menu

Ray Wilson - Change (2003)

mijn stem
3,92 (20)
20 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Inside Out

  1. Intro (0:26)
  2. Goodbye Baby Blue (3:59)
  3. Change (4:09)
  4. Along the Way (3:40)
  5. Yesterday (3:31)
  6. Beach (3:29)
  7. Cry If You Want To (3:27)
  8. Beautiful Child (2:57)
  9. She Fades Away (3:34)
  10. I Look for You There (0:56)
  11. Believe (3:03)
  12. Another Day (3:50)
  13. The Last Horizon (4:12)
  14. Gouranga * (4:48)
  15. Dark * (4:56)
  16. Cool Water * (4:05)
toon 3 bonustracks
totale tijdsduur: 41:13 (55:02)
zoeken in:
avatar van Waldo Jeffers
5,0
Het mag me eigenlijk niet verbazen dat net dit album werd uitgekozen door lukas voor het recensietopic. Gezien mijn algemene smaak en de meerderheid van de 5*-albums, mag dit album gerust als een vreemde eend in de bijt gezien worden.

Ray Wilson dan... De man heeft begin jaren 90 vooral bekendheid geoogst met de groep Stiltskin en de monsterhit Inside. Later zagen we hem terug bij Genesis. Volgens mij, en met mij ongeveer niemand, was dit een zeer geslaagde zet van de heren Banks & Rutherford (vooral Banks neem ik aan). Calling All Stations vond ik een zeer goed album waarbij ook Wilson zeer positief opviel. Jammergenoeg dacht (en denkt nog steeds) de meerderheid daar anders over. In elk geval stond Wilson dus weer op straat. Hij is niet meer bij een andere band gaan zingen, hoewel hij op een blauwe maandag ook bij The Scorpions heeft gezongen (erg kort dat wel). Maar hij begon een solo-carrière, waarbij hij live nummers van zijn eigen Stiltskin, Genesis, Peter Gabriel & Phil Collins ten hore brengt.

In 2003 kwam mans eerste studio-album er dan eindelijk aan, wat meteen het onderwerp van mijn schrijven is. Change is een erg mooi album geworden waarin je nergens meer Genesis of - de op de vleugels van de grunge opererende - Stiltskin in terugvindt. Maar gewoon 11 (+1 instrumentaal & 1 intro) mooie akoestisch begeleide nummers die voornamelijk drijven op Ray Wilsons warme stemgeluid.

Toen ik voor het eerst de titeltrack Change hoorde, verbaasde me het eigenlijk dat dit geen hit was geworden. Want dit nummer bevat alles om dat te hebben. Je bent er meteen mee mee, maar toch is het geen plat commercieel, om te scoren, nummer, maar een gevoelige stevige (voor de plaat toch) song.

Als ik even een ander sterk nummer eruit wil halen, kom ik bij het wondermooie Beach aan. Dit is zulk een mooi nummer dat het meteen in een top 10 van nummers (mocht ik die hebben) zou terechtgekomen. Het is een erg gevoelig rustig nummer dit, ook hier weer vrij eenvoudig, maar een zeer mooie melodie, gedragen door Wilsons stem. Ik was ook volledig mee met de gevoelens die de man voor ons openlegt.

Op naar een volgend hoogtepunt dan, Cry If You Want To (and don't cry if you don't want to gaat de zin verder) begint zo mogelijk nog gevoeliger dan het voorbije Beach. Het gaat over een man die een vrouw terugziet een lange tijd na de breuk in hun relatie net op moment dat hij over die breuk heen was. De rustige gevoelige melodie mag dus eigenlijk niet verbazen. Naarmate het nummer vordert, na het 2e refrein, wanneer hij schuldgevoelens begint op te halen, wordt het nummer iets harder.

Als laatste nummer wil ik het zo mogelijk nóg gevoeligere She Fades Away aanhalen. Een nummer dat in al zijn eenvoud prachtig de stijl van Wilsons muziek karakteriseert.

Om She Fades Away nog eens terug aan te halen, wil ik m'n laatste alinea beginnen met te zeggen dat voornoemd nummer samen met Change de perfecte instapnummers zijn om Ray Wilsons muziek te leren kennen. Met prog of grunge heeft het allemaal niet veel te maken, het is gewoon een erg mooi album geworden, dat altijd net niet in mijn top 10 staat. Zoals Mark reeds zei: verplichte aanschaf!

avatar van daniel1974nl
4,0
Waldo Jeffers schreef:
Volgens mij, en met mij ongeveer niemand, was dit een zeer geslaagde zet van de heren Banks & Rutherford (vooral Banks neem ik aan). Calling All Stations vond ik een zeer goed album waarbij ook Wilson zeer positief opviel. Jammergenoeg dacht (en denkt nog steeds) de meerderheid daar anders over. In elk geval stond Wilson dus weer op straat.


Niet Banks, die was naar eigen zeggen juist ontzettend onder de indruk van zijn stem. Geen wonder dan ook dat Banks tranen in z'n ogen kreeg toen hij Wilson voor de eerste keer No Son Of Mine hoorde zingen, wat zeker met alleen piano begeleiding zoveel mooier is dan de versie met Collins, die overigens ook al niet mis is. Banks daarnaast vertegenwoordigt ook niet de commerciele tak in Genesis, maar dat doet Rutherford (ik bedoel luister eens naar M&M). Banks die samen met Hackett en later hopeloos alleen probeerde juist progressief te blijven, moet toch behoorlijk in zijn nopjes zijn geweest met Calling All Stations, dat het meest progressieve album (ja, ik durf het te zeggen) was sinds Duke. Ook uit de interviews bij de SACD van CAS krijg je ook redelijk duidelijk tussen de regels door dat het juist Rutherford was die de plug er heeft uitgetrokken.

Ontzettend zonde, maar daar hebben we inderdaad al genoeg over gezegd. Fantastische plaat, eenvoudige rock, zeker geen Genesis, maar de stem blijft. Als al zijn andere werk, aanrader. Wilson zonder Genesis mag nog lang zo doorgaan. Ik zal em in ieder geval blijven volgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:10 uur

geplaatst: vandaag om 20:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.