Kosmos - Tarinoita Voimasta (2005)

1 stem

Finland
Folk / Rock
Uitgebracht in eigen beheer

1. Prologi: Uni (0:54)
  2. Tuhat Elämää (3:56)
  3. Tarinoita Voimasta (5:25)
  4. Seireeni (3:46)
  5. Öisin (5:53)
  6. Luuttomat (5:28)
  7. Salaisuus (3:50)
  8. Seitsemän Planeettaa (6:13)
  9. Epilogi: Maailma Herää (1:22)
De eerste plaat van deze Finse folk-prog groep, die bijzonder aansluit bij de folk-prog groepen uit de jaren 70, zeker qua teksten.
De titel betekent 'verhalen van/over torens'. DIegenen die nu bewondering voor me hebben dat ik het Fins beheers, moet ik teleurstellen, in het cd boekje zit keurig een extra boekje met de Engelse vertalingen.
Deze groep komt uit Turku en een aantal leden zit ook in een andere prog-folkgroep Viima, die een jaar later ook een album uitbrengt.

Dit debuut van Kosmos laat al direct hun specifieke sound horen die op latere albums verder wordt uitgebouwd. Melancholische folk, met daarin een hoofdrol voor de viool en akoestische gitaar, maar verder aangevuld door onder andere drie mellotrons ! Verder ook nog verschillende fluiten, percussie en drums en shrutibox.
Het geheel heeft wel iets mellow, iets etherisch. Dat hebben de teksten zeker, die konden zo in de jaren 70 in een hippie gemeenschap worden geschreven. Titels als 'het geheim' 'zeven planeten' éen duizend leven' zeggen misschien wel genoeg. Zangeres Päivi Kylmänen heeft een belangrijke rol en soms krijgt ze hulp van wat gastzangeressen. Het geheel is mellow, rustig pas bij nummer 8 (zeven planeten) wordt het pittiger met drums, elektrische gitaar. Dan wordt het echte prog folk.
Het nummer Ölsin ('s nachts) lijkt qua melodie erg veel op Decades van Joy Division en ook hier klinkt het heel klaaglijk.
Al met al een verrassend debuut met de wortels in de progressieve underground psych/folk uit de jaren 70 met daarin toch wel een geheel eigen draai.
Op bandcamp te downloaden voor een bescheiden bedrag, het is mij nog gelukt om de cd te bemachtigen met daarin dus ook de Engelse vertalingen. Maar die staan volgens mij ook op hun site.
Prachtige verstilde , soms sprookjesachtige muziek, een echte aanrader. Net zoals de andere albums van deze groep.