Renaissance - Grandine il Vento (2013)

Alternatieve titel: Symphony of Light

Label: JVC

1. Symphony of Light (12:09)
  2. Waterfall (4:45)
  3. Grandine il Vento (6:30)
  4. Porcelain (6:42)
  5. Cry to the World (5:45)

met Ian Anderson

6. Air of Drama (5:21)
  7. Blood Silver Like Moonlight (5:16)

met John Wetton

8. The Mystic and the Muse (7:48)
  9. Tonight * (4:22)
  10. Immortal Beloved * (5:36)
  11. Renaissance Man * (3:26)
avatar van Svendra
Bij het vorige album uit 2001 werd ik regelmatig geraakt, bij Grandine il Vento gebeurt dat niet. Ergens is dat gek. Er komen mooie melodieën voorbij en de composities zijn inhoudelijk best aardig, op een paar nummers na. Annie Haslam (69 inmiddels) zingt wat mij betreft voldoende zuiver en overtuigend. Al heb ik moeite met dat vibrato aan het begin en slot van Symphony of Light.

Gaandeweg wordt me duidelijk dat de pijn vooral in de productie zit. Ik hoor geen rockgroep Renaissance maar een zangeres met begeleiding. Een softklassieke begeleiding wel te verstaan, veilig opgenomen en saai. Kenmerkend voor oude Renaissance albums is een boeiend spanningsveld tussen rock en klassiek. Op Grandine il Vento is de rock ondergeschikt en de spanning komt nooit van de grond.