Draconian - Arcane Rain Fell (2005)

Zweden
Label: Napalm

1. A Scenery of Loss (9:11)
  2. Daylight Misery (5:31)
  3. The Apostasy Canticle (9:52)
  4. Expostulation (2:05)
  5. Heaven Laid in Tears (Angel' Lament) (6:54)
  6. The Abhorrent Rays (5:33)
  7. The Everlasting Scar (6:00)
  8. Death Came Near Me (15:21)
Ach laat ik hier maar wat plaatsen dan. Verbazingwekkend dat hier zo weinig op is gestemd. Toch een van de beste Doom bands van dit moment. Mooie vrouwelijke vocalen afgewisseld met grunt, zang en stukken gesproken tekst van mannelijke kant. Bovendien is de gitaarsound erg mooi. Heeft wel een beetje een Pink Floyd touch die solo's. Anyway, elke doomfan zou dit album op zn minst moeten kennen.

4.5*

avatar van james_cameron
Draconian is absoluut één van mijn favoriete doom-bands. Ook dit album is weer zeer sfeervol en qua songmateriaal ijzersterk. De band weet steeds precies de juiste snaar te raken en wisselt tragere stukken af met meer riff-georiënteerd metalwerk. De ruige stem van de zanger en de engelachtige stem van de zangeres gaan prachtig samen. En de platen hierna worden alleen maar beter...

avatar van wizard
Aan de lovende woorden van ThirdEyeCitizen en James Cameron heb ik weinig toe te voegen, hoewel ik Pink Floyd niet echt in de solo's terughoor. Dit is inderdaad een erg sterk uitgevoerd doomalbum. Hoewel bijna alle nummers sterk zijn (slechts het gesproken Expostulation had van mij weggelaten mogen worden), springt The Everlasting Scar er bovenuit.
Toch weerhoudt iets me om hier meer dan vier sterren te geven: het geheel klinkt zo gelikt, dat soms tijdens het luisteren het idee me bekruipt dat ik luister naar een band die zich een kunstje eigen heeft gemaakt, en niet naar een band die enthousiast met doommuziek bezig is. Het zal aan mij liggen, maar het beinvloedt mijn waardering voor Arcane Rain Fell toch.

4.0*

avatar van Kondoro0614
Death Came Near Me

avatar van Slothrop
Slepend, mistroostig en zwaar. Het artwork voor de albumhoes is erg goed gekozen, want als je Arcane Rain Fell luistert zit je er zelf waarschijnlijk ook zo bij als de figuur op de cover.

Alles is hier net wat strakker uitgewerkt dan al niet verkeerde debuut. De songs klinken intenser en de depressieve sfeer en emoties zijn nog indringender. In die zin is dit wel echt muziek waarvoor ik in de stemming moet zijn en die ik niet zomaar ieder moment kan draaien. Anders Jacobsson heeft ook echt een sterke grunt valt me hier op, en de zang van Lisa vormt hiermee een mooi contrast.

Een klein minpuntje vind ik enkele spoken word-passages, die wat al te dramatisch aandoen. Ook duurt het album misschien net iets te lang, of had er net iets meer afwisseling in de nummers gemogen - maar los daarvan is dit toch absoluut een moderne klassieker in het Death/Doom-genre.

Tussenstand:
1. Arcane Rain Fell (4*)
2. Where Lovers Mourn (3,5)