dit album als een soort blauwdruk voor Wing Of Tomorrow, daar valt alles pas echt op zijn plaats. De band heeft ook wel eens toegegeven dat ze er destijds nog niet helemaal klaar voor waren. Maar ja ze hadden een song contest gewonnen met als prijs: een heel album opnemen!

Leuk dat John Norum ook op dit album een instrumentaaltje mocht opnemen, het laat horen dat hij een echte Schenker/Blackmore fanaat was. Verder springt Seven Doors Hotel er natuurlijk uit. Die solo! John Norum zorgt wat dat betreft toch wel voor de krenten in de pap op dit album. Toch mag Joey's gouden strot ook niet onvermeldt blijven. Ook als songschrijver stond hij toen al zijn mannetje.

avatar van lennon
Aardig album, maar vind het te gedateerd klinken om het nog echt heel erg goed te vinden.

gedateerd hoeft niet slecht te zijn in het algemeen, maar bij dit album is dat een beetje wel het geval.

avatar van Dream Theater
Groots debuut van een toen nog volslagen onbekende band maar wat een mooie nummers staan hier toch op! In the Future to Come, Seven Doors Hotel, Children of The Time of Memories zijn prachtige melodieuze rocknummers met heerlijk gitaarspel van John Norum. De eerste twee platen van Europe zijn zeer de moeite waard!

avatar van Metalhead99
Wat een laag gemiddelde voor zo'n geweldig debuut!
De kwaliteit spat er op deze plaat gelijk al vanaf. Mijn persoonlijke favorieten zijn "Farewell" en afsluiter "Memories". Pakkende melodielijnen die in het hoofd blijven zitten. Gewoon erg goed!

avatar van Metalhead99
Na mezelf voorgenomen te hebben om eens de Europe discografie door te nemen begon ik maar eens met het wederom beluisteren van deze plaat.
Ik moet zeggen dat mijn enthousiasme van een jaar geleden er niet minder op is geworden.
Ik heb nu echter Seven Doors Hotel en The King Will Return als favorieten. Laatstgenoemde blijft gewoon lekker hangen. Vooral het catchy gitaargeluid doet het gewoon goed bij mij.
Op Seven Doors Hotel laat Tempest zich van zijn beste kant horen en ook op dit nummer is het gitaarwerk erg aangenaam.

Blijft een lekker debuut!

avatar van vielip
Helemaal met je eens! Blijft een lekker debuut. Al blijft de opvolger mijn absolute favoriet van Europe! Op dit debuut zijn ze echter nog zó onbevangen en ongepolijst. Komt ook door de produktie. Op Wings of tomorrow klinken ze al een stuk volwassener en zijn de composities ook doordachter vind ik. En dat terwijl die plaat amper een jaar na deze uit kwam.

Verhoog met 0.5 naar 3.

Heb de plaat inmiddels op vinyl, en vind m toch wel aardig, maar echt niet meer dan dat.

7 doors hotel blijft het beste nummer hier, met Words of Wisdom als goede 2e.

avatar van vielip
Words of wisdom vind ik dan weer het mindere nummer van het album. Nog altijd meer dan acceptabel hoor., begrijp me niet verkeerd. Maar het heeft me nooit zo kunnen raken als de rest.

avatar van gigage
Zwedens antwoord op het nwobhm geweld? Nou soms wel. De opener en Memories hakken er toch best lekker in. Dit krijg je als er geen geld is voor 210 overdubs en pro tools nog uitgevonden moet worden. Allercharmanst debuut.

avatar van vielip
Heb een tijdje terug de Japanse remaster op cd (die uit 2004) binnen gehengeld. Puur omdat ik had gelezen dat het geluid op de remasters van de eerste 4 Europe albums uit dat jaar een (behoorlijke) verbetering zouden zijn ten opzichte van de originele (cd) releases. Dit kan ik bevestigen! Alles klinkt een stuk meer open en helder. In tegenstelling tot vele remasters waar geen ruk aan is gedaan, klinken deze écht opgepoetsterderder

avatar van lennon
Vraag me overigens af waarom besloten is om de hoes voor de latere heruitgave aan te passen?

Weet iemand dat?

avatar van vielip
Welke bedoel je precies? Die met de beelden?