Wilma - De 15 Beste Van (1989)

1 stem

Label: Dureco

1. Een Klomp met een Zeiltje (3:00)
  2. Groot Pappa (3:17)
  3. 'N Suikerspin (2:56)
  4. Zou het Erg Zijn, Lieve Opa (4:04)

met Vader Abraham

5. Ik Heb een Vraag (3:14)
  6. Gebeurtenissen (2:29)
  7. Waarom Laat Iedereen Mij Zo Alleen (4:19)
  8. Huil Toch Niet Als Je Weg Moet Gaan (2:33)
  9. Tachtig Rode Rozen (2:27)
  10. Voor een Pop Ben Ik Te Groot (2:22)
  11. Geloof, Hoop en Liefde (4:09)

met Vader Abraham

12. Als Je Verliefd op een Jongen Bent (2:49)
  13. Een Jongen die Je Nooit Meer Vergeet (3:03)
  14. Mammie Ik Ben Alleen (2:56)
  15. Kleine Melodie D'amour (2:43)
avatar van B.Robertson
Het antwoord op Heintje. In '68 werd Wilma Landkroon ontdekt door Gert Timmerman, later voor een goede som overgenomen door Pierre Kartner, en in '72 meedogenloos aan de kant gezet nadat ze vals begon te zingen. Daarna volgden drugs, drank, kindertehuis, arrestatie wegens inbraak en nog wat meer minder heuglijke gebeurtenissen en een levenslange bijstandsuitkering. Zingen kon ze wel, zeer geschikt voor de liefhebbers van Heintje; van allebei bezit ik één CD en dat volstaat.

B.Robertson schreef:

Ik mag Wilma wel.

avatar van B.Robertson
In wat voor opzicht mag je haar wel? Ze heeft nog altijd een fanschare, getuigende de lovende berichtjes bij haar clips op YouTube. Nou heb ik de afgelopen vier weken geen reet uitgevoerd ivm. vakantie en ook e.e.a. geconsumeerd aan genotsmiddelen - lekker lui de hele dag plaatje draaien - , maar dat stukje van die levenslange bijstandsuitkering spreekt me minder aan; dat behoort tot mijn ergste nachtmerries: geen concerten en CD's meer kunnen betalen. Morgen weer aan de arbeid, want mijn muzikale leven moet nu eenmaal gefinancieerd worden.

TheArtfulDodger
Ik was ook niet serieus, maar dat lijkt mij geen makkelijk leven, dus wie ben ik om daar over te oordelen?

avatar van B.Robertson
Even niet serieus moet ook zeker even kunnen. In ieder geval schijnt het dat Wilma geen cent rijker is geworden van haar carrière. In 1971 moest ze bij Vader Abraham op de knie zitten - ze was toen een jaar of 15 - om 'Zou het Erg Zijn, Lieve Opa' te zingen. Vond ze helemaal niet leuk, zoals ze later zelf verklaarde, en ze hield ook niet van die verplichte korte rokjes. Jaren later, als volwassene, heeft ze nog een comeback geprobeerd met de single 'De Zwerver', maar dat haalde niets uit. Ze zingt hoogstens nog in besloten kring, voor eigen plezier. 'Zou het Erg Zijn, Lieve Opa' staat op meerdere Vader Abraham-compilaties. Wilma verzorgt de leadzang, maar daar zal ze ook wel geen credits voor krijgen. Ik hoop dat het Heintje Simons beter is vergaan, die had Addy Kleyngeld als manager. Oordelen is misschien lastig, maar ik heb wel op het internet gelezen dat er in het geval van Wilma sprake was van foutieve/verkeerde exploitatie van een kindsterretje.

TheArtfulDodger
Op je 15e bij Vader Abraham op schoot, dat had ik ook niet leuk gevonden.

avatar van nlkink
Vorige week was ze te zien in een aflevering van Andere Tijden, dat ging over Heintje. Niet echt mijn muziek maar ik herinner me die tijd wel omdat ik toen een jaar of 5/6 was en toen sprak het wel erg tot de verbeelding.
Ik schrok wel een beetje toen ik Wilma zag. Het leven is voor haar niet erg vriendelijk geweest. Het verhaal dat ze steeds zittend op schoot bij Vader Abraham moest zitten als ze Zou Het Erg Zijn, Lieve Opa zongen. En inderdaad, daar was ze op een gegeven moment wel klaar mee.
Als 14-jarige o.b.v. een berekening op de achterkant van een bierviltje verkocht worden, het zal je maar gebeuren.

Ik kom zelf uit de media en weet hoe het daar gaat, maar die Gert Timmerman en Pierre Kartner moeten ze postum alsnog aan de paal nagelen want ze deden exact het zelfde waar huidige artiesten zonder bewijs van beschuldigd worden.

avatar van Hans Brouwer
nlkink schreef:
Mijn kleindochters zitten ook regelmatig, uit vrije wil, bij opa Hans op schoot. En dan zingen we liedjes of opa leest voor uit Jip en Janneke. Bij Sinterklaas klimmen kleine jongens en meisjes toch ook spontaan op schoot? "Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe". Ik wil niet geloven dat wijlen Vader Abraham vroeger vieze gedachten had als kleine Wilma op zijn schoot haar grote hit zong.

avatar van nlkink
Hans Brouwer schreef:

uit vrije wil

Je zegt het zelf. Wilma heeft later aangegeven dat ze het 'op schoot zitten' niet leuk (meer) vond.

Ik wil niet geloven etc. etc.

Maar dat wordt toch nergens beweerd? Niet bij mij en niet bij de bijdragen van andere users.

On topic:
Voor zover ik het kan beoordelen een aardig overzicht van de bekendste nummers van Wilma. Een Klomp met een Zeiltje is voor mij het bekendst, die had mijn neef vroeger op een single.
Grofweg ken ik van de eerste helft het meest. De tweede helft is in de latere, minder succesvolle periode, uitgebracht.

avatar van gaucho
nlkink schreef:

Ik wil me er niet teveel tegenaan bemoeien, want ik ben geen kenner op het gebied van Wilma, maar het bericht van Gerrit Gort suggereert volgens mij toch wel iets in die richting. Zonder een spoortje bewijs overigens, maar dat schijnt anno 2022 vrij gebruikelijk te zijn.
Het lijkt me wel duidelijk dat er in het geval van Wilma sprake was van kindermisbruik van het mentale soort, maar dat is weer net iets anders. Daarnaast vind ik een subtiel verschil zitten tussen 'bij opa op schoot' en bij een vreemde op schoot. Hoewel het in beide gevallen geen garantie is dat er niets mis kan gaan.

Meer on-topic: ik ben zoals gezegd geen kenner van Wilma, maar vind haar levensverhaal toch wel intrigerend. Ook voor mij geldt dat ze deel uitmaakt van mijn vroegste muzikale jeugdherinneringen, al heb ik haar liedjes nooit erg interessant gevonden. Maar toch...op Discogs zie ik dat ze ook na haar bliksemcarière als kindsterretje nog best lang is blijven doorzingen. Al zaten er grote tussenpozen tussen haar verscheidene come-backpogingen. Haar laatste 'echte' single dateert van 1992; ik ga ervan uit dat die recente singles heruitgaven zijn.
Al weet ik niet wat ik moet denken van die split-single met Vader Abraham, die in 2012 verscheen. Het lijkt me een heruitgave van oude opnamen, maar kennelijk heeft ze niet kunnen voorkomen dat ze nóg een keer aan Kartner gekoppeld werd...