David Olney - Predicting the Past (2013)

Alternatieve titel: Rootsy Approved: Introducing Americana Music Vol. 2

1 stem

Roots
Label: Rootsy

1. Girl Up on a Hill (3:10)
  2. A Long Time Ago (3:04)
  3. Jama Ball (3:37)
  4. We're All Innocent in Here (3:16)
  5. Johnson City Blues (3:50)
  6. Long Gone Daddy (5:01)
  7. There Was a War (3:29)
  8. You Never Do (2:42)
  9. Smoke on Ice (3:40)
  10. Look (4:07)
  11. Walkin' Blue (3:35)
  12. Lampshades (3:23)
  13. Things Fall Apart (3:19)
  14. Red Guitar (5:57)
  15. Cruel Symphony (2:52)
  16. The Beginning and the Enc (4:47)
  17. Omar's Blues (3:30)
  18. If It Wasn't for the Wind (3:32)
  19. If I'd Have Known I Couldn't Do It (3:20)
  20. Sweet Poison (3:26)
  21. Who's the Dummy Now? (4:44)
  22. One Tough Town (4:01)
  23. Oh Yeah (3:37)
  24. Postcard from Mexico (3:43)
  25. Train Wreck (3:29)
  26. Little Sparrow (3:19)
  27. Red Tail Hawk (3:52)
  28. The Moment I Tell You Goodbye (2:37)
  29. Frank Is Gone (3:29)
  30. Sunset on Sunset Boulevard (6:52)
  31. Jerusalem Tomorrow (5:40)
  32. Barabbas (4:47)
  33. Go Down Dupree (4:48)
Hendrik68
Wat een ontzettend goede plaat is dit zeg. Ik heb werkelijk nog nooit van deze man gehoord die toch al jaren bezig is. Hij heeft zelfs een Live in Holland CD op zijn naam staan. Ik moet me schamen als rootsliefhebber. Het voordeel van dit album is dat er 16 nieuwe nummers op staan en de overige 17 nummers een soort van best of van de jaren die achter ons liggen. Maak je en passant direct even kennis met zijn carriere tot nu toe.

Ik beperk me eerst even tot de eerste 16 nieuwe nummers. Ik hoor in die nummers allerlei oude helden voorbij komen. Zo zou Things fall apart zo op Dylan's Modern Times passen. Long gone daddy zou niet opvallen tussen de prachtige nummers van Mellencamp's No Better Than This. A Long Time Ago past weer prachtig tussen de up tempo nummers van Van Zandt's laatste No Deeper Blue. En zo flitsen er nog veel meer hits uit het verleden door je hoofd. Het gedeelte nieuwe nummers eindigt met het heerlijk gevoelige The beginning and the Enc, maar op een perfect album als dit is het onmogelijk 1 favoriet te noemen.

Maar we moeten natuurlijk de 2 hoofdpersonen van dit album niet vergeten. Olney blijkt een geweldig songschrijver met een prachtige doorleefde stem. Producer Paul Burch verdient ook een speciale vermelding, heerlijk geproduceerd. Werkelijk alles op dit album klopt.

Hendrik68
Vandaag dit prachtige album binnengekregen. Om de hoes heel te houden heb ik de disks eruit gehaald en overgeheveld in een aparte map met CD's. Dat doe ik wel vaker met die vervelende kartonnetjes van tegenwoordig, zo houden we de hoezen heel. Bij dit album is het echter wel erg gortig, doe je de disks een keer of 10 in en uit de hoes dan is hij aan flarden. Maar goed, waar het mij om ging is dat nummer 16 van dit album zowel hier als op Spotify The Beginning and the EnC wordt genoemd. Ik vroeg me al af waar dat op sloeg. Ik hoor hem toch ook echt zeggen "The EnD" met een D. Nu ik de CD binnen heb blijkt het toch echtt inderdaad END met een D te zijn. Wat 1 letter toch al niet met je kan doen.

Voorlopig ben ik de enige die hier op gestemd heeft en een berichtje bij geplaatst heeft. Ik wil roots/rockliefhebbers oproepen ook kennis te maken met dit prachtige album. Veel beter heb ik ze dit jaar nog niet voorbij zien komen. Vind ik dan.

kistenkuif
Al decennia is David Olney een vaste waarde in het americanagenre en geliefd in onze delta bij een flink aantal trouwe volgers. Zijn stem is niet altijd even zuiver maar dat stoort mij voor geen meter en past zelfs bij zijn songs. Begeleiding en sobere productie zijn van hoog niveau. Maar het gaat mij vooral om zijn teksten. Die vind ik heel erg goed. Niet altijd even leuk om naar te luisteren want hij neemt geen blad voor zijn mond. Volstrekt authentieke performer die onverstoorbaar zijn weg gaat en songs als pepernoten blijft rondstrooien.

avatar van Lura
Zijn nieuwe album, When the deal goes down, bevat 12 heerlijke pepernoten. Geweldig album! Komt 8 juli uit.

David Olney altijd goed, gevarieerd, ingetogen en gedreven. Ik heb hem nog zien optreden in Oentsjerk (Friesland). Dat was 16 oktober 2018. Ongeveer 150 mensen hebben genoten van zijn geweldige nummers.
Helaas is David Olney onlangs overleden. Weer een van mijn favorieten weg...