Tangerine Dream - Underwater Sunlight (1986)

West-Duitsland
Electronic
Label: Jive Electro

1. Song of the Whale Part One: From Dawn... (8:23)
  2. Song of the Whale Part Two:...To Dusk (10:52)
  3. Dolphin Dance (5:07)
  4. Ride on the Ray (5:35)
  5. Scuba Scuba (4:22)
  6. Underwater Twilight (5:51)
  7. Dolphin Smile * (4:58)
tangmaster
CorvisChristi schreef:

Jammer dat het alleen bij de bonustrack van "Dolphin Smile" is gebleven. Dat nummer heb ik overigens op de bootleg-compilatie Traumzeit staan, dus voor mij is deze nieuwe editie van Underwater Sunlight niet echt interessant.

Ik heb hem maar wel gekocht, mijn originel Jive uitgave sloeg constant over. Dit is een uitstekende remaster.

avatar van wowter
CorvisChristi schreef:

Helaas maakten rechtenkwesties het niet mogelijk om meer bonus materiaal toe te voegen.
Ik had nog wel wat dingen liggen (onder andere de complete pre-FM opname -nooit uitgebracht- van het concert dat de groep in Keulen in maart 1986 gaf). Misschien dat daar in de toekomst nog iets mee wordt gedaan.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
@tangmaster: in jou geval kan ik dan wel begrijpen waarom je de nieuwe versie gekocht heb.
Zo had ik bijvoorbeeld Zeit en Atem al jarenlang op CD, maar toch opnieuw aangeschaft vanwege niet alleen het unieke live-materiaal, maar ook omdat ik enkel in het bezit was van de UK-releases uit 1987 (die met het afwijkende en i.m.o. lelijke artwork), waarvan het titelnummer van Zeit op mijn oude versie zelfs ingekort bleek te zijn.
Zelf zou ik in het geval van Underwater Sunlight niet snel overstappen op een remastering van een album die ik al in mijn bezit heb, als blijkt dat het qua meerwaarde relatief maar weinig toevoegd, ook al is "Dolphin Smile" interessant voor degenen die deze track nog niet hebben.
Wat overigens ook de rede is waarom ik de nieuwe versie van Poland ook niet heb, aangezien de Relativity-versie al compleet is.

@wowter: rechtenkwesties heb je inderdaad altijd. Wellicht dat er in de toekomst nog veel met al dat onuitgebrachte materiaal wordt gedaan en dat ze in de vorm van opgepoetste en officiële versies op de markt wordt gebracht (ook al is dat materiaal uit de Tangerine Tree-reeks...om maar wat te noemen). Er is in ieder geval genoeg. Ik ben benieuwd...

avatar van RogerV
TD trok me nooit zo maar het thema van deze plaat, die ik toevallig tegenkwam dan weer wel. Dat underwater thema boeit me altijd wel.

En het is ook hier heel oed uitgewerkt. Sommige geluiden zijn wellicht wat versleten gan klinken. maar de essentie van deze plaat staat nog wel overeind. Mooie sferen.

avatar van Hakuna
Ik was al zo'n 35 jaar bekend met het oudere (Virgin) werk en heb mij na Hyperborea nooit echt gewaagd aan het latere Jive Electro spul van hun, maar sinds ik het indrukwekkende Live in Poland (Jive 1984) in huis heb gehaald ben ik ook eens de andere albums van TD op het Jive label gaan ontdekken en zijn er voor mij 3 toppers (Poland. Le Parc en deze) die er uitspringen, met name deze Underwater Sunlight is een zeer geslaagde sfeervolle plaat daar waar Kitaro zijn vingers bij af zou moeten likken.
Dit album klinkt als een verfrissende douche in mijn oren en de geluidskwaliteit is sublien, vooral Froese laat heel fraai van zich horen op gitaar (wat hij gerust vaker had mogen doen).

Schaam mij dan ook dood dat ik dit meesterlijke TD album al niet in 1986 gekocht heb, maar beter laat dan nooit, en daarbij is mijn CD ook nog eens de eerste (DDD) uitgave op Jive zonder barcode en made in Japan.

Na twee luisterbeurten verdient dit album voor mij al een 4,5.

Misterfool
Leuke plaat van Tangerine Dream. Lekker ritmische en opgewekt. Het onderwater thema hoor ik desondanks niet echt in de muziek door. De heldere klanken die de band hier laat horen zitten soms op de grens van het te gelikt zijn. Gelukkig zijn de composities erg sterk, waardoor de heldere klanken goed worden ingebed. De gitaar vormt bovendien een erg fijn tegengewicht aan de elektronica. Lievelingsnummers zijn: Song of the Whale pt. 1, Dolphin Dance en Scuba Scuba.

avatar van spoiler
Ik heb alle jaren 70 en begin jaren 80 platen van TD in mijn collectie. White Eagle uit 1982 vond ik al twijfelachtig. Dat komt door die typische jaren 80 synths sound.
Onlangs deze LP voor weinig kunnen kopen op een platenbeursje en ik dacht "laat ik het nog eens proberen voor dat geld".
Helaas. Deze sound is niet aan mij besteed. De composities zijn best OK en Froese speelt inderdaad en heerlijk stukje gitaar op de plaat.

Het eerste nummer van de plaat "song of the Whale part one" doet mezelfs denken aan "Moments in Love" uit 1984 van Art of Noise. Echt haast bijna dezelfde sound.
Als ik dit ergens zou horen had ik echt Art of Noise gezegd.

Vooruit, geen verkeerde plaat verder, maar ik laat in het vervolg de 80's platen van ze liggen in de bakken.

Prachtig en ontroerend album van de Dream, zich afspelend onder water. Het tweeluik Song of the Whale vormt het hart van het album en luistert heerlijk weg. Relaxt en mooi opgebouwd blijft dit werkstuk gelukkig ver weg van New Age muziek. Te horen zijn mooie digitale geluiden en soundscapes, helemaal hip voor die tijd, gegoten in mooie melodieën. Knap gedaan. Dolphin dance en ride on ray voeren het tempo even lekker op, sympathieke muziek die past bij het thema. Maar alles landt uiteindelijk fenomenaal mooi bij Underwater Twilight. In de Roots Collection box line notes benoemt Froese deze compositie als zijn favoriete track, en terecht. Wat een gevoel, wat een emotie, je voelt deze muziek in je ziel. Een zeer prachtige afsluiter van een memorabel album.