Doveman - The Acrobat (2005)

Pop / Folk

9. Drinking (3:37)
  10. Dancing (5:22)
Doveman plays lamp rock
Doveman plays insomnia pop
Doveman likes jasmine tea and single malt scotch
Doveman does not live in Brooklyn
Where is Brooklyn?

Aldus de bio op de website.

Bijzonder album is het zeker: de stem van Thomas Bartlett doet heel erg denken aan Nick Drake en op andere momenten een beetje aan Stuart Murdoch van Belle & Sebastian en zeker ook Sparklehorse mag niet ontbreken als vergelijkingsmateriaal (een beetje de stem en nog veel meer de muziek). En als ik dan toch lekker bezig ben met name-droppen denk dan ook aan de latere Talk Talk en Sufjan Stevens (de onvermijdelijke banjo!).

Voer voor liefhebbers van deze artiesten, maar ook voor diegenen die wel van een melancholieke cd houden waarin we jazzy sferen herkennen en ook wat ambient en folk.

Boeiend? Zeker!
Tijdloos? Ik verwacht het wel

Aanrader voor de komende winter

En voor de mensen die willen weten wie er in de band spelen is dit te vinden op de website van de band:

Doveman is:

Thomas Bartlett--voice, piano, wurlitzer, pump organ, harmonium founding member of assembly, sometime member of elysian fields, chocolate genius, and mike doughty's band

Sam Amidon--banjo, guitar founding member of assembly, star of the film "american wake", aspiring sumo wrestler

Dougie Bowne--drums, guitar drummer for iggy pop, chris whitley, the lounge lizards, cassandra wilson. porn buddhist

Jacob Danziger--electronics, violin founding member of flashpapr and city cricket, sometime member of saturday looks good to me, his name is alive.

Shahzad Ismaily--drums, guitar doesn't really play with anyone other than doveman

avatar van HiLL
Dit klinkt wel erg lekker zeg op de Plato site. Mooie beschrijving. De beste man loopt waarschijnlijk alleen en eenzaam door de straten met de Kerst....en het is de tijd van vroeg naar bed om met een schemerlamp op de laagste stand eindelijk eens de biografie van Mao te lezen, met Doveman in de naast-je-bed-cd-speler. Maar dan raken je ogen al snel vermoeid, en neemt Doveman het van Mao over.

Hmmm kopertje wordt het denk ik.

Ha mooi, een mede-liefhebber!

Ik vreesde al voor een eenzaam 1-beoordeling bestaan voor deze pracht cd.

avatar van HiLL
cp: Teacup heel hard! Brrrr wat mooi, gaaf en ... ja en wat.

je hebt er nog een nieuwsgierig gemaakt, aERo
en een vergelijking met Sparklehorse...
altijd de moeite dus, zou ik zeggen

ettettummu schreef:
en een vergelijking met Sparklehorse...

Ik heb Yak ook al wakker proberen te schudden, maar volgens mij is die in een diepe winterslaap gesukkeld.
Zelfs de Hills van deze wereld halen hem al in

Zelfs, zelfs.........hmmm

HiLL schreef:
Zelfs, zelfs.........hmmm

In dit stadium nog wel.............maar als jij zo doorgaat op ontdekkingsreis toch echt niet meer

avatar van Yak
Yak
aERodynamIC schreef:

Nou, dat niet hoor.
Maar ik had mezelf voorgenomen om deze maand geen nieuwe albums meer te beluisteren, alleen reeds bekende albums die misschien in aanmerking kwamen voor mijn top10.

Bij mij heeft deze cd de top 10 over 2005 ook niet gehaald: toch iets te weinig gehoord nog, maar als ik een update ga maken over een flinke tijd maakt Doveman alsnog kans.

4* voor nu!

Toine Rorije
De naam kwam me bekend voor en ik kende hem dus blijkbaar al van de platosite. Klinkt erg fijn. En warm ja .
Ik wilde hen nog complimenteren de plaat, maar dat was blijkbaar aan dovemans oren gericht.

lol Rorije!

avatar van HiLL
Ja nu ik het album een tijdje heb kan ik niet anders zeggen dat het een verdomd goed album is. Het is langzaam, eenzaam, deprimerend en sfeervol. Van de week bij een vriend gezeten, lang doorgegaan in de nacht en dan is het helemaal een ideale cd. Favorieten zijn Drinking, Honey, Teacup en Cities(die outro ). Mooi album mensen....wennen dat wel, maar o zoo mooi!

avatar van Bart
Klinkt allemaal erg goed; zoek al een tijdje via SoulSeek [!], maar tot-nu-toe zonder enig resultaat.

avatar van HiLL
Zal ik zo aardig zijn dan....

HiLL schreef:
Zal ik zo aardig zijn dan....

Lekker laten kopen zo'n mooie cd!

avatar van HiLL
Ja dat kan ook. Ach mijn poorten staan dicht dus hij kon ze niet vinden via Seek. Ik laat ze maar lekker dicht, altijd beter.
Maar mensen koop het! Koop het!

avatar van Yak
Yak
Zeker een mooie plaat, maar ik betrapte me toch wel een paar keer op dat ik niet meer aan het opletten was. Doveman dringt zich niet bepaald op de voorgrond, dat is zelfs een understatement maar niet eens zozeer een verwijt. Vooral House, Teacup en afsluiter Dancing zijn echt onwaarschijnlijk mooi. Misschien een beetje té rustig en kalm en zoetjes allemaal (de rust en kalmte van 'Homecoming queen' is wel goed vergelijkingsmateriaal), maar toch zeker goed voor 4* en hij gaat zeker nog vaker beluisterd worden. aERo, laat dit soort tips maar vaker komen!

Yak schreef:
de rust en kalmte van 'Homecoming queen' is wel goed vergelijkingsmateriaal

Opvallend: daar dacht ik ook gelijk aan!

avatar van HiLL
Jeuh 4 stemmen! Alleen bij esli zijn lastfm zie ik geen doveman staan...

Misschien luistert ie wel via zijn CD-speler? Doe ik ook wel eens. Mijn misschien wel meest gedraaide album van 2005 staat ook niet in mijn Last-FM lijstjes. :'

Het 'Jazzy' bespelen van de instrumenten (vooral de blazers klinken erg lekker), samen met de fluisterstem van Thomas Bartlett maken dit een prachtig album.
4****

ettettummu schreef:
met de fluisterstem van zanger....(?)

Ik schrijf niet voor jan met de korte achternaam stukjes op deze site ettetuttemerul (bijna goed al he ): Thomas Bartlett!!!!!

aERodynamIC schreef:

had 'm al gecorrigeerd, errodienamies

had 'm al gecorrigeerd, errodienamiis

.......en dan ook nog van allmusic

.......en dan ook nog van allmusic

Nee hoor..... gewoon hun eigen site

Ace
Ik luister deze plaat weer eens en hoewel ik 'm na de vorige 2 keren al 4 sterren had gegeven valt me de schoonheid meer en meer op. Ik hou het vollopig bij 4 sterren, maar er kan best 4,5 in zitten