Cyborg..... Volgens velen één van de moeilijkste albums van Klaus Schulze. Best begrijpelijk, want het is absoluut zware kost. Echter is het wel zeer interessante zware kost. Het is i.m.o. het logische vervolg op het overtuigende debuut-album Irrlicht. Het ligt toch behoorlijk in hetzelfde straatje, echter is Cyborg toch wel pittiger en minimaler van karakter. Edoch, in de juiste stemming, kan dit album je helemaal opzuigen. En je naar denkbeeldige bestemmingen voeren die praktische alle verbeelding te boven gaat.
Het is wel elke keer inkomen geblazen, gezien opener "Synphära" niet meteen een gemakkelijke binnenkomer is. Intrigerend is het zeker en eenmaal gegrepen door de hypnotiserende en verheven klanken, is het nog steeds zware kost. Alsof het album zich nooit helemaal bloot wil geven. Puur door de abstractie ervan. Waardoor het elke keer weer een andere luisterervaring oplevert. Iets wat ik ook sterk heb met het klassieke magnum opus
Tangerine Dream - Zeit (1972), een album die qua beleving, maar ook qua status, toch sterk doet denken aan Cyborg. Het is als het ware Schulze's antwoord hierop.
"Conphära" kent als basis de orgel-drone die deze compositie sterk benadrukt. Hierdoor al klinkt dit nummer nog minimaler dan het vorige nummer, maar tegelijkertijd vind ik 'm door de zweverige en dwalende achtergrond-klanken, meeslepender en aangrijpender van aard dan "Synphära". De omlijsting van warme synth- en fluitklanken werkt erg effectief terwijl de orgel-drone van begin tot eind zijn zoemende werk doet, zonder dat het ook maar enigszins gaat vervelen. Wat toch keer op keer knap is van het werk van Schulze. De manier hoe hij je als het ware in de muziek trekt, waardoor je er op een gegeven moment gewoon middenin zit. En het moment dat je dat bereikt, komt de muziek pas echt tot leven. Iets wat zeer kenmerkend is voor de muziek van Schulze. Zijn muziek is oprecht beleving. Een avontuur waar je goed voor moet gaan zitten. Als achtergrondmuziek werkt het voor geen centimeter, want dan gaat alle kracht van de muziek verloren, waardoor het niet overkomt en daardoor ook niet genietbaar is. Als je eenmaal de gebruiksaanwijzing gelezen hebt en begrijpt, is het absoluut genieten geblazen.
"Chromengel" is groots, heel groots. De majestueuze orgelklanken zorgen al voor het broodnodige kippenvel, maar als de synthesizer-effecten uit de kast worden getrokken en de zwaar aangezette orgel-akkoorden zich nog meer lijken te ontvouwen, wordt er naar een onaards hoogtepunt toegewerkt. Vlak naar het einde toe verdwijnt de orgel en krijgen we pure synthesizermuziek voorgeschoteld. Eentje van een kaliber die zelfs anno 2015 nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. E.e.a. zorgt toch wel dat dit mijn favoriet is van de plaat.
Het niveau blijft hoog, aangezien "Neuronengesang" werkelijk fantastisch is om naar te luisteren. Schulze gaat behoorlijk los tijdens dit nummer en laat een sterk staaltje sfeervol en ruimtelijk synth-werk horen, alhoewel de toon erg kil en dreigend van aard is. Hoewel dat toch ook wel voor de rest van het album geldt. Daar waar Irrlicht nog wat warmte lijkt uit te stralen, is de muzikale wereld van Cyborg koud en kil. En dit is niet eens negatief bedoeld. Het is gewoon het algehele karakter van de muziek. Het hóórt gewoon zo te klinken. In ieder geval is het behoorlijk wonderlijk en zelfs lichtelijk magistraal te noemen. Dit moet écht behoorlijk hip hebben geklonken in 1973.
Cyborg is misschien wel samen met X zijn meest grootschalige werk uit de jaren '70. Net niet mijn favoriet uit die periode, dat zijn toch wel degelijk Timewind en Mirage. Maar het is zeker een indrukwekkend, experimenteel, baanbrekend en ambitieus werk waarmee hij zich al snel onder de groten zou plaatsen. Dit album is niet te missen, dat moge duidelijk zijn. Net geen meesterwerk voor mij, maar toch echt wel héél erg goed!!