N.W.A - Efil4zaggin (1991)

Alternatieve titel: Niggaz4life

Label: Ruthless

1. Prelude (2:27)

met Above the Law

2. Real Niggaz Don't Die (3:40)
  3. Niggaz 4 Life (4:58)
  4. Protest (0:53)
  5. Appetite for Destruction (3:22)
  6. Don't Drink That Wine (1:07)
  7. Alwayz into Somethin' (4:25)

met Admiral Dancehall

8. Message to B.A. (0:48)
  9. Real Niggaz (4:27)
  10. To Kill a Hooker (0:50)
  11. One Less Bitch (4:47)
  12. Findum, Fuckum & Flee (3:55)

met CPO

13. Automobile (3:15)
  14. She Swallowed It (4:13)
  15. I'd Rather Fuck You (3:57)
  16. Approach to Danger (2:45)
  17. 1-900-2-Compton (1:27)
  18. The Dayz of Wayback (4:15)

met Admiral Dancehall

avatar van Jordy
De politiek correcte mening is om te vinden dat dit album minder was dan de eerste. Dat NWA NWA niet is zonder Ice Cube. Dat Dre hier niet zo goed produceerde. Dat de lyrics de maatschappijkritiek van het eerste album misten.

Maar oh wat vind ik dit een lekker album, ongelofelijk vaak geluisterd. Grappig, funky, opzwepend.

Kos
Ik luister 'm nu nog steeds vaak. Het ene nummer meer dan het andere, maar het is toch opvallend om te horen dat het nog altijd een zeer modern album is. Veel tracks zouden nu ook nog uitgebracht kunnen worden.

Jordy schreef:
Dat NWA NWA niet is zonder Ice Cube. Dat de lyrics de maatschappijkritiek van het eerste album misten.

Hier ben ik het volkomen mee eens. Teveel van hetzelfde op dit album. Maar dat Dre niet funky produceerde, is onzin.

Tja , maatschappelijke kritiek is hier niet te vinden zoals bij "straight outta compton" ( geniaal alum imo). N.W.A. wou hier met andere onderwerpen chokeren. Toch een echte klassieker , Dre produceerde zeker wel funky en het zijn allemaal erg goede mc's. Ice cube mis je idd wel een beetje , niet tegenstaande zijn eazy - e , mc ren en de grotere bijdrage van tekst van dre dan bij straight outta compton ( die indruk heb ik toch , straight outta comtpon nog niet volledig beluisterd) genoeg voor een fantastisch hiphop-album.

avatar van Gyzzz
Hoewel de raps aan kwaliteit moeten inboeten zonder Ice Cube is vervelend, maar de beats van nummers als Alwayz into Somethin' zijn het begin van de G-Funk periode, dus dit album verdient gewoon 4,5 ster.

avatar van george clinton
sn@ke schreef:
N.W.A. wou hier met andere onderwerpen chokeren.

Ik weet niet of het echt de bedoeling was om te shockeren. Ik heb ooit ergens gelezen dat de teksten van dit album niet al te serieus waren bedoeld, eerder een soort parodie vormden.

avatar van T.O.
Zou kunnen, het is wel erg deprimerend destructief als ik het nu terugluister.

george clinton schreef:

En ik maar denken dat ze echt hoertjes ontvoerden om ze vervolgens te vermoorden

Kos
One Less Bitch you gotta worry about .

avatar van Gyzzz
Dat nummer heeft overigens wel weer een hele goede beat.

eazyfan
nice beats met goeie teksten maar sommige liedjes zijn wel een beetje niet zo goed voor N.W.A

eazyfan
zeer lekker album tracks als Real Niggaz Don't Die,Niggaz 4 Life,Appetite for Destruction,Findum, Fuckum & Flee,Approach to Danger,... zijn echt xtreem goed

Relax
Echt perfect, echt goed op iedere punt.
Het begind al zo lekker, zwaar relaxte beats en gave samples.
Sommige beats klinken dark achtig en thats what i like bout it.
Dr. Dre met zijn flow erop en het is niet verkeerd.
En vooral FUNKY echt prachtig, een 5.0 voor deze klasieker.
Jammer dat ze geen nieuw album hebben uitgebracht waar ze mee bezig waren.

avatar van MJ_DA_MAN
allemaal leuke ''liedjes'' idd

Marcel²
Dit album is natuurlijk ook erg goed. Toch mis ik Ice Cube een beetje. Wel moet ik zeggen dat Eazy E hier op dit album al beter gaat rappen. Toch ook 4* voor deze klassieker.

eazyfan
heb nog eens straight outta compton en deze beluistert
en het GROTE verschil is dat deze heel wat minder street
is.ze rappen over wat andere dingen de streetlyrics waren
voor een groot stuk wel weg.

eazyfan
als ik hier mijn favo-trax kiezen kies ik er tog geen van de EP.

eazyfan
Ik ga dit album straks miss nog eens opleggen, echte G-Funk ,het word miss geen 4,5* maar die 4* blijft er mooi staan, erg waardige opvolger van Straight Outta Compton!!!lyrisch voel je wel op sommige momenten een mooie vooruitgang, de productie is wel totaal anders want dit is G-Funk. Ice Cube was er niet meer ,Real Niggaz en Niggaz 4 Life blijven mijn 2 favo's, hier werd er ook veel meer over erotiek gerapt, nouja eigenlijk echt teveel, vind ik echt jammer en soms echt verspilling, Id Rather Fuck You, Automobile, She Swallod It, Findum Fuckum & Flee, 4 tracks echt beetje teveel, die laatste is wel een mooie sample van Rappers Delight, erg fijn om te horen .Dre rapt hier ook voor de 1ste keer echt gangsta:
Step Up,Go To Bed, Cuz If U Misled,U Get A Muthaphukin Bullet In Ya Forehead!!!
-Real Niggaz
Blijft gewoon geweldige line, in dezelfde track word Ice Cube nog eens mooi gedist:
We Started With To Much Cargo, So Im Glad We Got Rid Of Benidict Arnold
Ja Dr. Dre steelt echt de show op die track, op lyrisch vlak dan.alhoewel MC Ren opent ook erg nice:
Prisoner like a hostage yo
You should've covered your motherfucking head like an ostrich.
Deep in the dirt cause you'se a sucker
And your ass up high so I can kick the motherfucker.
Don't try to hang you best avoid
Cause my foot'll be so far up your ass you'll get hemorrhoids.
Before you try to fuck with Ren
I'll put two in your ass and you'll be shitting in size ten

eazyfan schreef:
hier werd er ook veel meer over erotiek gerapt
'erotiek' is wel een erg zachtzinnige banaming .

Relax
Kos schreef:
'erotiek' is wel een erg zachtzinnige banaming .

Het ging gewoon over Hardcore n**ken, plus die geluiden er nog bij, machtig

avatar van Jordy
Wat grappig, die clip van Appetite. Op het album hoor je nooit wat nou Eazy's number ten was

Kos
Die van Alwayz into Somethin is wel een lekker agressieve .

avatar van T.O.
Inderdaad, die kwam aardig gecensureerd voorbij destijds

Leuke cameo van 1 seconde voor The D.O.C. ook

avatar van thomzi50
Ik heb de NWA-Clips dvd en daar staan deze clips ook op, met nog wat meer. Erg de moeite waard inderdaad, leuk ook The D.O.C.

avatar van Jorge-E
Ik vind het spijtig dat elk rap album skits heeft als, 1-900-2 Compton; to kill a hooker, Protest... Zoals deze er ook veel heeft.
Qua tracks zit het hier wel goed: always into something is erg goed. She swallowed it is ook een leuke track, het vervolg op just don't bite it.

avatar van FunkyMonk
Jorge-E schreef:

Qua tracks zit het hier wel goed: always into something is erg goed.

Vind dit makkelijk de beste track hier; écht suppppppperrrrr-laidback.

Raekwon the chef
Real Niggaz Don't Die vind ik veruit het beste nummer hier

eazyfan
Voor mij blijft dat de titel-track, vooral door hoe Eazy-E daarin komt, echt geniaal En die erg vette Dre-beat natuurlijk.

avatar van RJR
RJR
Ik heb het album nog nooit in zijn geheel geluisterd, maar wat is Niggaz 4 Life een heerlijk nummer zeg

Lil Bizzy Bone
Automobile is het een van de grappigste nummer die ik ken!