Marvin Gaye - In the Groove (1968)

Alternatieve titel: I Heard It Through the Grapevine

Soul / R&B
Label: Motown

1. You (2:28)
  2. Tear It on Down (2:38)
  3. Chained (2:40)
  4. I Heard It Through the Grapevine (3:17)
  5. At Last (I Found a Love) (2:40)
  6. Some Kind of Wonderful (2:22)
  7. Loving You Is Sweeter Than Ever (2:46)
  8. Change What You Can (2:40)
  9. It's Love I Need (2:56)
  10. Every Now and Then (3:08)
  11. You're What's Happening (In the World Today) (2:22)
  12. There Goes My Baby (2:26)
avatar van sq
sq
Veel bekende nummers op deze niet-verzamelaar. Natuurlijk de het muziek-monument I Heard It Through the Grapevine , maar Loving You Is Sweeter Than Ever is ook een veel gecovered nummer en There Goes My Baby kende ik al van Donna Summer.

Omdat het van voor mijn tijd is had ik niet paraat in hoeverre deze Gaye-nummers allemaal oorspronkelijk zijn. In de sixties coverde soulartiesten er lustig op los, en ik heb het dus maar even opgezocht. Dan blijkt There Goes My Baby dus ook al eerder van de Drifters en Sweeter Than Ever van collega Motown-artiest The Four Tops te zijn geweest.

En dat is dit vooral: een Motownplaat. Mooie arrangementen en productie (herkenbaar!) van de Funk Brothers in de hoogtijdagen (zie ook Zinulzki). Het openingsnummer You is zeker een lekkere binnenkomer (kende het nog niet), maar dus ook heel duidelijk met dat fluitje uit Reach Out I´ll be There (van Four Tops ook). Het album geeft hier en daar goede kwaliteit op singleniveau maar overtuigt niet als heel album. Want ook dat is de Motown-hitfabriek van toen; dan zitten er nummers bij als Change What You Can .

Niet voor mij een album dus om vaak terug te halen, maar slecht is het nergens: Marvin Gaye onderscheidt zich ook bij mindere nummers met zijn soevereine talent dat hier al verder ontwikkeld is dan bij zijn echt oudste werk. In die zin is het een aantrekkelijker album dan ik dacht.

avatar van Reijersen
Met als ondertitel I Heard it Through the Grapevine weet je meteen welke wereldhit hier op staat.
1. You – fijn gezongen vooral, muzikaal herkenbaar Motown
2. Tear it on Down – ontspannen nummer die laat handjes klappen
3. Chained – valt binnen het bekende Motown straatje
4. I Heard it Through the Grapevine – vocaal een absolute toptrack. Wat Marvin hier met zijn stem doet is ongehoord. Super sfeervol verder ook
5. At Last – vrolijk, dansbaar nummertje
6. Some Kind of Wonderful – heel liefjes en positief
7. Loving You is Sweeter Than Ever – gaat zoetjes verder waar we gebleven waren
8. Change What You Can – brengt weer wat meer swing in het album
9. It’s Love I Need – blijft nog door swingen
10. Every Now and Then – ook weer een nummer waar we vrolijk handklappend en heupwiegen door heen swingen
11. You’re What’s Happening – het piano’tje brengt hier wel wat extra
12. There Goes My Baby - kort, herkenbare tune