Tangerine Dream - Underwater Sunlight (1986)

West-Duitsland
Electronic
Label: Jive Electro

1. Song of the Whale Part One: From Dawn... (8:23)
  2. Song of the Whale Part Two:...To Dusk (10:52)
  3. Dolphin Dance (5:07)
  4. Ride on the Ray (5:35)
  5. Scuba Scuba (4:22)
  6. Underwater Twilight (5:51)
  7. Dolphin Smile * (4:58)
Prachtig en gevarieeerd. helemaal goed. Heerlijk onderuit liggen en luisteren.

Gewoon 5 sterren zonder aarzeling.

avatar van ChrisX
Ik ben een beetje huivering voor TD van na Hyperborea. Als ik die plaat en ook White Eagle en Exit mooi vind is deze dan ook nog te pruimen?

Het blijft wel een beetje een hit-and-miss band dit, vind ik. Maar ja, wat wil je, met zo'n uitgebreide discografie.

Omayyad
Mede om die reden is Force Majeure uit 1979 de meest 'recente' cd in mijn collectie...
Ik zal hierdoor best het een en ander missen, maar die knakkers brengen zoveel 'rommel' uit dat ik me niet snel aan recenter materiaal zal wagen.

ChrisX schreef:

Deze is redelijk afwisselend en toegankelijk hoor. Kun je blind kopen. Geen "veel te lange" tegenvallende nummers van meer dan 20 minuten ofzo. Goed te doen. Zelfs met visite over de vloer zal ik maar zeggen. Ik vind de volgorde van de tracks trouwens uitstekend gekozen. Het begint al goed en wordt ieder volgend nummer alleen maar beter.

4. Ride on the Ray
5. Scuba Scuba
6. Underwater Twilight.

Zijn mijn 3 favo's

avatar van John Doe
Leuke plaat. Mijn eerste Tangerine Dream. Er is geen slechte nummer te bekennen. Leuk is ook het gebruik van de 808 drummachine. Enig minpunt zijn bepaalde verouderde synths, maar door goed gebruik valt daar langs te kijken. Dit smaakt naar meer.

avatar van Gerards Dream
Toch nog na het lezen van de reacties op de site de cd in de speler gedaan. En tot de conclusie gekomen dat dit een heerlijk album is van de heren Froese, Franke en Hasslinger. Had eerst 4,5 gestemd, maar is door jullie reacties is deze gestegen naar 5.0. Wat ik wel moet melden is dat Tangerine Dream wel eens een pas op de plaats moet maken, en moet gaan denken: "Zijn we wel goed bezig met hetgeen we uitbrengen." Want, alhoewel ik een groot fan ben van TD, zit er tussen het kaf en koren een verschil dat niet door de beugel kan.

Inderdaad zo'n lekkere plaat waarbij je heerlijk kunt liggen luisteren. Vooral 's avonds en dan het volume wat hoger... een heerlijke sfeer.

avatar van Rinus
Voor mij, een van de mooiste TD albums ooit gemaakt. Het tweeluik "Song of the whale" is enorm indrukwekkend en is huiveringwekkend mooi. Het wordt fantastisch opgebouwd, en Edgar Froese speelt weer eens fantastisch gitaar op deze track. De vier resterende nummers zijn ook zeer melodieus, en mooi van opbouw, maar minder spannend. Het eerste TD album met Paul Haslinger, deze volgde Johannes Schmoelling op. Het album heeft een zeer goede productie en een enorme dynamiek. De eerste slagen op de drums in "Song of the whale" knallen je speakers uit. Op vinyl en CD. Aanrader, grote klasse. 4,5 sterren.

tangmaster
Een album dat nog steed niet verveeld. Het top album uit de jaren tachtig van TD.

CorvisChristi (crew)
Eén van de meest bekende en toegankelijke TD-albums met natuurlijk het onvermijdelijke, maar fantastische 2-luik Song of the Whale. Maar Dolphin Dance en Ride on the Ray liegen er ook niet om.
De laatste 2 tracks hebben zelfs een beetje een Schmoelling-gehalte, ondanks dat ie op dit album al niet meer mee deed.
Je kan zeggen wat je wilt over dit album en TD in het algemeen, feit is dat dit a 'damn fine' album is. 4,5.

avatar van Gerards Dream
De eerse noot die ik van dit album hoorde was in een gehuurde auto. Onderweg van Ermelo naar Amersfoort draaide Wim van Puten in zijn LP-Show Song of the Whale Part One. Op dat moment reed ik net de invoegstrook op, daarbij maakte de motor behoorlijk wat geluid en daar door was ik genoodzaakt het volume helemaal open te draaien. Door de muziek raakte ik half in trance waardoor ik van het invoegen niet veel meer weet. Eenmaal op de snelweg bleef ik in trance tot dat Wim van Puten weer begon te praten.

avatar van ricardo
Wat een hoog stemgemiddelde heeft deze TD plaat. Is zeker ook 1 van de allerbesten van hun denk ik. Phaedra en Tangram luide steeds een nieuwe periode van TD in, met nieuwe instrumenten. Dat geld ook voor dit album zeker?

ricardo schreef:

Dit is inderdaad een hele fijne plaat van Tangerine Dream. Zo beetje alle stijlen die ze in de jaren tachtig gebruikte zijn hier op terug te vinden. Dat maakt volgens mij dit album zo geliefd. Dit verklaart voor mij het hoge stemgemiddelde

avatar van ricardo
Dan denk ik dat dit wel eens mijn volgende album van deze band zou kunnen worden. Eerst maar even rustig aan en de 4 albums die ik nu heb eens goed gaan beluisteren. Ik heb nu vakantie nu, en met het slechte weer ga je toch niet snel weg, kan ik lekker op mijn gemak de tijd nemen om van deze grandioze instrumentale muziek te gaan genieten.

avatar van ricardo
Ongelooflijk wat heeft deze band een groot aantal platen uitgebracht. Er zullen ook wel een behoorlijk aantal mindere platen in hun discografie zitten denk ik. Ik ga vandaag wel even kijken of ik deze nog in mijn bezit kan krijgen met eventueel Mars Polaris er nog bij, want dat schijnt ook 1 van hun hoogtepunten te zijn, net als dit album.

tangmaster
Super album met het prachtige Song of the Whale. Kopen deze. Een mijlpaal in de TD discografie.

avatar van ricardo
Net bij de plaatselijke platenboer geweest in Assen, hij kan echt overal aankomen, maar deze is tot zijn spijt helaas niet meer leverbaar. Hij heeft ook nog even in het buitenland gekeken. Ik nog even bij bol.com gekeken, maar daar staat hij ook niet tussen. Zal wel een suggestie blijven voor mij nu denk ik deze plaat. Soms maar even gaan scharrelen op marktplaats, misschien dat ik hem daar nog eens tegenkom. luistergroet ricardo

avatar van Gerards Dream
Je zou ook op deze site kunnen kijken http://www.groove.nl daar hebben ze behoorlijk wat electronische muziek voor een redelijke prijs, waar Tangerine Dream zeker van de partij is.

CorvisChristi (crew)
En Ebay biedt ook altijd wel uitkomsten, daar heb ik uiteindelijk wat zeldzamere albums van TD, waaronder soundtracks en solo-albums van Edgar Froese (originele versies), de frontman van TD, kunnen vinden.

avatar van ChrisX
CorvisChristi schreef:

Ach waarom eBay als je gewoon bij Amazon.co.uk het album voor een paar pond incl. verzendkosten veilig thuis kunt krijgen. Amazon Marketplace is echt fantastisch wat dat betreft.

CorvisChristi (crew)
Amazon is inderdaad ook een uitstekend voorbeeld, echter heb ik ook (persoonlijk gezien dan) goede ervaringen met Ebay.
In ieder geval zijn de dagen dat ik nog bij een zekere Free Record Shop naar binnen kon lopen voor een TD-album, voorgoed voorbij.....

Anyway, genoeg manieren om aan al die geweldige TD-albums te komen die je niet zo snel meer in de winkel ziet liggen, zoals deze Underwater Sunlight.

avatar van Gerards Dream
Toch wel een beetje vreemd dat de consumentenrubriek van Tangerine Dream hier plaats vindt. Voor het geld wat een beetje duikuitrusting van goede kwaliteit kost kunnen heel wat cd's van worden gekocht. Tijdens een korte tocht op internet ben ik het woord "scuba" al meer tegengekomen dan me lief is.

Door het constateren van dit feit is mijn waardering voor dit album nog verder gestegen en komt daardoor ver boven de vijf sterren uit die je kunt geven.

avatar van ricardo
Is dit wel een beetje te vergelijken met b.v Tangram en White Eagle qua geluid en wat opzet betreft? Of is het totaal anders dan voorgaand werk?

avatar van Gerards Dream
Dit is wel een andere fase binnen het verhaal. Qua geluid zou ik het plaatsen in de buurt van de track White Eagle in de ruimste zin van het woord.

ricardo schreef:

Met geen van beide is dit te vergelijken dit is puur vernieuwend in hun stijl compleet anders.

tangmaster
Alleen al om Song of the Whale een aanrader. Die twee stukken zijn niet te versmaden. Het prachtig opgebouwde part 1: Fom Dawn is zaligmakend, en zeker als het om het gitaar duet tussen Edgar en Paul gaat. Part 2 To Dusk is er een om van te smullen. Prachtige opening op piano door Paul Haslinger waarna Chris Franke de sequencer laat inkomen en dan onstaat er een prachtig onderwater pallet waarbij de snelheid er goed in komt. Einde van het nummer is weer smullen als Edgar de gitaar weer oppakt. Uitmuntend gewoon waarna het langzaam weg ebt. Dolphin Dance is een stevig up tempo nummer dat op een geweldige manier stuwend en golvend blijft door denderen.
Ride on the Ray was en is een droom van Edgar om eens samen met een dolfijn te kunnen zwemmen. Wordt hier prachtig uitgebeeld in een aardig afwisselend tempo nummer. Scuba Scuba een nummer dat de lliefde voor het duiken in diepzee wateren uitbeeld. Een soort onderwater nummer lekker eenvoudig en dat maakt het zo sterk. En als einde Underwater Twilight, daarin hoor je gewoon hoe de lichtstralen het water ingaan. Een heerlijk staaltje muziek van TD. Dit is een van de echte klassiekers uit de TD discographie.

avatar van ricardo
Op de 1 of andere manier denk ik zonder deze ooit beluisterd te hebben, dat ik deze heel erg sterk ga vinden, vraag me niet waarom, maar het is gewoon een soort van voorgevoel, volgens mij heeft deze ook van die echo achtige onderwatergeluiden, net als Echoes van Pink Floyd. Overigens bedankt voor je hele mooie recentie tangmaster, ik beleef hem nu min of meer al een beetje mee.

avatar van ricardo
Ik vind overigens ook dat deze plaat een prachtige mistieke hoes heeft, zou dat voor mij de voorbode zijn van de muziek die op dit album staat.

avatar van Gerards Dream
Dit is ook een heerlijk album van Tangerine Dream. Laat je onderdompelen in de wereld die onder de zeespiegel zich afspeelt. Een echte topper dus.