Milktoast schreef:
Zeer fijne plaat van Amorphis die ik pas later ben gaan waarderen. Op dit album zijn ze het verste verwijderd van de metal die ze vroeger maakten en daardoor wordt dit album over het algemeen niet zo gewaardeerd door de Amorphis-liefhebber.
Zo ervaar ik dat dus ook. Na een paar intense herbeluistersessies ben ik hun gedurfde, modernere en rauwere koers juist gaan waarderen. Dit album markeert een hoogtepunt in hun vernieuwingsdrang, met een sound die soms doet denken aan gruizige alternative rock van bijv. Stone Temple Pilots, terwijl ze hun folk- en prog-wortels behouden.
Opvallend: na dit album krabbelde Amorphis deels terug om hun oude metalpubliek te herwinnen met zwaardere platen als Eclipse. Maar hier? Hier gaan ze all-in op vernieuwing.
Day of Your Beliefs
De opener komt meteen lekker binnen met een mix van prog en zanglijnen die zo uit een oud Scandinavisch folkliedje gehaald lijken. Pasi Koskinen’s cleane vocalen zijn krachtig en emotioneel, terwijl de keyboards een psychedelisch jaren ’70-tintje toevoegen. Dit is Amorphis die de grenzen van hun genre oprekt, met een toegankelijke maar intense vibe.
Planetary Misfortune
Hier komt de moderne, rauwe koers vol naar voren. De ritmesectie is strak, met een bijna popachtige catchiness in de refreinen. De droge sound zorgt er voor dat het toch zwaar en gruizig blijft. Een gewaagde kruising die werkt.
Evil Inside
De single is compact, met een riff die deels teruggrijpt naar hun metalverleden maar met een rauwe stonerrock edge. Pasi Koskinen’s zang wisselt tussen introspectief en explosief, dit voegt een donkere, bijna grunge-achtige sfeer toe. Amorphis klonk nog nooit zo toegankelijk, maar nog steeds met ballen.
Mourning Soil
Een ingetogen parel die de melancholie van Elegy oproept, maar met een modernere, rauwere productie. Pasi weet met zijn manier van zingen opnieuw een kosmische droefheid te creëren die uniek is. Naar het einde toe wordt het gitaarwerk steeds intenser.
Far From the Sun
De titeltrack is echt een meesterwerk: een vier minuten durende reis met relaxte jaren 70 vibe dankzij het orgel en hypnotiserende, vloeiende gitaarspel, en opnieuw Koskinen’s bezielde zang. Wat was die man toch goed bij Amorphis.
Ethereal Solitude
Deze tracks gaan naadloos over, donker en sfeervol, als een Finse winternacht. De prog-elementen zijn prominent, Pink Floyd is niet ver weg. Het is een emotionele uppercut die de balans vindt tussen introspectie en kracht. De Gilmouriaanse solo maakt het helemaal af.
Killing Goodness
Na een aantal sfeervolle tracks is het nu tijd voor een verrassend vuig, upbeat nummer met een aanstekelijk (stoner)riff. Een nummer die ondanks de moderne, rauwe sound toch die typische Amorphis-melancholie draagt. Ook dit blijft hangen.
God of Deception
Een nummer met een heerlijke drive en opnieuw Scott Weiland achtige zanglijnen. De rauwe energie icm de moderne droge productie houdt het fris.
Higher Ground
Een majestueus nummer die folk, prog en metal versmelt. De veelzijdigheid in dit nummer zorgt er voor dat er steeds weer nieuwe lagen worden onthult.
Smithereens
De afsluiter is echt een knaller, met halverwege een gitaarriff die ze rechtstreeks geleend lijken te hebben van Pink Floyd’s Echoes – die galmende, zwevende vibe is onmiskenbaar. De track combineert agressie en melodie, met Koskinen’s vocalen als emotioneel anker.
Op zich was dit al een waardig afscheid maar er is meer, namelijk een aantal bonustracks:
Shining Turns to Grey
Een korte, krachtige track. Geen hoogvlieger, maar gewoon een mooi extraatje.
Follow Me into the Fire
Een episch, filmisch nummer met uitwaaierende, rauwe gitaren en een groots arrangement. Het bouwt prachtig op en voelt als een logisch verlengstuk van het album.
Darkrooms
Een sfeervolle, donkere track dat slepende passages afwisselt met up tempo werk.
Dreams of the Damned
Dit is één van de meest spookachtige en melancholische nummers die de band ooit heeft geschreven, vooral het prachtige gitaarspel valt op. Had goed kunnen werken als afsluiter op het reguliere album.
Far From the Sun (Acoustic)
Deze akoestische versie is net als de band versie een juweel. Een must-hear.
Conclusie
Far From the Sun was de overtreffende trap qua vernieuwing, ze durfden een modernere, gruizige koers te varen die bij veel fans niet goed viel. Ik vond het destijds ook niet veel aan en hield meer van de oudere platen. Maar denk er nu dus heel anders over, ik vind het wel erg geslaagd. De nummers zijn gewoon erg goed en bij nadere beluistering kom ik tot de conclusie dat ze hun folk- en prog-wortels wel degelijk trouw zijn gebleven. De Kalevala-teksten houden de Finse mystiek intact. Grootste veranderingen zijn toch de grunge en Pink Floyd invloeden. Helaas zijn de blazertjes verdwenen. Net als de grunts. Maar die mis ik dus helemaal niet en op Am Universum waren ze er ook al niet/nauwelijks meer volgens mij. Hierna gingen ze weer de metalkant op met een nieuwe zanger. Daarom wordt Pasi wel eens gezien als de schuldige van de experimentele periode. Maar de man ging verder met
Ajattara, nou niet bepaalde lichte kost.
De 5 bonustracks - vooral de akoestische “Far From the Sun” en “Dreams of the Damned” - zijn waardevolle toevoegingen. Maar misschien was het beter geweest ze als afzonderlijke EP te releasen.
Beoordeling: 5* voor het reguliere album.